Domov

Zoznamovací dotazník

Fotozoznamka

Lifestyle magazín

Registrovať teraz

Aké jedlá nám pomôžu pri rôznych chorobách?

20.január 2021
Aké jedlá nám pomôžu pri rôznych chorobách?

Keď Hippokrates, zakladateľ lekárstva, vyslovoval tieto slová o jedle ako lieku: "Nech je jedlo tvojím liekom, a liek tvojím jedlom." Nemohol vôbec tušiť, že za bezmála dva a pol tisíc rokov bude jeho múdrosť tak aktuálna. Veď jedlom sa môžeme naozaj liečiť aj zabíjať...

Že zdravé a racionálne jedlo nás môže liečiť, vedeli už pred tisícročiami aj čínski lekári. A práve tradičná čínska medicína a východny prístup k zdraviu je dnes veľmi uznávaný tiež v západnom svete. V Číne sa dodnes často hovorí: "Výživné potraviny sú lepšie ako lieky, liečba jedlom je nad všetky lekárstva." Hoci je z moderného pohľadu táto filozofia asi predsa len trochu nadsadená, vhodnými potravinami sa naozaj môžeme buď uzdravovať, alebo naopak sa o zdravie úplne pripraviť.

Tradiční čínski lekári vedia, že zelenina a niektoré ďalšie potraviny naozaj liečia rad chorôb. Napríklad? Keď ochorejú nádchou, nakrájajú si plátky zázvoru a póru na malé kúsky a varia ich v sladkej vode. Táto teplá polievka vyvolá silné potenie a oni sa rýchlo uzdravia. Ďalšími často užívanými liekmi sú soľ, ocot, cesnak, alebo dokonca celá rada kvetín.

Paracelsus - zakladateľ modernej prírodnej medicíny

Aj keď mnohé rady a skúsenosti z tradičnej východnej medicíny uplatňujeme aj my, Európania, na našom kontinente máme tisícročné skúsenosti s blahodárnymi účinkami mnohých potravín (vrátane bylín) na naše zdravie. Za neoficiálneho zakladateľa alternatívnej medicíny, vrátane akéhosi začiatku homeopatie, sa v Európe považuje švajčiarsky lekár Paracelsus (žil v prvej polovici 16. storočia). Už podľa jeho učenia bolo zdravé jedlo zdrojom sily a energie. Ale sám sa tým moc neriadil, pretože sám dosť holdoval alkoholu a v 48 rokoch zomrel na mŕtvicu.

Teraz si to ukážeme prakticky

Vhodnými potravinami a kvalitným jedálničkom sa dá vyliečiť rad chorôb. Pri najmenšom možno zmierniť ich priebeh. Ako príklad môžeme uviesť 10 závažných a veľmi častých civilizačných chorôb. Poradíme vám, aké potraviny môžete jesť v prípade ochorenia alebo ako prevenciu proti nim.

Každý je strojcom svojho šťastia. Toto príslovie by sa dalo previesť aj na jedlo. Nemôžeme čakať, že po výdatných jaternicových hodoch alebo stálom "knedlikovaní" budeme fit a ako rybičky. Tučné, presolené a nezdravé jedlo totiž nezanecháva stopy len na našom vzhľade, ale predovšetkým na našej fyzickej kondícii, na stave našich vnútorných orgánov a v konečnom dôsledku potom tiež na dĺžke nášho života. Môžeme si teda vybrať - mať jedlo ako liek, alebo ako jed...?

Čo jesť, keď vás trápi...

Rakovina pľúc

Najdôležitejšia je konzumácia mrkvy - tá má v sebe totiž veľa betakaroténu. Rovnako pôsobí aj špenát, brokolica či fazuľa vďaka kyseline šťaveľovej a vitamínu B. Prospeje vám tiež, keď si budete preventívne pochutnávať na paradajkách, kapuste či popíjať zelený čaj.

Zdravých potravin je na výběr velmi mnoho

Rakovina hrubého čreva

Zmenou stravy môžete túto chorobu poraziť a predísť jej aj v situácii, keď je už vo vašej rodine niekto chorý a vy ste v strednom a vyššom veku. Mali by ste jesť predovšetkým vlákninu. Tá môže znížiť pravdepodobnosť vzniku rakoviny až o 50 percent. Najlepšie zo všetkého sú pšeničné otruby. Odporúča sa konzumácia obilnín, dokonca aj po operácii nádoru - spomínané otruby z pšenice blokujú návrat choroby. Podľa niektorých prieskumov sa vraj zistilo, že za púhych 6 dní pšeničné otruby potlačili počiatky nádorového bujnenia. Vynikajúcou ochranou sú aj morské plody, kapusta (keď ho budete jesť trikrát týždenne, znížite ohrozenie o 60 percent). Dôležitý je vápnik, pektín v jablkách, banánoch, hruškách, marhuliach a slivkách. Pozor však na tuk, červené mäso a alkohol!

Rakovina hrtana

Zvyčajne postihuje fajčiarov - platí na ňu veľa mrkvy a potravín s vysokým obsahom betakaroténu (tekvica, zelená listová zelenina a podobne).

Rakovina kože

Je jej čím ďalej viac - naše bunky majú príliš veľa tukov typu omega-6 a málo omega-3. Najmenej dvakrát týždenne preto jedzte tučné ryby. Naopak obmedzte čo najviac rastlinné oleje s vysokým obsahom kyseliny linolovej.

Rakovina sliznice maternice

Ako prevencia je skvelá zelenina (mrkva, špenát, brokolica, hlávkový šalát), ďalej sa potom odporúča jesť veľa jogurtov, syrov a všeobecne potravín bohatých na vápnik.

Rakovina krčka maternice

Neuveriteľný účinok vraj majú zeleninové prílohy a zelené fazule, v ktorých je vysoký obsah kyseliny listovej - tie vraj môžu zastaviť vírus, ktorý spôsobuje nádor krčka maternice.

Časté chrípky

Asi najvýznamnejšie je mať dostatok vitamínov. Tie, spolu s niektorými minerálmi, síce chrípku priamo nevyliečia, ale pomôžu nám rýchlo sa s ňou vysporiadať. Veľmi dôležitý je vitamín C: v pomarančoch, jahodách, čiernych ríbezliach, paradajkách, červenej paprike a brokolici. Proti chrípkam pomáha aj vitamín E, ktorý nájdete predovšetkým v orechoch, maku, sezamu, obilninách, pečeni, strukovinách, žĺtkoch, mlieku,... Z minerálov zmierňuje priebeh chrípky a posilňuje náš organizmus napríklad selén (v cibuli, rybách, kukurici), zinok (v obilninách, strukovinách, vajciach) alebo vitamín B13 (v červenej cibuli, jablčných šupkách).

Ovoce a zelenina patří mezi nejzdravější potraviny

Cukrovka

Vhodnými potravinami, ktoré môžete najrôznejšie kombinovať a pridávať do jedla, sú napríklad cesnak, cibuľa, ľanové semienko, fazuľové struky, bobuľoviny, pivovarské kvasnice, mliečne výrobky (predovšetkým nízkotučné syry), ryby, šalát z mladých lístkov púpavy, kyslá kapusta a všetka zelenina, strukoviny, celozrnné výrobky (obsahujú dôležitý chróm) a podobne. Odporúčajú sa aj pšeničné klíčky či orechy.

Vysoký tlak

Vysoký tlak dobre znižuje hrozno (pomáha aj pre zlepšenie pamäti), sója či výrazné obmedzenie soli v jedle.

Vysoká hladina cholesterolu

S ňou bezprostredne súvisí riziko srdcovo-cievnych ochorení. Tie sú na prvom mieste v príčinách úmrtia v SR. Keď chcete v krvi cholesterol znížiť, jedzte napríklad: odstredené mlieko, nízkotučné jogurty, syr, rastlinné margaríny a oleje, kuracie či jahňacie mäso, zverinu. Z rýb sa odporúčajú treska, pstruh, ale aj sardinky. Môžete si dopriať aj vlašské a lieskové orechy alebo mandle, veľa čerstvej zeleniny, ovocia a celozrnný chlieb. Zabudnite na vyprážané jedlá.

Najšetrnejšie spôsoby úpravy potravín

  • konzumácia zasyrova - zelenina, ovocie, prípadne iné potraviny, ktoré sa nemusia tepelne upravovať
  • varenie
  • pečenie
  • dusenie

Menej vhodné spôsoby úpravy potravín

  • vyprážanie
  • grilovanie na drevenom uhlí alebo inom otvorenom ohni (dôležité je pri grilovaní hlavne zabrániť odkvapkávaniu tuku do ohniska - tak totiž vznikajú rakovinotvorné látky, ktoré otravujú grilované jedlo)

Maškrtenie

Aby ste predišli čo najviac chorobám, mali by ste na uzde držať tiež svoje maškrtenie, ktoré mnohým ľuďom kazí snahu zhodiť prebytočné kilá, ale aj udržať svoje telo v kondícii po zdravotnej stránke. Určite to poznáte sami. Celý večer vás máte chuť na sladké a zjete, na čo prídete. Potom je vám ťažko a nasledujú výčitky. Máme pre vás niekoľko dobrých tipov, ako sa dobre a hlavne zdravo najesť.

Nesnažte sa zmeniť to, čo jete. Správne by ste mali zmeniť to, čo jesť chcete. Poďme sa teda pozrieť na niekoľko zásadných metód a odporúčaní.

Špatné stravování nám může způsobit nemoci

Raňajkovať, alebo neraňajkovať?

Veľa ľudí vynecháva raňajky. Vyhovárajú sa, že nestíhajú, a mnohokrát si neuvedomujú, že tým škodia svojmu telu. Niektorí po raňajkách cítia pokles energie, a tak si radšej dajú len kávu alebo čaj. Rozhodne to nevedie k chudnutiu alebo udržaniu váhy. Telo, ktorému nedodávame raňajky, dôjde logicky k záveru, že palivo nedostane ani neskôr, takže spomaľuje metabolizmus a zo strachu pred hladovaním odmieta odbúrať svoje tukové zásoby. Ak si ale doprajeme pravidelné a vyvážené raňajky, naše telo dostane signál, že môže bez obáv čerpať energiu. Lenže také biele pečivo, toasty a sladké cereálie, obsahujúce jednoduché karbohydráty, spôsobia okamžitý vzostup hladiny cukru v krvi. Jeho prebytok, ktorý nespotrebuje pre energiu, je premenený a uložený ako tuk. Tým pádom nám klesá opäť hladina cukru v krvi a telo vyžaduje ďalšie karbohydráty, napríklad pečivo, maškrty a rýchle občerstvenie.

Na raňajky si dám...

Ak volíte na raňajky skôr mliečne výrobky a cereálie, nesiahajte rozhodne po tučnom mlieku a jogurtoch ani po príliš sladkom müsli. Dajte prednosť tmavému pečivu a nezabudnite na zeleninu alebo ovocie. Najlepšia strava je pestrá. Bez údenín sa naše telo celkom ľahko zaobíde, obsahujú totiž živočíšne tuky a majú vysoký obsah soli. Až si budete krájať chleba, odkrojte si celozrnný, namažte si ho najlepšie rastlinným tukom a k tomu si dajte zeleninu.

Aj maškrtenie sa dá oklamať

Musíte si uvedomiť, že prvé, po čom siahnete, keď dostanete na niečo chuť, je to, čo máte po ruke. Tiež si v tú chvíľu vyberáte potraviny, ktoré sa nemusia nijako dlho pripravovať. Trebárs ovocie je nutné umyť, olúpať a okrem toho aj nakrájať, zatiaľ čo sušienky len vyberieme z balenia. Nie je to jednoduchšie? Aby sme sa vyvarovali takých nešvárov, je dobré si vopred pripraviť nejaké maškrtenie, ktoré budeme mať ihneď po ruke. Môže to byť ovocie, nesolené oriešky, müsli, zelenina,... Vopred si ich pripravte do misky a potom miesto čokoládových tyčiniek siahnete automaticky po tom. Na mesiačiky nakrájané jablko nám pri televízii zachutí lepšie ako balenie oplátok, a navyše nám ešte prospeje.

Ako nakupovať?

Pri nákupe sa držte pár jednoduchých pravidiel:

  • Nekupujte zbytočné potraviny a veľké množstvo.
  • Pozor na nápis "bez cukru" alebo "light" - namiesto cukru obsahujú umelé sladidlá, ktoré nie sú zdraviu prospešné a ich energetická hodnota môže byť rovnaká alebo vyššia.
  • Pozor na nápis "bez cukru, málo kalórií" - často obsahujú vysoké množstvo tuku.
  • Pozor na nápis "bez tuku" - často obsahujú vysoké množstvo cukru a kalórií.
  • Hľadajte potraviny s nízkym obsahom sodíka (soli) a vysokým obsahom vlákniny.

Podporte jedlom svoje zdravie a potom sa v najlepšej forme predveďte na fotozoznamke!

[Lil]

Zdieľajte tento článok na: