Občas sa v médiách objaví zaručená správa o "zázračnom" druhu ovocia alebo zeleniny, ktorý zrovna víťazí nad všetkými ostatnými. Ľudia sa na neho upnú s vierou, že je to jediné, čo je potrebné jesť. Alebo svoj výber zúžia len na dva alebo tri vybrané a osvedčené tipy. Lekári ale krútia hlavami nad takýmto počinom. Preferovanie jedného druhu na úkor ostatných je nezmysel.
Podľa lekárov a odborníkov by sme nemali ovocie a zeleninu prísne "škatuľkovať" podľa množstva vitamínov. Každý druh ovocia a zeleniny je zdravý. Netreba robiť rebríček, ktorý druh je najzdravší a ktorý, naopak, má najmenej vitamínov. Dôležité je pravidelné striedanie jednotlivých druhov a miešanie, teda mixovanie. V praxi to znamená, že si nedáte len čistý paradajkový šalát, ale šalát pripravený z paradajok a paprík. Kombinácia jednotlivých nutrientov totiž podporuje pôsobenie biologickej aktivity.
Ako v oblečení kombinujeme rôzne farby, niečo podobné by sme mali robiť aj v stravovaní. Jednotlivé farebné druhy ovocia a zeleniny majú antioxidačný účinok.
Upozorňuje sa na konzumáciu surového ovocia a zeleniny. U nás je silnou tradíciou jesť hlavne zeleninu tepelne spracovanú. Lepšie je ale dať prednosť konzumácii surovej zeleniny, alebo používať čo najjemnejšiu tepelnú úpravu. Niektoré nutrienty sú totiž termolabilné. Príkladom je vitamín C, ktorý sa teplom ničí. Neviete si predstaviť, že by ste mali jesť surovú nastrúhanú brokolicu? Možno nikto. Aj aj tu sa dá nájsť zlatá stredná cesta. Keď už spracovávate ovocie alebo zeleninu, tak to robte pri čo najnižšej teplote a v čo najkratšom čase.
Onkologické spoločnosti odporúčajú tepelne spracovať zeleninu varením v pare.
Mnohí preferujú v lete ovocie pred zeleninou. Povedia si, že keď je sezóna, tak toho využijú a v ich jedálnom lístku má potom prevahu ovocie. Nie je to ale správne. Práve zelenina je prospešná. Malo by jej byť čo najviac. Fytonutrienty sú síce aj v ovocí, ale zelenina je lepšia preto, lebo obsahuje menej cukru. Čo znamená, že má - okrem kukurice - nízky glykemický index.
Patríte k ľuďom, čo si s obľubou v lekárni miesto ovocia a zeleniny kupujú výživové doplnky? Je to nezmysel. Nikdy nenahradia prirodzenú zeleninu a ovocie. Človek by mal všetky živiny konzumovať výlučne v prirodzenej forme. Jedinou výnimkou sú špecifické situácie a potreby. Napríklad v prípade tehotných žien, alebo u pacientov so zníženou imunitou. No aj tak by táto "kúra" mala trvať len obmedzený čas.
Koľko zeleniny a ovocia je dosť? Koľko treba zjesť, aby sme boli zdraví, aké sú odporúčané dávky? Je tu jedna taká dobrá mierka, vďaka nej si nemusíte pamätať presné gramy a používať váhu. Celkovo by sme mali za deň zjesť 5 až 7 porcií, pričom zelenina by z tejto dávky mala tvoriť 3 až 5 porcií.
Minimum je 5 porcií denne dohromady ovocia aj zeleniny. Jedna porcia je to, čo sa vám zmestí do dlane. Teda jedno stredne veľké jablko alebo hrsť ríbezlí.
Dobrou voľbou, ako dostať do tela vitamíny, sú aj džúsy a pyré, samozrejme bez pridaného cukru. Džúsy a pyré, inak povedané smoothies sú tiež ideálnym spôsobom, ako dodať telu potrebné vitamíny a ďalšie výživné látky. Často sa kombinuje ovocie a zelenina, čím sa vlastne zvýši množstvo zeleninovej zložky, ktorú by mnohí inak ani nejedli. Ak prijímame ovocie a zeleninu v tekutej forme, potom vám denne stačí jeden menší pohár - asi jedno deci. Pozor ale na každodennú konzumáciu smoothie, tá sa neodporúča.
Zdravý dospelý človek by nemal uprednostňovať tekutú stravu pred tuhou. Žuvanie tuhej stravy podnecuje vylučovanie tráviacich štiav a prispieva tak k dobrému tráveniu a využitiu živín z jedla. Lekári radia smoothie zaradiť do jedálneho lístka len 1x alebo 2x do týždňa.
To, že ovocie a zelenina obsahujú prospešné vitamíny, vie každý. Ale málokoho napadne, že obsahujú aj vlákninu. Je to veľmi cenná zložka. U vlákniny nájdete najviac dôkazov, že má protinádorové účinky. Vláknina je široká skupina sacharidov, ktorá sa nevstrebáva v tenkom čreve, ale putuje do hrubého čreva, kde pôsobí veľmi priaznivo na metabolizmus. Celkovo je potreba o surovom ovocí povedať, že jeho veľkou výhodou je aj to, že neobsahuje soľ ani pridaný cukor. Nehovoriac o pridaných farbivách alebo dokonca konzervačných látkach.
Letná sezóna za chvíľu začne a ideálnym obedom alebo ľahkou večerou sa v horúcich letných dňoch stáva čerstvý šalát. Jeho neodmysliteľnou prísadou býva práve uhorka, ktorá je skvelým zdrojom hydratácie a detoxikácie. A nielen to. Uhorka má na naše telo rad pozitívnych účinkov. Je pôvodne z Indie, ale momentálne sa pestuje po celom svete v rôznych odrodách. Vedeli ste, že sa radí medzi ovocie podobne ako melóny? Prínosy, ktoré dokáže telu poskytnúť, vás môžu prekvapiť, pretože sa o nich hovorí pomerne málo, aj napriek tomu, že uhorky sú dostupné vo všetkých obchodoch s potravinami alebo na trhu u miestneho farmára.
Uhorky obsahujú množstvo potrebných vitamínov a minerálov, ktoré majú protizápalové vlastnosti. Sú bohaté na vitamín B5, vitamín C, vitamín K, draslík, horčík, mangán, oxid kremičitý a vlákninu. Pomáhajú telu eliminovať toxíny, ktoré sa v ňom denne hromadia. Nedávne štúdie ukazujú, že toto ovocie obsahuje aj antioxidanty, ktoré sa viažu s baktériami, súvisiacimi s estrogénmi v zažívacom trakte, aby potenciálne znížili riziko rakoviny, vrátane rakoviny prsníka, vaječníkov, maternice a prostaty.
Ďalšie fytonutrienty v uhorkách nazývané kukurbitaciny zabraňujú vývoju rakovinových buniek. A to je len malý zlomok všetkých ich prospešných účinkov.
Uhorky sú vynikajúcim pomocníkom, ak nedokážete denne organizmus dostatočne hydratovať pitím tekutín. Mnoho ľudí jednoducho zabúda piť počas dňa vodu a uhorka je jej výborným zdrojom. Jej objem tvorí viac ako 90% vody, podobne ako v prípade jej "bratranca" melónu. Voda a živiny ako kremík a síra, ktoré obsahuje, posilňujú pokožku, nechty aj vlasy a urýchľujú ich rast. Máte problém s mastnou pokožkou, lámavými nechtami, vlasmi? Zaraďte ju do svojho jedálneho režimu a čoskoro uvidíte, aké zlepšenie na sebe uvidíte.
Ak máte za sebou napríklad bujarú oslavu s nadmerným množstvom vypitého alkoholu, pohár uhorkovej vody vám pomôže rehydratovať bunky a očistiť hlavu rýchlejšie, než keby ste pili čistú vodu.
Lignany a voda v uhorke sú vynikajúce aj pri "čistení" tráviaceho systému a vyplavovanie nadbytku estrogénu. Príliš veľa estrogénu v tele totiž môže viesť k rakovine reprodukčných orgánov. Toto ovocie sa ukázalo ako veľmi prospešné aj pri riešení obličkových kameňov. Je to prirodzené a bezpečné diuretikum. Vďaka močopudnému účinku predchádza vytváraniu močových kameňov a zlepšuje funkcie obličiek. Obsah vlákniny je výborný na udržanie čriev v dobrej kondícii, pozitívne pôsobí na tráviaci proces, funkciu pečene aj látkovú výmenu v organizme.
Uhorky majú málo kalórií a nízky glykemický index. Celý pohárik naplnený uhorkou obsahuje len 16 kalórií. Je to teda vynikajúca možnosť do šalátov, populárnych smoothies či sendvičov na doplnenie zásob vody. V podstate ide o potraviny, ktoré stimulujú činnosť pankreasu a tým aj regulujú hladinu glykémie v krvi, čo je prospešné nielen pre tých, ktorí chcú kontrolovať svoju hmotnosť, ale aj pre diabetikov.
Jedným z najväčších prínosov uhoriek sú ich protizápalové vlastnosti. Obsahujú aj vitamín C, mangán, betakarotén a ďalšie prospešné látky. Ako už bolo napísané, v uhorkách sa nachádzajú aj kukurbitaciny. Ide o látky, ktoré sú účinné v boji proti voľným radikálom a pri znižovaní zápalu v celom tele, vďaka čomu chráni mozog, srdce, kĺby aj kožu. Pomáhajú aj pri uvoľnení svalov a dokonca zmierňujú svalovú horúčku. Ale tak, ako dokážu pomôcť, môžu byť aj nebezpečné. Vo vysokej koncentrácii totiž pôsobia ako toxín. Spôsobujú nevoľnosť a pri požití niektorými druhmi zvierat dokonca smrť.
Ich nadmernú prítomnosť môžeme odhaliť vďaka horkej chuti plodu, ktorú majú na svedomí. V takom prípade je vhodné sa konzumácii uhoriek vyhnúť alebo z nej kukurbitaciny odstrániť tak, že sa odkrojí špička plodu a približne minútu sa trie o miesto rezu uhorky, až kým sa nevytvorí hustá biela pena. Keď prestane vznikať, môže sa uhorka opláchnuť a konzumovať.
Uhorky sú jednou z najpopulárnejších zložiek používaných pri skrášľovacích procedúrach a vo wellnes. Existuje mnoho dôvodov, prečo tomu tak je. Môžu sa aplikovať na oči, aby sa znížila únava, alebo redukovali tmavé kruhy. Uhorky sa pridávajú aj do množstva masiek, pretože revitalizujú a osviežujú pokožku. Dodávajú jej pevnosť a prirodzenú žiaru. Bolo preukázané, že potom je lepšie tónovaná, zlepší sa jej kvalita a stiahnu sa póry. Oxid kremičitý, ktorý je súčasťou uhoriek, zlepšuje elasticitu pokožky, faktor obzvlášť dôležitý pri starnutí.
Uhorky obsahujú vysoký obsah draslíka, vďaka čomu pomáhajú pri prevencii a tiež liečbe srdcovo-cievnych ochorení. Draslík znižuje krvný tlak aj hladinu cholesterolu v krvi. Aby sa dosiahlo požadovaného efektu, treba skonzumovať približne pol kila uhoriek každý deň.
Uhorky obsahujú viacero vitamínov skupiny B, vrátane vitamínu B1, vitamínu B5 a vitamínu B7. Tie sú známe tým, že prispievajú k zmierneniu pocitu úzkosti a vyrovnania niektorých škodlivých účinkov stresu.
Nezabudnite tiež na zdravie prospešný pohyb a bežte si s novo nabitou energiou zabehať do parku. A kto vie, možno práve tam sa zoznámite s novým, športujúcim partnerom.
[ivi]