Čokoláda je zdravá! V tomto článku zistíte, že je dobré jesť čokoládu. Myslíte, že je možné mať na čokoládu závislosť?
Čokoláda je skutočne návyková. A viete prečo? Keď si dáte sladké s vysokým obsahom tuku, váš mozog získa pocit šťastia. Sladké a mastné potraviny spôsobujú v mozgu uvoľňovanie serotonínu, ktorý pomáha stabilizovať vaše nálady a odvrátiť depresie. A pretože tieto potraviny aktivujú centrá slasti v mozgu, štúdie ukazujú, že ľudia sa môžu stať závislí na cukru a tuku v potrave, ktorú jedia. Jedenie čokolády môže dokonca vykazovať podobné známky správania ako u narkomanov, keď majú svoje abnormálne nálady.
V dnešnej dobe je na trhu veľa čokolád. Môžete ich kúpiť s veľa percentami kakaa, s chilli, orieškové, s náplňou a mnoho ďalších druhov. A viete, že biela čokoláda vlastne skoro čokoláda nie je? Je to len osladený a ochutený stužený tuk. V tejto cukrovinke je len kakaové maslo. Neobsahuje žiadne kakao, a preto je svetlá.
Nedávny prieskum preukázal pozitívne účinky na pokožku u ľudí, ktorých jedálniček je bohatý na kakaové polyfenoly, v porovnaní s ľuďmi, ktorí čokoládu nejedia. Napríklad výrazne lepšie tolerujú UV žiarenia, čím je ich pokožka lepšie chránená pred slnečným žiarením. Zlepšené prekrvenie pokožky a antioxidačný účinok polyfenolov bojuje proti voľným radikálom a odsúva nástup vrások.
V priebehu vekov slúžila čokoláda vždy ako potravina a aj ako liek. Počas posledných šesťdesiatich rokov mnohé vedecké štúdie potvrdili jej výhody pre zdravie, predovšetkým pre zníženie kardiovaskulárnych ochorení a pre silu látky, ktorá prináša potešenie. Neexistuje vôbec žiadny dôvod, prečo by si mal človek odopierať svoju túžbu po čokoláde. Ako upokojujúca potravina vďaka svojim prospešným vlastnostiam v nás uvoľňuje pocit pohody. Môže byť a mala by byť zahrnutá do vyváženého denného jedálnička.
Maslo - 125 g
Mäkký tvaroh - 750 g
Plnotučné mlieko - 380 ml
Práškový cukor - 60 g
Biela čokoláda - 380 g
Vanilkový lusk - 1 ks
Tmavá čokoláda
Svetlá čokoláda
Chcete doma zažiť poriadny relax? Potom si urobte čokoládovú kúpeľ. Rozhodne nebude potrebovať kilá čokolády na rozohriatie, ale len 90gramov.
1 hrnček neparfumovanej peny (vhodná je aj pena detská)
1/3 hrnček nesladeného sójového mlieka
90 g tmavej čokolády
Ohrejte sójové mlieko, pridajte nastrúhanú čokoládu a miešajte na teplom sporáku, až dôjde k dôkladnému premiešaniu. Zmes však nesmie prísť do varu. Nechajte vychladnúť a pridajte do neparfumovanej peny. Po vychladnutí dajte pod tečúcu vodu a užívajte si skvelú čoko-kúpeľ.
zdroj:http://recipes.howstuffworks.com/chocolate-addictive.htm
http://www.nejlepsi-cheesecake.cz/tag/pravy-americky-cheesecake/
[kač]