Kým sa k nim dostaneme, musíme väčšinou prekonať tvrdú škrupinu. Čím väčšie úsilie vynaložíme, tým väčší poklad je nám odmenou. Orechy - to nie sú len "vlašiaky" a "lieskače". Poďte sa s nami pozrieť na tie najcennejšie dary z orechovej ríše.
V poslednej dobe si orechy vyslúžili označenie superpotravina. Sú plné zdraviu prospešných látok. Majú vysoký obsah tukov, bielkovín, minerálov a vitamínov. Ich konzumácia má priaznivé účinky na ľudské zdravie. Niektoré znižujú riziko infarktu. Iné pomáhajú znížiť cholesterol a väčšina z nich v sebe ukrýva cenné antioxidanty. Dokonca dokážu odplaviť zlú náladu a navodiť pocit šťastia. Ukážeme vám, ktoré z nich sa oplatí zaradiť do pravidelného jedálnička.
Každý rok netrpezlivo vzhliadame do korún orecha kráľovského (Juglans regia), až začnú praskať zelené šupky a vykľujú sa drevnaté škrupiny. Vlašské oriešky patria snáď k najobľúbenejším u nás. Ich konzumáciu máme spojenú skôr s vianočnými sviatkami, kedy ich mleté pridávame do cukroviniek, čo je ale vzhľadom na ich liečivú silu veľká škoda.
Účinky vlašských orechov sú ohromujúce, preto si zaslúžia oveľa väčšiu pozornosť. Ázijské národy považujú orechy za "potravu pre mozog" a všeobecne platí, že vlašiaky skutočne podporujú činnosť mozgu. Okrem toho sú bohatým zdrojom vlákniny a sú plné antioxidantov.
Vlašské orechy pomáhajú znižovať zlý cholesterol a naopak zvyšujú ten dobrý. Ak ich zaradíte do svojho jedálnička, vaše srdce a cievy vám poďakujú. Stačí jedna hrsť denne, aby vám orechy pomohli zahnať splín a navodiť dobrú náladu, rovnako ako pomáhajú zmierniť zápaly a redukovať krvný tlak.
V našich miernych klimatických pomeroch sa lieskam obyčajným (Corylus avellana) veľmi dobre darí a nie sú náchylné na znečistené prostredie. Keď máme šťastie, čas od času na ne narazíme aj vo voľnej prírode a je možné si popoluškin poklad odtrhnúť priamo zo stromu či kríku. Avšak ak nás predtým nepredbehla mazaná veverička.
Lieskové oriešky bystria pamäť. Stačí pozobávať hrsť lieskových orieškov denne a schopnosť zapamätať či si vybaviť dôležité veci sa značne zlepšia. Možno aj preto si malé ryšavé zlodejky, ktoré nás väčšinou oberú o celú úrodu lieskových orieškov tak dobre pamätajú, kde všade si ukradnutý poklad poschovávali.
Konzumácia lieskových orieškov pomáha predchádzať obličkovým kameňom a podporuje aj liečebný proces, pokiaľ už s obličkovými kameňmi zápasíte. Rovnako tak lieskové oriešky priaznivo ovplyvňujú činnosť srdca a posilňujú obehový systém. Okrem toho prospievajú diabetikom a v pochmúrnom daždivom počasí pôsobia ako balzam na dušu a odbúravajú fyzické napätie.
Kto by si nepamätal na balíčky od Mikuláša plné ovocia a malých bucľatých škrupín ukrývajúcich obľúbené arašidy. Málokto si ale uvedomí, že v momente, keď sa prebojujete k dobre ukrytej pochutine, nevkladáte do úst oriešok, ale vlastne druh strukoviny. Arašidy sú totiž plodom podzemnice olejnej (Arachis hypogaea), rastliny z čeľade bôbovitých, teda strukoviny.
Arašidy priaznivo ovplyvňujú tráviacu sústavu a vďaka olejom, vysokému obsahu bielkovín a vlákniny vám pomôžu dlhšiu dobu udržať pocit sýtosti, takže nebudete mať chuť dávať si nejakú desiatu. Zároveň ich pozobávaním zaženiete chuť na sladké. Navyše niektoré štúdie preukázali, že konzumácia arašidov má veľmi pozitívny vplyv na spotrebu inzulínu v organizme a diabetikom pomáha spomaľovať vstrebávanie krvného cukru.
Okrem všetkých vyššie spomenutých pozitív majú arašidy ešte jedno nesporné plus. Obsahujú veľké množstvo bioaktívnej látky resveratrol. Látka pôsobí ako prevencia proti starnutiu, zlepšuje výkon organizmu a ovplyvňuje celkovú vytrvalosť. Buráky obsahujú veľké množstvo antioxidantov a bojujú s vysokým cholesterolom. Jedna lyžica arašidového masla denne vraj pomáha znižovať hladinu zlého cholesterolu v krvi. Avšak pozor! Soleným či inak ochuteným arašidom sa vyhýbajte oblúkom. V obchode radšej siahnite po tých ešte nevylúpaných.
Vyrába sa z nich dokonalá zmrzlina, používajú sa ako prísada do delikátnej talianskej mortadely alebo ich s chuťou zoberieme len tak. Reč je o drobných zelených pistáciách, ktoré rastú na pistáciovom rečíku (Pistacia vera) niekedy tiež nazývanom pistácia pravá.
Podobne ako pri ostatných orieškoch môžeme aj v prípade pistácií hovoriť o malej škrupine doslova nabitej zdravím. Malé zelené oriešky pokryté temne červenou šupkou obsahujú látku fytosterol - tá má mať preventívne účinky proti rozličným chorobám. Pistácie majú tiež preventívny účinok proti niektorým druhom rakoviny a znižujú hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi.
Výskumy preukázali, že pistácie obsahujú vysoký podiel draslíka. Podľa niektorých výsledkov sa v pistáciách nachádza viac draslíka ako v banánoch. A čím je nám vysoký podiel draslíka v orieškoch prospešný? Znižuje vysoký tlak a priaznivo pôsobí na obehovú sústavu.
Napadlo vás niekedy, že orechy môžu rásť na jablku? Ak práve krútite hlavou a hovoríte si, že nie, vyvedieme vás z omylu. Obľúbené biele oriešky obličkovitého tvaru - známe ako kešú - skutočne rastú na nepravom plode, ktorému sa hovorí "kešu jablko", na tropickom strome s názvom obličnik západný (Anacardium occidentale).
Okrem mnohých prospešných minerálnych látok obsahujú kešu oriešky vysoký podiel železa. Majú ho dokonca dvakrát viac ako hovädzie mäso. To je dôvod, prečo sa odporúča podávať menšie množstvo orieškov deťom, ktoré sú anemické. Nielen deti, ale aj dospelí by mali po kešu siahnuť. Výskumy preukázali, že tí, ktorí oriešky pravidelne konzumujú, sú menej náchylní na výskyt infarktu a srdcovo cievnych chorôb.
Elixír mladosti či liek na dlhovekosť hľadali ľudia naprieč dejinami. My máme jeden možno priamo pred sebou. Kešú oriešky obsahujú mononenasýtené tuky, ktoré majú na dlhovekosť značný vplyv a oriešky sú veľkými bojovníkmi proti prejavom starnutia. Aj keby nám ale nezaistili nekonečný život, celkom zaručene nám dokážu vďaka vysokému obsahu aminokyseliny tryptofán pozdvihnúť náladu.
Obyvateľkou dažďových lesov v Južnej Amerike je okrem iného aj juvie ztepilá (Bertholletia excelsa). Vysoká kráska je cenená predovšetkým pre svoje plody – pevné kapsuly s pevným oplodím, v ktorých sa väčšinou ukrýva 12 až 22 malých pokladov. Na mysli máme para orechy - biele jadrá chránené pevnou šupkou.
Pomerne veľké orechy v sebe ukrývajú vysoký obsah selénu, ktorý má chrániť organizmus pred rôznymi druhmi rakoviny, vrátane rakoviny prsníka. Nedávne štúdie preukázali, že selén v para orechoch potláča rast rakovinových buniek aj v prípade rakoviny prostaty.
Chutné orechové plody s vysokým obsahom nenasýtených mastných kyselín pomáhajú v boji proti vráskam a proti starnutiu pleti. Oceníte ale ešte jednu ich zručnosť. Pomáhajú zlepšovať pamäť a sústredenie a ich konzumácia sa odporúča pri veľkom psychickom vyčerpaní. Pokiaľ viete, že na vás čaká stresová situácia, uzobnite pár orechov, dodajú vám energiu a stres z vás opadne.
Patrí k najdrahším orechom na svetovom trhu. Ich cena je zapríčinená vysokým dopytom a náročným pestovaním. Makadamové orechy sú plodom stále zelených stromov makadamie. Väčšinou sa jedná o druhy Macadamia integrifolia alebo Macadamia tetraphylla. Keď už si doprajete nie práve lacné maškrtenie, odmenou vám bude jemná chuť a vedomie, že ste posilnili svoje zdravie.
Makadamové orechy obsahujú až 74% tukov a radia sa medzi jedny z vôbec najbohatších na olej. Vylisovaný olej sa podobá tomu olivovému. Tvoria ho mononenasýtené mastné kyseliny a olej je dobre tepelne odolný. Vyparuje sa až pri 198 stupňoch Celzia. Tuky v makadamových orechoch znižujú hladinu cholesterolu a majú blahodarný vplyv na kardiovaskulárny systém.
Konzumácia makadamových orechov skvele ovplyvňuje aj stav našej pokožky, pôsobí proti starnutiu pleti. Účinky oleja z orechov našli uplatnenie aj v kozmetike, takže pokožku môžeme smelo vyživovať, ako zdravým maškrtením, tak blahodarným mazaním.
Lieskovorieškovej nátierke sa ťažko odoláva. Lenže tie, ktoré sú v predaji, obsahujú veľa nezdravých surovín.
Najprv zbavte lieskových orieškov šupky. Rúru predhrejte na 180 stupňov Celzia. Plech vyložte papierom na pečenie, rozložte naň orechy a nechajte piecť aspoň 12 minút. Šupky začnú hnednúť a miestami sa odlupovať. Orechy zabaľte do utierky a premačkajte, aby sa šupky olúpali. Nechajte vychladnúť.
Vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu. V robote rozmixujte oriešky tak, aby vznikla hladká pasta. Pridajte olej, sirup, kakao, vanilku a soľ a dobre premiešajte. Nakoniec pridajte čokoládu a miešajte, kým sa ingrediencie nespoja dohromady. V pohári s viečkom hotová "nutella" vydrží v chladničke až dva týždne.
Upiekli ste vianočné pečivo s vlašskými orechmi, ale hrozí, že ho budete jesť sami, pretože doma nemáte partnera? Určite to tak byť nemusí. Nájdite partnera online po registrácii na zoznamke. Napríklad nasledujúce mesiace po Vianociach neprežijete sami a navyše budete mať parťáka pri dojedaní cukroviniek.
[ivi]