Domov

Zoznamovací dotazník

Fotozoznamka

Lifestyle magazín

Registrovať teraz

Kombinujte správne potraviny

22.august 2019
Kombinujte správne potraviny

Trávenie aj celkové zdravie si zlepšíte, ak sa naučíte, aké potraviny patria v jedálničku k sebe a akým kombináciám sa radšej vyhnúť. Viete napríklad, že ranná zostava jogurtu, müsli a ovocia nie je na trávenie zrovna najľahšie?

Určite poznáte ten veľmi nepríjemný pocit, keď si dáte k nedeľnému obedu napríklad ryžu s mäsom a ako sladkú bodku kysnutú buchtu. Je vám ťažko, ste unavení a cítite sa vnútorne doslova otrávene. Spojenie jedál s bielkovinovou (mäso) a sacharidovou povahou (ryža, buchta) je pre naše trávenie veľkou záťažou. Tráviaca sústava má všeobecne najviac práce so spracovaním bielkovín. Rozkladá ich na menšie časti aminokyseliny, čo vyžaduje veľa času a energie.

Keď sa k tomu ešte pridá štiepenie sacharidov, tráviaci systém je preťažený a nestíha. Prijatá potrava v ňom začína kvasiť a hniť, pretože črevo ju nezvláda spracovať. Každá zložka potravy (bielkoviny, sacharidy, tuky) potrebuje k svojmu rozloženiu iný čas a iné tráviace enzýmy. Nie je preto dobré, keď potraviny miešame bez premýšľania.

Záťaž v črevách

Dôsledkom zle fungujúceho zažívania je nielen nadúvanie, pocit plnosti a ťažoby či plynatosť. Ak vás často trápia únavy, bolesti hlavy, migrény alebo vznik najrôznejších nevysvetliteľných chorôb, príčinou môže byť záťaž v podobe nestrávených zvyškov potravy, ktoré sú plné rôznych toxínov. Vo vážnejších prípadoch hrozí dokonca toxémia - otrava krvi, vznikajúce v dôsledku invázie toxínov do krvného riečišťa.

Príznaky sú nevoľnosť, horúčka či tráviace ťažkosti. U tých najhorších stavov sa môže vyskytnúť septický šok, čo je zlyhanie krvného obehu, niekedy až s fatálnymi následkami. To sú možné negatíva nevhodného kombinovania potravín. A čo pozitíva, ak sa snažíme stravovať sa rozumne? Je to jednoduché - cítime sa svieži a celkovo zdravšie. Nadmerné trávenie naopak odoberá telu veľa energie, ktoré potom nezostáva na iné činnosti.

Príjemným bonusom vhodného spájania potravín ďalej môže byť aj istý hmotnostný úbytok.

Trávenie a detoxikácia

Správne kombinácie potravín rozhodne podporujú aj očistu organizmu. Už len tým, že bunky, ktoré majú na starosti obranyschopnosť, sa nemusia sústrediť na náročné trávenie, ale môžu sa koncentrovať na prirodzenú detoxikáciu tela, napríklad na zbavenie sa vírusov či plesní. Tu je namieste otázka, ako spolu súvisia imunita a trávenie? Dnes už sa dobre vie, že tráviaca sústava je súčasťou obranných síl organizmu.

Dejte pozor na to, co máte na talíři za kombinace

Žalúdočná kyselina nemá za úlohu len tráviť potravu, ale aj bojovať s cudzími mikroorganizmami, ktoré sa do tráviaceho traktu dostanú spolu s potravou. Sú to baktérie, vírusy, parazity alebo plesne. V prijatých potravinách je pôvodcov najrôznejších chorôb naozaj veľa. Pokiaľ ale trávenie nadmerne zaťažujeme, cudzie organizmy sa môžu premnožiť. Týmto spôsobom vznikajú napríklad plesňové ochorenia.

Ak vás trápia tieto zdravotné problémy, skúste si položiť otázku, akým spôsobom kombinujete potraviny.

Dodržiavajte zásady

Úplne najlepšie je konzumovať len jednu skupinu potravín. Hovoríme hlavne o bielkovinách a sacharidoch. To znamená, že keď jogurt, tak len jogurt bez ďalších potravín v podobe ovocia či vločiek. Keď zemiaky, tak len zemiaky. Vyhýbajte sa klasickým kombináciám jedál, ako sú mäso a ryža alebo mäso a pečivo. Je nevhodné jesť spoločne jedlá s bielkovinovým a sacharidovým základom.

Hľadajte možnosti, ako jedla spájať rozumne. Jednou z najlepších kombinácií je mäso a ako príloha zelenina. Takto to mimochodom robia južné národy. Zemiaky či ryžu by ste u nich ako prílohu nenašli. Zelenina (ta listová zvlášť) sa trávi najrýchlejšie a najľahšie. Nespájajte do jedného potraviny, ktoré obsahujú rôzne druhy bielkovín. Syr a vajcia alebo mäso a mlieko. Konzumujte ich zvlášť.

Jednotlivé druhy proteínov totiž potrebujú na strávenie odlišný čas a tiež inú silu tráviacich štiav. Keď ich zmiešate dohromady, budú sa vo vnútri tela biť. Nejedzte dohromady bielkoviny a jednoduché cukry. To môže byť prípad jogurtu s ovocím. Zvlášť kyslé ovocie bráni procesu trávenia bielkovín.

Nie je mäso ako mäso

Za najčastejší zdroj kompletných bielkovín je považované práve mäso, ktoré je samozrejme plné takých bielkovín aj prospešných minerálnych látok, však nie je zďaleka tým jediným a vždy najvhodnejším zdrojom. Zvlášť v dnešnej dobe, keď bežne dostupné mäso na pultoch supermarketov a klasických obchodov úplne nezodpovedá pôvodným a kvalitným vlastnostiam mäsa tak, ako ho konzumovali naši predkovia.

Nie je potrebné do seba násilím naraz dostať komletnú bielkovinu, stačí zostaviť stravu tak, aby sa esenciálne kyseliny v strave spojili. Ako prirodzený zdroj kompletných bielkovín sa odporúčajú jedla kombinujúce strukoviny s kvalitnými polysacharidmi. Kvôli dostatku omega-3 mastných kyselín je dobré do stravy zaradiť tiež orechy a semienka.

Dodržujte zásady stravování

Kľúč je v kombinácii

Ak trochu posilňujete, je dobré dať si quinou, tempeh alebo zeleninové šťavy. Výborný je aj špenát, listová zelenina, konopný proteín a mnoho ďalšieho. Rastliny totiž obsahujú aminokyseliny, ktoré telo môže, ale nemusí použiť na stavbu bielkovín. To je rozdiel oproti kompletným bielkovinám. Telo tak už nemusí potravu zložito štiepiť a prebytku sa zbavovať. Podľa nutričných poradcov je vhodnejšie konzumovať kombináciu surovín a nebrať len jednu konkrétnu potravinu alebo produkt ako ten najvhodnejší.

Vo svete aj u nás poznáme tradičné pokrmy, ktoré majú svoju dlhú a osvedčenú históriu, sú teda prirodzene komplexné a výživovo hodnotné. Medzi také patrí napríklad indický dahl s ryžou basmati alebo chapati, mexické chilli s tortillami, arabský humus alebo falafel s pita chlebom. A nemusíme ani za hranice, už naše babičky robievali krupoto (chrumkavé rizoto) s kyslou kapustou a hrachovou kašou.

Dezert len samostatne

Bielkoviny a tuky sa môžu bez problémov kombinovať. Príkladom môže byť dusená ryba zaliata trochou masla. Neprekážajú si ani tuky a sacharidy. Tuky majú tú výhodu, že nebránia štiepeniu proteínov ani sacharidov. Dodržiavajte časové odstupy medzi jednotlivými jedlami, minimálne dve až tri hodiny, aby sa prijatá potravina strávila a črevo mohlo prijať ďalšiu "várku". Keď už nejaký dezert, tak len samostatne a s dlhším odstupom od predošlého jedla.

Radšej sa vzdajte zvyku dávať si niečo sladké na záver obeda či večere. Snažte sa o konzumáciu čo najjednoduchších jedál. Počet ingrediencií by mal byť do najnižšia.

Naštartujte trávenie

Jedno malé a nenápadné opatrenie podpori vašu snahu kombinovať správne jednotlivé potraviny. Zvyknite si hneď ráno po prebudení naštartovať svoje trávenie. Ešte pred raňajkami vypite trochu citrónovej šťavy alebo jablčného octu, ktorý zriedite vodou. Tento nápad môžete využiť aj pred ďalším väčším jedlom, prípadne si pred obedom či večerou urobte šalát s octom a olejom. Druhým tipom je potravu dobre požuť. Trávenie tým uľahčíte, nebude mať toľko "starostí" s rozložením prijatej potravy.

Nastartujte správně svoje trávení

3 potraviny, po ktorých sa dobre chudne

Ak sa obávate, že za potraviny, ktoré urýchľujú metabolizmus, prinášajú pocit sýtosti a umožňujú rýchlejšie spaľovanie tukov, miniete majland, ste na omyle. Sú na pultoch bežných supermarketov prakticky za babku. Len ich nájsť!

Jablká

Prvá potravina, ktorá by vám v jedálničku rozhodne nemala chýbať, sú jablká. Ovocie, ktoré je aj v našich končinách dostupné po celý rok, v obchodoch možno často prechádzate ako niečo "obyčajného". Možno ale neviete, o aký poklad sa ochudobňujete. Jablká obsahujú značné množstvo vlákniny, preto vo vás veľmi rýchlo vyvolajú pocit sýtosti. Patria k najzdravším jedlám vôbec. Majú málo kalórií a obsahujú vitamín C, draslík, vápnik, fosfor i železo.

Nájdeme v nich tiež pektín, ktorý na seba viaže ťažké kovy a pomáha tráveniu. Jablká je najlepšie konzumovať v surovom stave, pretože pod šupkou majú najviac vitamínov. Avšak ani po spracovaní nie sú na zahodenie. Skúste napríklad z jabĺk vyrobiť pyré, domácu šťavu, pridať ich tu a tam do šalátu či k pečenému mäsu. Uvidíte, že akýkoľvek pokrm obohatí svojou jemnou chuťou, a navyše daného jedla zjete menej.

Škorica

V tradičnej čínskej medicíne je jej prisudzovaná takmer magická moc. Spolu so zázvorom je považovaná za všeliek, pomáha pri ochorení kostí, alergiách, rovnako ako pri nachladnutí. Traduje sa, že počas epidémie španielskej chrípky v roku 1918 bolo najmenej chorých medzi tými, ktorí pracovali v továrni na škoricu. Práve to inšpirovalo mnohých vedcov k výskumom vplyvu konzumácie škorice na ľudské zdravie.

Štúdie uskutočňované na vybraných pacientoch celého sveta potvrdili, že škorica má poztivní efekt aj na osoby, ktoré bojujú s nadváhou. Dokáže totiž znížiť percento telesného tuku, a naopak zvýšiť svalovú hmotu.

Paprika

Klasická paprika je vhodná na chudnutie rovnako ako akákoľvek iná zelenina, uhorka, cuketa alebo paradajka. Pozrime sa ale na jej pálivejšiu príbuznú, teda chilli papričku. Jej pravidelnou konzumáciou podporíte nielen imunitný systém a celkovú odolnosť, ale prispejete aj k zníženiu vašej váhy. Vedci podrobili chilli papričky rozsiahlemu bádaniu a došli k záveru, že vďaka nim je možné dosiahnuť chudnúceho efektu ďaleko rýchlejšie než po rôznych prípravkoch na chudnutie.

Látky v papričkách totiž najmä v prípade, že sú tepelne upravené, spôsobujú oxidáciu tukových tkanív a urýchľujú metabolizmus. Ako je to možné? Chilli totiž dosahuje blahodárnych účinkov na zdravie a línii spôsobuje tiež veľmi aromatickú chuť. Konzumovať ho tak môžeme nielen v chilli papričkách, ale tiež napríklad v korení. Ak neholdujete ostrým chutiam, nezúfajte. Kapsaicín je obsiahnutý aj v "normálnych" paprikách, len vo výrazne nižšom množstve.

Najlepšie sa chudne a mení životný štýl v dvoch. Dvaja sa dokážu podporovať a výsledky sú viditeľnejšie. Nájdite si partnera, ktorý vás bude podporovať. Zoznámenie môže byť jednoduché.

[ivi]

Zdieľajte tento článok na: