Domov

Zoznamovací dotazník

Fotozoznamka

Lifestyle magazín

Registrovať teraz

Všetko o lahodnom fondue

19.september 2016
Všetko o lahodnom fondue

Hoci fondue vzniklo skôr ako pokrm z núdze, dnes sa z neho tešia mnoho ľudí po celom svete. Chcete vedieť viac o tomto pokrme? Čítajte ďalej!

Podávanie fondue na spoločenských udalostiach dodá akcii šmrnc a kúzlo, navyše to skupinku stravníkov udržuje pekne pohromade. Pri romantickej schôdzke dodáva istú zmyselnosť. Servírovaním fondue nepokazíte žiadnu zábavu. Ale ako na to? Najprv sa pozrieme, kde a ako fondue vzniklo.

Kde vlastne vznikol tento zmyselný pokrm?

Kto hádal, že tento pokrm pochádza z Francúzska či Talianska, tak sa takmer trafil. Existuje ale viac teórií a najčastejšie sa vznik tohto pokrmu priraďuje k Švajčiarsku. Teplú syrovú hmotu vraj vymysleli v kantóne Neuchatel, ktorý sa nachádza na západe Švajčiarska a teda má hranice spojené s východným Francúzskom. Iné teórie tvrdia, že pokrm vznikol v Savojsku, čo je historický región, ktorý sa nachádza na území najzápadnejších Álp. Do Savojska spadá Francúzsko, Taliansko aj Švajčiarsko. Slovo fondue pochádza z francúzskeho "fondre", čo znamená rozplývať sa.

Vznik fondue sa datuje do 18. storočia. V krušných zimách boli obyvatelia alpských vrcholkov schovaní doma so zásobami syrov, múky, bieleho vína a ďalších trvanlivých surovín. Piekli chlieb, ten ale po nejakej dobe stvrdol, a tak obyvateľov hôr napadlo si vytvoriť zo syrov omáčku, ktorá bola neustále zospodu zohrievaná ohňom, ktorý súčasne vyhrieval obydlia a mal teda dvojaké využitie. Tvrdý chlieb, nalámaný na kúsky a namočený do teplej syrovej hmoty zmäkol a chutil určite lepšie ako suchý a tvrdý s klasickou podobou syra.

Ako fondue vyslovovať a skloňovať?

Ako bolo spomenuté vyššie - fondue je slovo francúzskeho pôvodu. Výslovnosť by mala byť podobná, ako keby miesto koncového "ue" bolo nemecké "ü". V slovenčine to viacmenej znamená, že toto slovo prečítate "fonde". Niektorí ľudia to tak dokonca aj píšu. V slovenčine bol pojem kodifikovaný ako podstatné meno rodu stredného a je nesklonné. 

Syrové fondue

Základné švajčiarske syrové fondue sa skladá z minimálne dvoch syrov, múky a kvalitného bieleho vína. Aby mala omáčka správnu husto-tečúcu konzistenciu, skladá sa väčšinou zo základného tučného syra Gruyère a ementálu. To zaručí správnu hustotu omáčky. Aby v omáčke neboli hrudky, hrá úlohu spôsob, akým syr sami spracujeme. Mal by byť nakrájaný naozaj na drobno alebo rovno nastrúhaný. Ovšem je tiež dôležité, aby omáčka mala správny chuťový šmrnc. K tomu je potrebné, aby bol syr trochu zrelší. Samozrejme čo iný kraj, to iný mrav. Vo východnom Švajčiarsku napríklad nahrádzajú biele víno jablčným vínom a napríklad v Ženeve používajú namiesto dvoch druhov syra tri. Niektoré recepty dopĺňajú sýrovú omáčku o bylinky, špenát, či paradajky.

V dnešnej dobe však u "obyčajného" syrového fondue nezostávame. Z fondue na slaný spôsob môžeme pripraviť napríklad zeleninové či rybie. V poslednej dobe sa stalo dosť obľúbeným pripravovať tučné fondue, ktorého základ tvorí rozpálený tuk, v ktorom sa väčšinou namáčajú kúsky mäsa. Namáčať teda môžeme pečivo, mäso, zeleninu a veľa ďalších surovín, ktoré sú k jedlu. Kúsky potravín, ktoré budeme namáčať, by mali byť nakrájané na také kúsky, ktoré sa ľahko napichnú na vidličku a zároveň sa v omáčke nerozpadnú. U pečiva sa odporúča ho pred namáčaním trochu opiecť.

Fondue na sladko

Avšak hit fondue je fondue na sladko. Také ananásové fondue, fondue z tmavej, bielej alebo mliečnej čokolády je skutočne pohladenie pre dušu. Väčšinou sa namáčajú kúsky ovocia, popr. vafle, sušienky alebo iné vhodné cukrovinky. Hodí sa ako do dospelej spoločnosti, tak na narodeninovú oslavu ratolestí. Pretože ktoré dieťa nemá rado sladké? Navyše ovocie je zdravé. Len pozor na neposedné ruky a prípadné úrazy, pretože fondue je dosť teplé (alebo by aspoň malo byť). Pre milovníkov kávy je možné pripraviť aj kávové fondue.

V čom fondue pripraviť?

Súprava na prípravu fondue sa dá zaobstarať už za 5 Eur. Avšak cena ovplyvňuje veľkosť i kvalitu súpravy. Najdrahšie súpravy sa potom predávajú za cenu 150 Eur a vyššie.

Základná súprava by mala obsahovať hrniec a varič. Drahšia súprava na fondue sa skladá z jedného hrnca na fondue, ochrany proti striekaniu, variča, podnosu, vidličiek na fondue, horáku. Materiály môžu byť rôzne, cez keramiku až po nerezovú oceľ.

Variče sú väčšinou elektrické, ale na trhu môžeme nájsť aj variče liehové, ktoré môžu dodať romantickú atmosféru, avšak vyžadujú väčšiu obozretnosť a šikovnú manipuláciu.

A ako si vybrať správnu súpravu?

Rozhodujúce je, čo chcete najčastejšie pripravovať. Na syrové a čokoládové fondue sa hodí keramický kotlík, na masové fondue sa zase hodí skôr liatinový kotlík a na fondue, ktoré sa chystáme pripravovať z vývaru, využijeme skôr nerezový kotlík. Avšak keramický či kamenný kotlík je sporivejší, pretože si dlho uchová potrebnú teplotu.

Skúste to!

O fondue už viete skoro všetko. Už zostáva len posledná vec - čo budete potrebovať a ako presne postupovať. Na záver tu teda máme jeden príklad obľúbeného receptu na syrové fondue a jeden na čokoládové fondue.

Syrové fondue

Ingrediencie:

500g syra Gruyère, nadrobno nakrájaného

500g syra ementál, nadrobno nakrájaného

3 lyžice hladkej múky

1 lyžička nastrúhaného muškátového orieška

½ lyžičky mletého bieleho korenia

približne 300ml suchého bieleho vína

3 veľké strúčiky cesnaku, nadrobno nasekaného

1 veľká bageta, nakrájaná na kocky

nakladaná zelenina ako príloha

Postup:

V mise premiešame oba syry, múku a korenie. V hrubostennom ťažkom kastróliku uvedieme na miernom ohni k varu väčšinu vína s cesnakom. Po hrstiach pridávame syr a necháme ho na miernom ohni za stáleho miešania rozpustiť. Po každej várke vymiešame do hladka. Ak je potrebné, pridávame po lyžiciach zvyšné víno, aby zmes nebola príliš hustá. Presunieme do nádoby na fondue a udržiavame teplé.

Nádobu s fondue postavíme na stôl nad zapálený horáčik a necháme každého hosťa, aby si napichoval na dlhú vidličku kúsky chleba a krúživými pohybmi ho namáčal v horúcom fondue. Krúživé pohyby jednak zamedzia usadzovaniu a zatvrdnutiu omáčky na spodu kotlíka a jednak rovnomerne obalia budúce sústo.

Čokoládové fondue

Ingrediencie:

2 tabuľky mliečnej čokolády

6 lyžíc kondenzovaného mlieka

2 lyžice pomarančovej šťavy

1 lyžica višňového likéru

1 lyžica sekaných orechov

Postup:

Rozlámanú čokoládu rozpustíme v kondenzovanom mlieku (na miernom ohni). Vmiešame pomarančovú šťavu, likér a sekané orechy. K namáčaniu sa hodia vafle, sušienky alebo ovocie.

Či už sa vám viac pozdáva slaná alebo sladká obdoba tohto pokrmu, určite ho vyskúšajte, stojí to za to!

[Lil]

Zdroje:

http://loskutak.nova.cz/clanek/recepty/fondue-klasicka-zabava-labuzniku.html

http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=6707

http://www.fondue.cz/historie.php

http://www.fondue.cz/recepty.php#bk007

http://www.apetitonline.cz/recepty/2999-syrove-fondue.html

http://fondue.heureka.cz/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Fondue

Zdieľajte tento článok na: