Hovorí sa, že čo je dobré, nie je zdravé. V prípade ovocia to ale nie je pravda. Ak máte zdravotné problémy, v lete kvôli nim nemusíte siahať nijako hlboko do vrecka, napríklad za drahé lieky. Stačí zájsť na záhradku, do lesa alebo do tržnice a pochutnať si na šťavnatej medicíne. Mnohí z nás jej silu nepoznajú. Pokúsime sa to napraviť?
Jablká síce neobsahujú vitamínovú bombu, zato im nechýba ovocná kyseliny a cukry, z minerálnych látok majú veľa dôležitého draslíka, horčíka, vápnika, železa, fosfóru, mangánu a vlákniny.
Odvar z kvetov jabloní má upokojujúce účinky a zmierňuje záchvaty kašľa. Šťava z jabĺk pomáha aj pri liečbe chrípky.
Počas druhej svetovej vojny boli súčasťou jedálnička letcov a dnes na ne nedajú dopustiť kozmonauti. Čučoriedky totiž obsahujú rodopsín, ktorý zvyšuje ostrosť zraku. Okrem toho sú považované za rastlinný inzulín - preto sa z čučoriedkového listu vyrába diabetická čajová zmes. Odvar zo sušených čučoriedok je výborné kloktadlo a pomáha pri zápaloch ústnej dutiny.
Z čučoriedok si pripravte účinný liek proti hnačke. 10 g sušených čučoriedok zalejte 250 ml vriacej vody a nechajte 15 minút lúhovať. Keď potrebujete rýchlu pomoc, zjedzte hrsť sušených plodov.
Tieto sladké plody sú zdrojom železa, zinku, medi, mangánu, draslíka, vápnika, horčíka a fosfóru. Obsahujú aj vitamín krásy - biotín, ktorý zlepšuje pokožku, nechty a vlasy. Okrem toho majú veľké množstvo vitamínu A, C, vlákniny, kyseliny nikotínovej a listovej.
Ako odstrániť červy z malín? Nasypte ich do širšej nádoby, na dno položte obrátenú pokrievku s menším priemerom a dajte ich do chladničky. Červíky po krátkej dobe vylezú a zachytia sa na pokrievku.
Odrody hroznového vína patria k najzdravším druhom ovocia. Obsahujú kyselinu listovú, farbivá, minerálne látky a stopové prvky. Hrozno má aj dostatok vitamínu C, E a vitamíny skupiny B.
Hrozno môžeme v surovom stave použiť aj pri výrobe šalátov, na spestrenie studených mís alebo chuťoviek, najmä syrových. Kombinácia rokfortu a bobúľ hrozna je naozaj vynikajúca.
Toto ovocie bolo populárne už v starom Egypte. Slivky obsahujú vitamín A, B a antioxidanty. Ideálne spojenie vápnika a fosfóru pôsobí blahodárne na posilnenie kostí a trávenie. Sušené slivky sú známe svojím účinkom proti zápche.
Aj tie najlenivejšie črevá prebudia poháre slivkovej šťavy. Alebo skúste večer zaliať niekoľko sušených sliviek vodou a ráno nalačno zjesť plody nasiaknuté vodou. Macerát, v ktorom boli slivky namočené, vypite. Čerstvé slivky by sa naopak vodou nemali zapíjať vôbec, pretože môžu vyvolať pomerne silné nadúvanie.
Keď sa nám zdá o marhuliach, vraj môžeme chystať svadbu, vlastnú alebo niekoho blízkeho. S určitosťou sa vie, že sú zdrojom železa, kremíka, draslíka a betakaroténu. Tehotné ženy by sa im ale mali kvôli pomerne vysokému obsahu medi vyhýbať alebo ich jesť len s mierou.
Keď ste si kúpili alebo priniesli zo záhradky ešte tvrdé plody, stačí ich nechať cez noc v izbovej teplote v papierovom sáčku s dvoma jablkami a marhule do rána dozrejú. Jablká totiž uvoľňujú etylén, ktorý urýchľuje proces dozrievania.
Vďaka vysokému obsahu jódu sú vhodné pre ľudí chorých so štítnou žľazou a bolestí chrbta. Sú bohaté aj na vitamín C, E a B, karotén, železo, draslík, horčík, fosfór a zinok. Pamätajte si, že plody bez stonky majú polovičnú trvanlivosť. V chladničke by ste ich nemali nechávať blízko iných potravín, pretože rýchlo absorbujú cudzie pachy a potom nechutia dobre.
Keď vás trápia bolesti kĺbov alebo reuma, doprajte si kúpeľ v odvare z čerešňových listov.
Kvôli jeho sladkej chuti ho automaticky radíme medzi ovocie, ale v skutočnosti ide o druh tekvicovitej zeleniny. Obsahuje až 90 percent vody, je preto vhodný pre chudnutie. Prispieva k tomu aj vysoký obsah minerálov, najmä sodíka, draslíka a vitamínov A a C.
Turecké príslovie hovorí, že do žien a melónu nikto nevidí. Ako teda spoznáme zrelý melón? Keď má suchú stonku, pravidelný tvar a po poklepaní "zazvoní", je veľmi pravdepodobné, že si na ňom pochutnáte.
Okrem vitamínov obsahujú aj vápnik, fosfór a ľahko stráviteľné cukry. Niektoré odrody majú drobné zrniečka, ktoré môžu ľuďom s citlivými črevami a poruchami žlčníka spôsobovať ťažkosti.
Varené alebo pečené hrušky použite na utíšenie kašľa, odvar zo sušených hrušiek zasa proti hnačkám.
Patria k najsilnejším potravinovým antioxidantom. Zdravé nie sú len plody. Od mája do augusta môžete zbierať aj listy, hlavne lesných jahôd. Pre vysoký obsah trieslovín, éterických olejov, vitamínu C a flavonoidov pomáhajú pri liečbe hypertenzie, gynekologických ochoreniach, dne, zápaloch kĺbov alebo obličkových kameňoch.
Francúzi nedajú dopustiť na jahodovú masku, ktorá údajne odstraňuje pehy. Zmes jahôd a citrónovej šťavy si každý deň vtierajú do pokožky. Pehy postupne blednú a pleť sa prečisťuje.
Sú veľmi bohaté na vitamín A, B, E, C a draslík. Listy aj plody sa dajú sušiť a v zime použiť pri rôznych zdravotných problémoch.
Zmiešajte lyžičku maremlády z čiernych ríbezlí s horúcou vodou a pite niekoľkokrát denne. Nápoj zmierňuje bolesti hrdla, zápal hrtanu a hltanu.
Sú doslova povzbudzujúcim elixírom. Vďačia za to veľkému podielu vitamínu C, éterickým olejom, vláknine, draslíka, fosfóru, vápnika, horčíka a železa. Nájdeme v nich tiež vysoký obsah organických kyselín, predovšetkým kyseliny citrónovej a jablčnej.
Keď pri najbližšej prechádzke lesom natrafíte na černice, utrhnite si pár mladých lístkov a žujte ich. Posilníte ďasná. Pozor ale na drobné tŕne.
Nájdeme v nich vitamín A, B1, B2, C a kyselinu nikotínovú, fosforečnú, citrónovú, jablčnú, draslík, horčík, vápnik, železo a sodík.
Z broskýň pripravíte výbornú omáčku k mäsovým pokrmom.
Obsahuje pomerne málo cukru, ale mnoho zdraviu prospešných kyselín. Okrem vysokého podielu vitamínu C a E v ňom nájdeme aj vápnik, horčík, draslík, železo a zinok.
Vďaka výborným želírovacím schopnostiam môžete egreše využiť pri výrobe džemov a marmelád.
Až si vyrazíte so svojou drahou polovičkou na rande, porozhliadnite sa, či v okolí nerastie nejaké zdravé ovocie.
[ivi]