Domov

Zoznamovací dotazník

Fotozoznamka

Lifestyle magazín

Registrovať teraz

Čo dávate s partnerom do košíka?

30.november 2018
Čo dávate s partnerom do košíka?

Potravinové náhrady si už vydobyli na pultoch slovenských obchodov dôležité postavenie. Sú o poznanie lacnejšie ako originály, čo je hlavným dôvodom, prečo ich čím ďalej tým viac nakupujeme. A čo na to naše zdravie?

Atraktívny obal a priaznivá cena - to sú hlavné atribúty, ktoré rozhodujú, či si konkrétny výrobok kúpime alebo nie. Nie je teda divu, že v regáloch obchodov siahame stále častejšie po cenovo priateľnejších potravinových náhradách, teda výrobkoch, pri ktorých sú drahšie originálne suroviny nahradené lacnejšími, ako je napríklad hydinový separát, sója alebo rastlinný tuk. Najčastejšie sú napodobňované mliečné výrobky, najmä tavené syry.

Náhrady však nájdeme tak isto v sušienkách, krémoch, polievkách, zmrzlinách, v instantnej káve či v čokoládových pochúťkach. Vyhľadavané sú tak isto aj lacnejšie údeniny s vysokým obsahom sóje, zemiakového škrobu a múky.

Čert aby sa v tom všetkom vyznal!

Vieme skutočne čo kupujeme? V tom je ten najväčší problém. Často to totiž vôbec netušíme. Vyberáme z regálov s klasickým tovarom a proste logicky siahneme po tom lacnejšom. Obaly sú všetky pekné, názvy nedávajú dôvod k najmenšiemu podozreniu, aby sme pochybovali o tom, že kupujeme pravý tavený syr alebo skutočne čokoládovú čokoládu. Možno potom doma spoznáme, že to trochu inak chutí, ale s ohľadom na cenu o tom príliš neuvažujeme.

Aj tak by sme si s ohľadom na naše zdravie mali nájsť čas a informácie na obaloch výrobkov čítať starostlivejšie. Na etiketách hľadajte predovšetkým informácie o prítomnosti rastlinného tuku. Tak napríklad pri (nie)čokoládach by sme na obale mali nájsť popis: okrem kakaového masla obsahuje rastlinné tuky. Toto oznámenie by sa malo vyskytovať v blízkosti zoznamu zložiek, ale malo by byť oddelené a uvedené minimálne rovnako veľkými písmenami ako zloženie.

Vyhláška pritom povoľuje prídavok palmového oleja, oleja z jadier manga, salu alebo bambuckého tuku. Ich podiel ale nesmie byť vyšší ako päť percent a zároveň by mal byť zachovaný minimálny obsah kakaového masla alebo celkovo kakaovej sušiny. Legislatíva umožňuje aj prídavok aromatických látok, ale iba takých, ktoré napodobňujú chuť čokolády alebo mliečného tuku.

Prečo máme dávať pozor na tuky?

Rastlinné tuky sú k nášmu organizmu šetrnejšie ako tie živočíšne, a mali by teda byť vždy prvou voľbou. To čítame všade stále dookola, a tak možmo máme aj pocit, že výrobok s rastlinným tukom musí byť zdravší ako ten, v ktorom je skutočný mliečny tuk. Lenže to tak v skutočnosti vôbec nie je! Napríklad práve v tuku z jadier palmy, ktorý je často pridávany do čokolád, trvanlivého a sladkého pečiva či do zmrzlín, prevažujú nevhodné nasýtené mastné kyseliny, ktoré nie sú pre naše zdravie zrovna prínosné.

Ďalším problémom môže byť prítomnosť stužených rastlinných tukov obsahujúcich transmastné kyseliny. Tie totiž zvyšujú hladinu cholesterolu. Vo výsledku potom teda aj tieto náhrady potravín môžu prispieť k vzniku srdcovo-cievných ochorení, ako sú napríklad infarkt myokardu alebo cievná mozgová príhoda. Tvrdenie, že rastlinný tuk je pre nás lepší práve z hľadiska cholesterolu, teda vôbec neplatí.

Nakupujte potraviny s rozmyslem

Mali by sme vedieť, čo kupujeme

Nechceme tvrdiť, že náhrady musia byť vždy menej hodnotné a že by sme sa pred nimi mali mať striktne na pozore. Je to ako vo všetkom - výrobky sú rôzne a nič nejde paušalizovať. Rada potravinových náhrad môže byť napríklad dobrá alternatíva pre tých z nás, ktorí by sa mali vyhýbať živočíšnym tukom. Môžu tak isto lepšie vyhovovať pri príprave niektorých jedál. Chceme iba povedať, že by ste tieto imitácie nemali obliekať do rovnakých šiat ako ich originálne vzory.

Každý zákazník by mal presne vedieť, že to, čo si dal práve do košíka, je potravinová náhrada - a vybral si ju zámerne. Čo presne musí byť na balenom výrobku uvedené, ukladajú slovenské zákony, vykonávajúce vyhlášky a tak isto nariadenia Európskej únie. Údaje na baleniach potravín musia byť v Slovenskej republike v slovenskom jazyku, výnimkou môže byť obchodný názov potravín. Pokiaľ ide i potraviny balené mimo prevádzky výrobcu alebo potraviny nebalené, musia byť informácie pre spotrebiteľa viditeľné, zrozumiteľné, ľahko čitateľné, nezakryté, neprerušované inými údajmi, nezmazateľné a vyjadrené v nekódovanej forme.

Nemali by kupujúceho zavádzať v súvislosti s charakteristikou potraviny a jej vlastnosťami, zložením, množstvom, trvanlivosti, pôvodom alebo vznikom, spôsobom spracovania alebo výroby, prisudzovaním účinkov a vlastností a pod. Potraviny, ktoré na pohľad vyzerajú ako iné, ale sú len tzv. imitácie (teda napríklad o syre v podobných potravinách z rastlinného tuku), by sme tak mohli ľahko identifikovať.

Odlišná prísada od tej, ktorá je bežná, bude musieť byť dostatočne veľkými písmenami uvedená vedľa názvu výrobku na prednej strane obalu.

Viete, že...

  • maslovým tukom je bezvodý mliečny tuk získaný z mlieka, smotany alebo masla obsahujúci viac ako 99,3 percenta hmotnosti mliečneho tuku
  • syr je mliečny výrobok vyrobený vyzražaním mliečnej bielkoviny z mlieka pôsobením syridla alebo iných vhodných koagulačných činidiel, prekysaním a oddelením podielu srvátky
  • tavený syr je syr, ktorý bol tepelne upravený za prídaním taviacich soli

Maslo čerstvé a stolné

Najpodstatnejšia informácia je, že obidve sú skutočné masla, nie potravinové náhrady. Takže kde je rozdiel?

  • Za maslo sa považuje mliečny výrobok obsahujúci výhradne mliečny tuk vo forme emulzie vody a tuku.
  • Čersté maslo je výrobok so spotrebou do 20 dní od dátumu výroby.
  • Stolné maslo sa môže skladovať najdlhšie 24 mesiacov od dátumu výroby pri teplote -18 stupňov Celzia a nižších.
  • Čerstvé aj stolné maslo by však podľa informácií zverejnenej ÚZEI malo obsahovať 80 až 90 percent tuku, dve a menej percent beztukovej sušiny a 16 a menej percent vody. Pri označovaní sa uvádza percentný obsah soli, pokiaľ je pridaná, a obsah tuku sa uvádza na celé percentá hmotnosti. Pri spotrebiteľsky balenom stolnom masle je dátum použiteľnosti dvadsať dní od dátumu vyskladnenia z mraziarenského skladu. Dátum výroby označí na obal určený pre spotrebiteľa výrobca, dátum vyskladnenia z mraziarenského skladu označí na vonkajší obal distribútor a dátum použiteľnosti označí predajca.

Ve dvou se i lépe nakupuje

Šľahačka zo smotany? Nie vždy

Šľahačka vzniká tak, že vyšľaháme smotanu. To si automaticky predstavuje každý z nás. Lenže vždy to tak nie je. Na trhu sú aj šľahačky, v ktorých je mliečny tuk nahradený rastinným, a samozrejme sa používajú aj tie stužené, ktoré odborníci na výživu kvôli obsahu transmastných kyselín spravidla zatracujú. Môžeme však pravé šľahačky rozoznať od falošných, keď stoja v regáloch obchodov v pohode vedľa seba?

Pochopiteľne áno - podľa informácií na obale. A keď si nevšimneme, čo sme vlastne kúpili, určite to spoznáme po použití. Šľahačka z rastlinného tuku sa totiž pravdepodobne rozpustí na koláči skôr, ako ho zjeme.

Tavený syr musí byť syr

Tavený syr je mliečny výrobok. Mal by teda obsahovať mliečny, teda živočíšny tuk. Pokiaľ nájdete na etikete, že je v ňom použitý rastlinný tuk, nejde v žiadnom prípade o syr. Nič na tom nemení, že v obchode je umiestnený medzi syrovými výrobkami. Ako teda spoznáme syr?

Na obale musí byť uvedené:

  • názov tavený syr, tavený syrový alebo srvátkový syr,
  • pri skupine prírodných syrov môžme syr označiť názvom podskupiny podľa konzistencie,
  • obsah tuku alebo tuku v sušine, obsah sušiny,
  • použitá ochucujúca zložka,
  • upozornenie: vyrobené z nepasterizovaného mlieka alebo údaj o tepelnom ošetrení hotového výrobku, pokiaľ k nemu došlo,
  • za tavený syrový výrobok je označený produkt, pokiaľ obsahuje viac ako 5 percent laktózy,
  • ako nízkotučný môžme označiť tavený syr s obsahom tuku v sušine najviac 30 percent hmotnosti,
  • ako vysokotučný môžme označiť tavený syr s obsahom tuku v sušine najmenej 60 percent hmotnosti,
  • ako jednozložkový výrobok môžme syr označiť, pokiaľ surovinou je iba mlieko, syrárske kultúry, syridlo a chlorid vápenatý a prísadou jedlá soľ do 2,5 percenta hmotnosti,
  • dátumom použiteľnosti sa označuje tvaroh a čerstvý nezrejúci syr odo dňa výroby,
  • pri ostatných syrov je uvedená doba minimálnej trvanlivosti od doby ukončenia zrenia,
  • údaj o nutnosti spotreby po otvorení obalu,
  • označením syrový môžme označiť výrobok, v ktorom syr tvorí 50 percent hmotnosti tohto výrobku,
  • pre viaczložkový výrobok zo syrov môžme použiť označenie syrový koláč, syrový dezert, syrová roláda, salámový tavený syr,
  • energetická hodnota v kJ/100 g,
  • obsah jednotlivých prísad s výnimkou nutných surovín, pri čerstvých syroch a výrobkov zo syrov obsah soli,
  • pri predaji nebaleného alebo krájaného syra musia byť príslušné údaje (názov, obsah tuku, pri čerstvých syroch trvanlivosť) uvedené na menovke umiestnenej tesne vedľa výrobku.

Dostatok všetkých minerálov a vitamínov je pre správne fungovanie vášho tela a organizmu nevyhnutné. Neokrádajte ho teda o všetko pre vaše telo nevyhnutné. Odbornú starostlivosť môžete nájsť v Bratislave, Banskej Bystrici, Trenčíne.

[ivi]

Zdieľajte tento článok na: