Domov

Zoznamovací dotazník

Fotozoznamka

Lifestyle magazín

Registrovať teraz

Miláčik, ukľudni sa a daj si čokoládu

16.júl 2024
Miláčik, ukľudni sa a daj si čokoládu

Hostória čokolády má svojú temnú stránku. Je súčasťou najrôznejších druhov skladkostí, ale skvelá je sama o sebe. Je to najpopularnejšia sladkosť na celom svete a pre vaše telo je tak isto prospešná. Dajte si s nami kúsok čokolády.

Čokoláda môže zlepšiť funkciu pamäti a spraviť vás šťastnejšími. Ak sa budete cítiť v strese, môžete si vziať jeden alebo dve štvorčeky čokolády, pretože nový výskum naznačuje, že jedenie čokolády môže skutočne pomôcť znížiť hladinu stresu. Konzumácia tmavej čokolády môže myť pozitívny vplyv na vaše zdravie aj na váš mozog a konzumácia tmavej čokolády s vysokým podielom kakaa, cez sedemdesiat percent, znižuje hladinu stresu a tak isto zápaly.

Počuli ste niekedy o genetickej chuti?

Doterajšie štúdie a výskumy údajne zistili, že genetika môže zvýšiť riziko obezity a že gény môžu ovplyvniť to, čo niekomu chutí alebo čo niekomu vonia. Nie všetci totiž máme rovnaké chute a každý miluje inú vôňu. Gény, ktoré riadia psychologické črty, hrajú takisto rolu pri vytváraní osobních preferencií.

Čokoláda je dobrá pre váš mozog

Jedenie tmavej čokolády neovplyvňuje len zdravie vášho mozgu, bolo zistené, že tmavá čokoláda môže tak isto znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení. Tmavá čokoláda s vysokými koncentratmi kakaa môže podľa nových štúdií pozitívne ovplyvniť hladinu stresu, zápalu, náladu, pamäť a imunitu.

Aké sú druhy čokolády

Tmavá čokoláda, mliečna čokoláda a iné druhy čokolády majú odlišnú chuť, v závislosti na rôznom množstve masla, mlieka, ale aj trebárs alkoholu. Exituje neskutočné množstvo typov a druhov, z ktorých si môžete v obchode vyberať.

Horká

Tá, ktorá je podľa odborníkov najzdravšia, musí byť ale viac ako 75 percentná. Za kvalitnú horkú čokoládu ju môžeme považovať, pokiaľ obsahuje aspoň päťdesiat percent.

Mliečna

Tá do ktorej bolo pridané kondenzované mlieko. Mala by obsahovať aspoň tridsaťpäť percent kakaa. Ale samozrejme existujú na trhu aj tie menej percentné. Nenechajte sa zmiasť nápisom, ale preštudujte si aj zloženie.

Biela čokoláda

Biela čokoláda býva sladšia než tie klasické hnedé a vlastne to ani není poriadna čokoláda. Je to kakaové maslo bez pevných kakaových prísad, kondenzované alebo sušené mlieko a cukor .

Bublinková čokoláda

Akákoľvek s bublinkami, tzv. porézny povrch.

Plnená čokoláda

Predovšetkým deti milujú takýto typ čokolád. Vo vnútri je smotanová náplň, karamel alebo napríklad fruktóza.

Dia čokoláda

Taká, ktorú môžu diabetici a kde miesto cukru figurujú sladidlá, napríklad aspartam alebo fruktóza.

História čokolády

História čokolády začína až v Latinskej Amerike, kde rastú kakaové stromy divoko. Prví ľudia, ktorí používali čokoládu, boli pravdepodobne z dnešného juhovýchodného Mexika. Žili v tejto oblasti okolo roku 1000 pred naším letopočtom a ich slovo "kakawa" nám dalo slovo "kakao". Či ale kakao a z toho vznikutú čokoládu použíali, sa nevie. Mayovia, ktorí obývali tú istú oblasť o tisíc rokov neskôr, už čokoládu používali. S Maymi začala ozajstná história čokolády, pretože oni ju využívali veľmi veľa. Kakaové bôby boli najprv používané ako mena. V niektorých častiach Latinskej Ameriky boli používane ako mena až do 19. storočia.

Používali sa aj v náboženských rituáloch, svadobných obradoch a vraj dokonca existoval boh kakaa. Čo sa týka konzistencie a jej histórie. Hoci je to možno divné, tak do päťdesiatých rokoch nebola čokoláda v tabuľke, ako ju poznáte dnes. Okrem tohoto, akým spôsobom Mayovia pripravovali čokoládu, sa príliš nelíšilo od spôsobu, akým sa pripravuje dnes.

Není teda prekvapením, že keď Aztékovia dobili Mayov, zachovali živé čokoládové tradície. Jedna legenda o čokoládovej histórií tvrdí, že aztécky boh Quetzalcoatl priniesol na zem kakao a bol tak vyhodený z raja, že ho dal človeku. Iba bohovia totiž mohli piť čokoládu.

Columbus mohol byť známy ako prvý biely chlap, ktorý "objavil" čokoládu, ale bol to až Cortez a jeho kamaráti, ktorí vstúpili do aztéckeho hlavného mesta, kde bolo obchodovanie z kakaom v plnej sile. Pokúšali sa o čokoládu, ale bez cukru bolo kakao pomerne horké. História čokolády sa čoskoro zmení navždy, pretože Cortez navštívil aj mnoho ďalších karabských ostrovov. A na tých ostrovoch bol cukor. Niekto potom dal cukor do čokolády. Keď sa čokoláda po prvý krát dostala do Španielska, bola považovaná za zdravé jedlo a liek. Lekári ju predpisovali na liečbu horúčky, ochladenie tela, pomoc pri trávení a zmiernení bolesti. Užívala sa aj počas pôstu.

Postupom času sa dostala aj do zbytku Európy. A bola na začiatku predovšetkým pre tích bohatších obyvateľov. Bol to veľký hit aj v kostole Ľudovíta XIV. V roku 1657 sa v Londýne otvoril prvý čokoládový dom. Ako rástol dopyt, rástli aj plantáže, na ktorých sa pestovalo kakao a k tomu sa zotročovali robotníci. S nárastom ponuky sa potom ceny znížili a čokoláda sa stala dostupnejšia. Reklama a svetové vojny, potom len zvýšili popularitu čokolád. Vojaci dostávali čokoládu ako súčasť svojích prídelov. A veľmi veľa akrov dažďového pralesa bolo zničených, aby poskytli priestor pre kakaové "stromy".

Miláčik, ukľudni sa a daj si čokoládu

História čokoládových firiem

  • Vpäťdesiatých rokoch minulého storočia zmenil svoj doterajší život Angličan Joseph Fry tým, že pridal viac kakaového masla než teplej vody do kakaového prášku a cukru. Tak sa narodila prvá svetová čokoláda.
  • V roku 1875 Daniel Peter a Henri Nestle pridali kondenzované mlieko do čokolády, čím vznikla mliečna čokoláda.
  • V roku 1879 vynašiel v Švýcarsku Rudolphe Lindt, techniku, ako všetko zamiešať a zmiešať, aby vznikla dokonale hladká konzistenciá.

Z čoho vznikla čokoláda?

Čokoláda pochádza z ovocia. V skutočnosti je veľa ďalších druhov ovocia a zeleniny bohaté tak isto na antioxidanty, ako je špenát, repa, maliny, jahody, goje. Kakaové bôby sa zbierajú ako ovocie, potom sa sušia a fermentujú. Surové kakao môže byť konzumované samostatne alebo používané pri pečení, obvykle v malých kúskoch. Za účelom prevedenia surového kakaa na čokoládu sa kakaová tekutina a kakaové maslo musí skombinovať s cukrom a mliekom.

Najobľúbenejšie značky

Ako sú na tom Slováci s podvedomím o značkách čokolád? Ktoré majú najradšej? Existuje veľa ďalších štúdií a výskumov, ale jeden ktorý sa vzťahoval priamo na slovenské konzumenty bol vykonaný v roku 2011. Z týchto výsledkov vyšla najlepšia značka Milka, potom Orion a ako tretia Študenská pečať.

Cukor môže zvýšiť riziko vzniku depresie

  • Je tažké sa vyvarovať sladkostiam, najmä po náročnom dni v práci alebo v škole. A keď máte predurčené k "depke", môže niekedy jedlo slúžiť ako forma samoliečby.
  • Lenže to je chyba, keďže tento začarovaný cyklus konzumácie cukru, ktorý otravuje vaše emócie, len zhorší vaše príznaky smútku, únavy a beznádeje.
  • Príliš veľké množstvo cukru spôsobuje nerovnováhu v niektorých chemických látkach mozgu. Táto nerovnováha môže viesť k depresií a môže dokonca zvýšiť dlhodobé riziko vzniku poruchy duševného zdravia u niektorých jedincov.

Nebojte sa stresu ani depresie, kúsok dobrej čokolády vás ochráni. Samozrejme ju nemôžete zjesť každý večer celú, ale kúsok čokolády vám občas neublíži a v prípade kvalitnej čokolády dokonca naopak. Na stres a depresiu, je ale tak isto dobre mať vedľa seba nejakú spriaznenú dušu. Skúste vedecký zoznamovací dotazník.

zdroj: https://mam.cz/c1-51662640-top-of-mind-znacek-tabulkovych-cokolad

[kač]

Zdieľajte tento článok na: