Domov

Zoznamovací dotazník

Fotozoznamka

Lifestyle magazín

Registrovať teraz

Urobte si doma hamburger inak - vegánsky!

25.november 2015
Urobte si doma hamburger inak - vegánsky!

Myslíte si, že sa bez hovädzieho mäsa nedá urobiť dobrý hamburger? Skúste tieto vegánske burgery a budete príjemne prekvapení!

Vegánstvo už získalo veľkú popularitu aj v Slovenskej republike. Nemusíte byť ale vegánom na to, aby ste skúsili tieto výborné burgery. Vegáni, hoci si to veľa ľudí mylne myslí, totiž naozaj nejedia len "korienky". Ale nebudeme tu rozoberať vegánstvo ako celok, ale pozrieme sa na to, že aj vegánsky sa dá uvariť chutne.

Vegánske burgery majú mnoho variant. Väčšinou sa skladajú z vegánskej žemle (zoženiete v niektorých obchodoch alebo si dole prečítajte recept na žemle vyrobené doma), náhrady mäsa (rozoberieme ďalej), zeleniny a môže a nemusí sa pridať vegánsky syr (kúpite v špecializovaných obchodoch). Aby sa burger dobre jedol, pridáva sa kečup, sojanéza alebo tofunéza (náhrada majonézy).

Náhrady mäsa

Náhradu za mäso môžete buď už zakúpiť "skoro hotovú" (len sa upraví naložením, vyprážaním, ohriatím atď.), Alebo je možné si doma taký produkt "vyrobiť". Je s tým síce viac práce, ale je zdravšie a vo väčšine prípadov aj chutnejšie. Do podomácky vyrobených burgerov sa nedávajú ani vajcia. A verte alebo nie, ide to aj bez nich a pri správnom pomere ingrediencií sa nič nerozpadá.

Šošovicové burgery

Je mnoho receptov na šošovicové burgery. Ide v podstate o placky z červenej alebo obyčajnej šošovice a ďalších ingrediencií (korenie, cibuľa, bylinky, ovsené vločky). Suroviny vložíme do mixéra a z hmoty tvoríme placky, ktoré dávame piecť do rozpáleného oleja (alebo na gril). Šošovicový burger môžete tiež zaobstarať už hotový, napríklad od značky Sunfood.

Fazuľové burgery

Fazuľové burgery sú ďalšie z obľúbených strukovinových burgerov. Ich zloženie aj príprava je podobná šošovicovým burgerom, všetko sa zmixujeme dohromady a tvoria sa placky, ktoré sa vyprážajú. Do fazuľových a šošovicových burgerov sa pre zlepšenie chuti možu pridať šampiňóny.

Cicerové burgery (falafel)

Burgery z cícera sú posledné z radov strukovinových. Nájdete si recept na falafel (placka z cícera s cibuľou, koriandrom a rímskou rascou, ktorá pochádza z Indie), dajte ho do žemle a úspech je zaručený! Pokiaľ ste leniví mixovať cícer alebo nemáte dostatočne výkonný mixér, zakúpte si falafel v prášku, ktorý len zmiešate s vodou a vyprážate alebo pečiete...

Repové burgery

Možno vám to príde divné, ale burgery z repy sú označované za jedny z najlepších. Budete na ne potrebovať červenú repu (uvarenú), cibuľu, cesnak, bylinky, koreniny a pre správnu konzistenciu trochu múky, strúhanky alebo napríklad cíceru. Super recept pre tých, ktorí nemajú mixér a rovnako by si radi dopriali nejaký ten burger. Repa sa nemusí mixovať, stačí ju nastrúhať na strúhadle.

Portobello burgery

Burgery s portobellom sú asi tie najjednoduchšie (okrem tých, kde si náhradu za mäsitú zložku kúpite už hotovú). Portobello je "steakový šampiňón". Stačí odstrániť nohu, potrieť šampiňón olivovým olejom a cesnakom tak, aby sa čo najviac zmesi dostalo medzi rebrovanie huby. Ak máte čas, môžete ju aj nechať marinovať v akejkoľvek zmesi chcete. Potom len grilujete, pečiete na panvici alebo v rúre a vložíte do žemle.

Sójové burgery

Vybrať si v tomto prípade môžete z dvoch variant. Tá prvá je kúpiť sójové plátky, tie uvariť, ochutiť (popr. nechať marinovať) a opiecť. Druhá varianta je kúpiť sójový granulát, uvariť ho, ochutiť a "uplácať" dohromady s karbonátkami. Oboje je jednoduché, rýchle a dobré.

Tofu burgery

Tofu je jedna z najznámejších náhrad mäsa, ktorú pozná široká verejnosť. Na burgery sa najlepšie hodí buď natural tofu, ktoré si namarinujete a osmažíme podľa seba, alebo sa predáva už marinované tofu, ktoré stačí len opiecť. Dá sa ale tiež zohnať produkt, ktorý sa priamo volá "tofu hamburger". Ohriať a vložiť do žemle, tak jednoduché to je.

Robi burgery

Robi "mäso" je polotovar z rastlinných bielkovín. Na výber je neochutené, ktoré si ochutíte doma, alebo už ochutené. Ugrilujete ho alebo vypražíte na panvici.

Seitan burgery

Seitan je ďalšou náhradou mäsa. Nie je to nič iné ako pšeničný lepok. Je to taká zvláštna hubovitá hmota, ale keď ho dáte naložiť do zmesi korenín a byliniek a následne vypražíte, získate super náplň pre váš burger! Môžete kúpiť aj seitan Špeciál, ten je ochutený, takže zase o nejakú tú prácu menej.

Tým náhrady za mäsovú časť v burgroch končia. Sami vidíte, že je naozaj z čoho vyberať. Teraz ale ako vyzrieť na žemlu?hamburger_vegan

Žemla

Väčšina žemlí na hamburger, ktoré nájdete v supermarkete, obsahuje mlieko alebo vajcia. Keď budete mať šťastie, nájdete nejaké bez týchto zložiek. Ak nie, prečo si nejaké neupiecť doma?

Žemla, ako obyčajné kysnuté pečivo, sa dá urobiť aj bez mlieka aj bez vajec. Mlieko sa použije sójové, ovsené, ryžové, mandľové, kokosové alebo napríklad pohánkové - aké chcete. A vajcia sa skrátka vynechajú.

Pre presnejšiu predstavu tu prikladám recept:

600g hladkej múky, 150ml oleja, 250ml rastlinného mlieka, 1 kocka droždia, 1 lyžička soli, 1 lyžička cukru

Necháme vzísť kvások, pridáme ostatné suroviny, cesto necháme kysnúť na teplom mieste asi hodinu. Tvarujeme bochníčky a pokladáme na plech pokrytý papierom na pečenie. Necháme ich na plechu ešte asi 30 minút vykysnúť a následne potrieme olejom a posypeme, čím chceme (sezamové semienka, mak, soľ). Pečieme na 180 ° C 20 minút. Iné recepty na žemle môžete nájsť napríklad tu alebo tu.

Ako urobiť "majonézu"?

Obyčajná majonéza alebo tatárska omáčka sa skladajú z vajec. Je to jedna zo základných zložiek, tak ako urobiť, aby vajcia nebolo treba?

Tofunéza

Natural tofu zmixujte s trochou vody alebo sójového mlieka. Postupne pridávajte olivový olej, kým nie je konzistencia "akurát". Pridajte horčicu a kyslé uhorky (počítajte s tým, že tým sa tofunéza stane redšou), cibuľu, trochu octu a soľ - všetko podľa chuti.

Sojanéza

Sojanézu si môžete buď kúpiť už hotovú (ale tá môže obsahovať rôzne stabilizátory a tiež ju pravdepodobne nespotrebujete celú), alebo vyrobiť doma. Budete potrebovať jeden diel sójového mlieka a dva diely rastlinného oleja, pridajte k nim horčicu, soľ, korenie a vymixujte, stačí obyčajný tyčový mixér. A je hotovo! Ak máte radšej skôr "tatarku", dodajte do zmesi ešte kyslé uhorky a cibuľu.

Teraz už máte žemle, nejakú náhradu za mäso i majonézu. Stačí pridať list šalátu a paradajky a pripraviť chuťové bunky. Nemusíte byť vegán, ale kým začnete vegánstvo odsudzovať, skúste zo zvedavosti pripraviť také burgery a určite sa k nim budete s radosťou vracať.

A keby ste stále váhali, tak vedzte, že najlepší hamburger na svete je vegánsky! Prišiel s tým časopis GQ pred pár dňami vo svojom novom článku. Môžete ho ísť ochutnať do New Yorku do reštaurácie Superiority Burger. Na svojom Instagrame o ňom napísali: "Vyzerá ako výborný hamburger, chutí ako výborný hamburger a nemá v sebe žiadne mäso!"

[Lil]

Zdroj:

http://www.brydova.cz/recepty/vychytavky/1330-sojaneza

http://www.toprecepty.cz/recept/40158-cockove-burgery-scott-jurek---vegan/

http://nomnom.cz/plant-based-foodeas/2015/07/bloody-beet-burger-z-mixeru/

http://bezkrutosti.blogspot.cz/2013/08/celozrnne-bulky-vytecne-na-robi-burger.html

https://www.facebook.com/groups/veganskaDIYkucharka/

http://www.gq.com/story/best-burger-of-the-year-superiority-burger

Zdieľajte tento článok na: