Domov

Zoznamovací dotazník

Fotozoznamka

Lifestyle magazín

Registrovať teraz

Všetky články Všetko o zoznamovaní Zdravie a krása Voľný čas Recenzie

Vplyv emócií na naše zdravie

31.január 2017
Vplyv emócií na naše zdravie

Ayurvéda, prastará východná veda o dlhovekosti, zo svojej podstaty pozerá na ľudskú bytosť nielen ako na fyzické telo, ale prikladá veľkú dôležitosť duši, mysli a emóciám. Všetky tieto životné piliere sú prepojené a navzájom sa ovplyvňujú. Ako sa ajurvéda pozerá na emócie a ich vplyv na naše zdravie?

Základným princípom v ajurvédy je poznať svoju vlastnú konštitúciu (dóšu) a žiť v súlade s ňou a s prírodou. Každý má jedinečnú konštitúciu, s ktorou sa narodil do tohto sveta, preto ajurvéda pozerá na každého človeka úplne individuálne a nevyužíva žiadnych priemerov či rozmedzí, do ktorých by sa mal zmestiť. Tento celostný liečebný systém vychádza z toho, že podstatou vesmíru je energia. Každá živá bytosť je prepojená s kozmickou energiou, univerzálnou inteligenciou. Životná energia (prána) prúdi v každom živom organizme. Rovnováha životnej energie predstavuje základ zdravia.

Vplyv stravovania na našu dušu a myseľ

O výžive sa toho už popísalo veľa a aj ajurvéda túto oblasť považuje za jeden z najdôležitejších pilierov zdravia. Táto východná medicína sa ale nezameriava len na to, ako potrava pôsobí v našom fyzickom tele, ale tiež opisuje, ako hlboko ovplyvňuje a vyživuje našu myseľ a dušu. Je dôležité si uvedomiť, že akonáhle skonzumujeme nejaké jedlo, toto sa po určitej premene stáva našou existenciou. Strava teda zákonite mení, okrem nášho tela, aj náš mentálny stav. Existujú napríklad určité skupiny potravín, ktoré v nás podporujú agresivitu (hovädzie a bravčové mäso, biely cukor) a ďalšie, ktoré majú harmonizačné účinky (väčšina zeleniny, niektoré ovocie, obilniny).

Životnú energiu (pránu) získavame okrem iného z potravy. Podobu tejto energie určuje jednak nutričné ​​zloženie stravy, ale aj to, ako bolo s danou potravinou zaobchádzané, akú energiu do nej vtlačili ľudia, ktorým prešla pod rukami. Predstavte si, že kuchárom pri varení lomcujú vlny negatívnych emócií, má zlosť, je rozzúrený, naštvaný alebo má napríklad strach. Akú energiu bude asi mať výsledný pokrm si iste dokážete predstaviť. Konzumáciou takéhoto jedla sa táto negatívna energia dostáva zákonite do stravníkov. Preto je veľmi dôležité byť pri príprave jedla i pri jeho konzumácii absolútne vedomí, nebyť myšlienkami niekde inde, či už v minulosti (spomienky) alebo budúcnosti (plány). Znie to jednoducho, ale v skutočnosti je to veľmi ťažké a naučiť sa to, chce trpezlivosť. Jednoducho povedané ide o to, aby ste sa snažili pri varení nemyslieť na nič iné, než na to, že práve krájate zemiaky. Pre niekoho to môže znieť banálne, ale naozaj až týmto prístupom dávate jedlu toľko potrebnú pozornosť. Niekto by to mohol nazývať ako život v prítomnom okamihu, niekto zase ako vytváranie role pozorovateľa, dôležitá je ale podstata.

Z podstaty ajurvédy, ktorá vychádza z úplne individuálneho prístupu, neexistuje strava, ktorá by bola vhodná pre každého. Rovnaká potravina môže byť pre jedného človeka vhodná, ale pre iného zase nevyhovujúca. Čo naopak môže platiť pre každého, je dbať nielen na to, čo jeme, ale aj na náš mentálny prístup k jedlu a spôsob stravovania. Emócie, ktoré prežívame pri konzumácii jedla, ovplyvňujú následne náš tráviaci proces. Hnev, stres, depresie - to všetko pôsobí na žľazy s vnútornou sekréciou, nervový systém, oslabuje trávenie a spomaľuje metabolizmus. Rovnako, ako keď jeme veľmi zdravé jedlo, ale s nechuťou alebo naopak nezdravé jedlo a navyše s pocitom viny. Značný vplyv má tiež miesto, kde jeme a ako sa tam cítime - doma, v reštaurácii, v kantíne.

Zpôsob stravovania je velmi dôležitý

Tráviaci oheň agni a toxíny ama

Pre zdravie a dlhovekosť je nevyhnutné mať dostatočne silné trávenie. Ayurvéda dokonca označuje tráviaci oheň čiže agni, ktorý by sa dal prirovnať k tráviacim enzýmom v žalúdku a tenkom čreve, za základ života. Ak je naše trávenie účinné, dobre funguje vstrebávanie životodarných živín aj vylučovanie odpadových látok. Agni tiež riadi vzájomnú komunikáciu buniek a ich regeneráciu. Ak je agni oslabené, aj akokoľvek správna strava sa mení na toxíny, ktoré následne poškodzujú orgány. Slabé trávenie oslabuje metabolizmus, imunitu, spôsobuje chronickú únavu, vyvoláva abnormálne imunitné reakcie na prítomnosť cudzorodých látok (alergia), objavujú sa horúčky, chrípky, črevné problémy aj žalúdočné vredy. Sila agni je, okrem nevhodne volených potravín, silne ovplyvnená našimi emóciami a to ako prejavenými, tak i tými skrytými. Negatívne emócie, ako sú strach, smútok alebo zlosť, oslabujú agni a podporujú tvorbu toxínov. Pozitívne emócie, ktorými sú radosť a spokojnosť, agni posilňujú.

Ako vidíme, naše pocity ovplyvňujú naše trávenie. Avšak zároveň stav nášho agni ovplyvňuje naše emócie a naše správanie. Môže sa to zdať ako začarovaný kruh, ale verte, že je z neho cesta von. Prvý krok na tejto ceste vykonávate práve teraz, učením sa. Začínate čítaním tohto článku, ale môžete pokračovať ďalej v zisťovaní informácií z ďalších zdrojov. Znížené agni možno podporiť napríklad správne pripraveným pokrmom, zloženým z vhodných potravín a doplneným správnym korením.

Agni nemusí byť iba znížené, existujú aj ďalšie neoptimálne stavy, ktoré sú spojené s nerovnováhou niektorého z dóš:

  • Nepravidelné agni - zvýšená Vata, neustála chuť k jedlu a hlad, túžba po vyprážanom jedle, z emócií strach;
  • Nadmerne silné agni - zvýšená Pitta, hlad podľa nálady, veľké porcie jedla - ktoré nestrávi, túžba po sladkom, z emócií hnev a nenávisť;
  • Oslabené agni - zvýšená Kapha, strata chuti do jedla, malé porcie jedla - ktoré nestrávi, túžba po horúcom a korenenom jedle, z emócií nespokojnosť, netrpezlivosť a lenivosť.

S trávením na fyzickej úrovni úzko súvisí aj mentálne trávenie, to znamená schopnosť spracovať svoje pocity, myšlienky a zážitky. Ak nám to mentálne dobre trávia, nemáme problém s riešením bežných životných situácií, dokážeme efektívne komunikovať so svojím okolím a vnímať ho. Keď nám správne nefunguje agni, v tele sa tvoria toxíny, ktoré sa tu usadzujú. Tieto nevylúčené odpadové látky sa v ájurvéde nazývajú Ama. A podobne, ak naše mentálne trávenie nefunguje, my nie sme schopní spracovať svoje emócie a potláčame je. Potlačené emócie sa tvorí v pečeni a žlčníku a týmto spôsobom potom vzniká mentálna ama. Mentálna AMU značí napríklad divoké sny. Ama patrí k jedným zo základných faktorov, ktoré vyvolávajú chorobu. Prítomnosť amy má, okrem iného, ​​tiež veľmi negatívny vplyv na tok prány, životnej energie, v našom tele, pretože uzatvára kanáliky (nádí), ktorými prána prúdi.

Prejavené emócie

Emócie

Ayurvéda opisuje úlohu, ktorú emócie hrajú v našom živote, ako veľmi významnú. Ak nevenujeme pozornosť svojim pocitom, nespracované emócie v nás zostávajú a stávajú sa jedom. Emócie sú prirodzenou reakciou na zmenu. Celé naše telo je plné emócií. Emočná úroveň je prepojená s tou fyzickou, mentálnou i spirituálnou a preto sa vzájomne veľmi ovplyvňujú. Citové trauma potom vyvolá reakciu nielen na emočnej úrovni, ale aj na tej fyzickej a spirituálnej. Choroby ako je astma, reumatoidná artritída alebo lupienka bežne prepukajú pri veľkej emočnej záťaži. Venovaním pozornosti našim emóciám si otvárame cestu k zdraviu. Ak sa naučíme pozorovať svoje emócie s odstupom (v úlohe pozorovateľa), nesúdiť ich a prežívať ich, dochádza touto pravidelnou prácou na sebe k ich rozplynutí. Kanáliky (nadi), ktorými prúdi prána v našom tele sa prečisťujú.

Podľa ajurvédy to sú najmä tieto emócie, ktoré narušujú harmóniu a oslabujú konkrétne orgány v našom fyzickom tele: strach, zlosť, smútok, ale aj nadmerná radosť v zmysle extázy. Tieto emócie negatívne ovplyvňujú imunitný systém (funkciu týmusu a sleziny), agni, pránu a ódžas - takzvanú základnú esenciu bytia, ktorá je opakom amy (toxínov). Odžas je biologická látka, tvorená okrem iného hormónmi a bielkovinami, ktoré kolujú v plazme, predstavuje rafinovanú esenciu tkanív v tele. Sídlom emócií v tele je srdce a mozog. Potlačené emócie majú negatívny vplyv na hypofýzu a na spirituálnej úrovni vytvárajú energetický blok v piatej čakre - višuddhi.

Sídlom emócií v tele je srdce a mozog

Strach sa usadzuje v obličkách a spôsobuje aj poruchy sluchu. Smútok, žiaľ a zúfalstvo sa negatívne prejavujú na pľúcach a srdci. Nervozita sa zrkadlí v hrubom čreve. Tieto emócie sú prejavom zvýšenej vaty a vhodným riešením môže byť meditácia alebo prechádzky v prírode. Zlosť a podráždenosť oslabuje pečeň, objavujú sa aj bolesti hlavy a žalúdočné ťažkosti. Potlačený hnev sa dokáže usadiť v tkanivách a dôsledkom často bývajú bolesti chrbta. Nenávisť a žiarlivosť sa zrkadlí v žlčníku. Zlosť a podráždenosť sa všeobecne prejavujú ako zápaly. Tieto emócie sú prejavom zvýšenej pitty a ako riešenie sa tu ponúka odreagovanie a ochladenie, vhodné je napríklad plávanie. Vzťahovačnosť, rovnako ako nadmerné premýšľanie súvisí s poruchami funkcie sleziny. Radosť v zmysle veľkého vzrušenia oslabuje srdce. Toto sú prejavy zvýšenej kaphy a riešením môže byť motivačná práca a stimulácia náročnejšími úlohami.

Veľmi dôležité je si uvedomiť a pochopiť, že realita okolo nás je tvorená naším myslením. Žiadny objekt bez našej pozornosti neexistuje a náš život nie je len súhra nejakých vonkajších náhod. Naša budúcnosť závisí na tom, ako dnes myslíme a naša prítomnosť je dôsledkom toho, ako sme mysleli. Inak povedané - stávame sa tým, ako myslíme. Vesmír obsahuje odpovede na všetky otázky a ponúka nám vedenie a informácie, ktoré potrebujeme. Na nás je len naučiť sa načúvať svojmu vnútornému hlasu, prostredníctvom ktorého sme všetci napojení na vesmírny zdroj informácií.

Hovorí sa, že ak máte možnosť svoje pocity zdieľať s druhým, tie pozitívne sú potom tisíckrát silnejšie a tie negatívne oveľa slabšie. Preto neváhajte a zoznámte sa!

Zdroje:

D. Frej: Ájurvéda. Zdroj obrázkov: shutterstock.com.

[Mon]

Zdieľajte tento článok na: