Domov

Zoznamovací dotazník

Fotozoznamka

Lifestyle magazín

Registrovať teraz

Produkty z rakytníka rešetliakového

9.december 2014
Produkty z rakytníka rešetliakového

Prírodné antibiotikum a antioxidant sú jesenné sýto oranžové bobule veľmi odolného kríka. Čo všetko z neho vyrobiť a ako ho pestovať? Zaujal vás článok o liečivej sile rakytníka a neviete, v akej forme ho možno konzumovať? V pokračovaní nášho seriálu o "sibírskom citrovníku" prinášame pár rád pre rakytníkových nadšencov, ktorí sa rozhodli zúžitkovať bobule, lístie či kôru.

Rakytník sa môže zjesť celý. Každučký kúsok tohto čarovného kríka má svoje uplatnenie: listy a kôru môžeme usušiť na čaj, najrozličnejšími spôsobmi môžeme spracovať bobule. Pre svoje unikátne zloženie sa rakytník hojne využíva v homeopatii a gemmoterapii.

V akej forme užívať plody a dužinu

Základ tvoria plody a dužina, ktoré pomáhajú obnove obranyschopnosti organizmu po infekčných chorobách, odporúčajú sa pacientom po chirurgických zákrokoch. Sú v podstate prírodným antibiotikom likvidujúcím baktérie salmonelózy a brušného týfusu, ďalej stafylokoky a streptokoky. Navyše pozitívne pôsobí na bolesť hlavy, problémy s žalúdkom, pri zápale močových ciest či chorobách pohlavných orgánov. Šťava z rakytníka znižuje prekyslenie žalúdka a pomáha pri problémoch s tráviacou sústavou. Rakytník zvyšuje fyzickú výkonnosť a podporuje udržanie dlhodobej pozornosti, vhodný je teda pre študentov, vodičov, ťažko pracujúcich a športovcov.

Najjednoduchšie je natrhané bobule roztlačiť s cukrom a dať zamraziť. Každý deň stačí kávová lyžička tejto vitamínovej bomby a neskolí vás žiadna chrípka. Niekto sa cukru bráni, ale neosladené plody rakytníka sú takmer neprehltnuteľné. Môžete použiť cukor trstinový alebo bobule nerozmačkávat, ale len opláchnuť, osušiť a dať do mrazničky. Pri dennom užívaní si ich možno dochutiť medom.

Bobule rakytníka sa dajú konzumovať aj sušené. Možno z nich v obyčajnom kávovom mlynčeku vyrobiť prášok alebo sa takto spracované plody pridávajú do čaju. Dajú sa aj len tak "zobať" podobne ako sušené brusnice či hrozienka. Ideálne je použiť elektrickú sušičku.

Rakytníkové plody sa dajú aj zavárať podobne ako napríklad čerešne a ďalšie ovocie. Aj pre toto spracovanie rakytníka je vhodné bobule zmiešať s cukrom v pomere dva ku jednej (napríklad na kilo rakytníka potrebujeme zhruba päťsto gramov cukru).

U detí je veľmi obľúbený rakytníkový med, sušené nadrtené bobule sa zmiešajú s medom. Vynikajúci je na pečený toast, lievance a palacinky. Gurmáni ocenia škvarkový koláč s rakytníkom.

rakytnik

Odvary z lístia a kôry

Zvyšné častí kríka (listy a kôru) môžeme nasušiť a variť si z nich čaj bohatý na stopové prvky a vitamíny. Listy pomáhajú pri reume. Ženy ocenia omladzujúce účinky odvaru z kôry, pretože podporuje pružnosť pokožky a spomaľuje vypadávanie vlasov. Čaj môžeme piť a aj si ním opláchnuť tvár a hlavu. Kôra obsahuje vysoké množstvo serotonínu, vďaka čomu podporuje schopnosť organizmu ničiť rakovinotvorné bunky.

Olej z rakytníka

Rakytníkový olej je najúčinnejším produktom z rakytníka. Obsahuje najviac biologicky aktívnych látok, ktoré posilňujú imunitný systém a zbavujú telo nežiadúcich parazitov (zlatý stafylokok či iné baktérie). V tomto prípade stačí jedna kávová lyžička trikrát denne pol hodiny pred jedlom.

Olej možno použiť na urýchlenie hojenia rán alebo popálenín, pretože regeneruje tkanivá a všetky sliznice v tele. Pomáha aj ľuďom trpiacim kŕčovými žilami. Rakytníkový olej tlmí akúkoľvek bolesť rovnako ako analgetiká, oproti nim je vhodný aj pre tehotné, pretože rakytník nemá nežiaduce účinky.

[paf]


Zdroj: Valíček Pavel, Havelka Emil V., RAKYTNÍK ŘEŠETLÁKOVÝ - rostlina budoucnosti, nakladatelství Start.
http://bylinky.doktorka.cz/rakytnik-resetlakovy---rostlina-budoucnosti/, 1.12.2014.

Zdieľajte tento článok na: