Ovsené vločky sú skvelé! Vločkové raňajky sú úžasným zdrojom energie. Ak ste ich ešte neochutnali, určite po nich v blízkej dobe siahnite.
Ovsené vločky sú známe už pomerne dlhú dobu. Skvele zaženú hlad a sú výbornou potravinou, ktorá vám dodá energiu na dlhú dobu. Ak ste sa rozhodli k zdravému životnému štýlu a zmene jedálnička, sú najlepšou potravinou, ktorú je potrebné zaradiť. Raňajkovať vločky môžu ako ľudia, ktorí sa venujú fitness alebo iným športom, tak aj ľudia, ktorí športu práve veľmi neholdujú. Skvele zasýtia a dodajú oveľa viac tej správnej a potrebnej energie, ktorú vám napríklad biele pečivo nedodá. Po bielom pečive sa môžete cítiť unavení a vyčerpaní, neobsahuje totiž tie správne sacharidy, ktoré sú potrebné pre správne fungovanie vášho metabolizmu a tela.
Ich príprava je jednoduchá a zvládne ju ktokoľvek. Môžete si ich pripraviť na sladko alebo na slano, vašej fantázii sa medze nekladú. Existuje mnoho úžasných receptov, ktoré obsahujú ako hlavnú prísadu ovsené vločky, ale môžete ich dodávať v podstate do čohokoľvek. Keď budete robiť knedle, piecť chleba, bábovku, perník, muffiny, je to len a len na vás. Pochutnať si na nich môžete aj len s roztlačeným banánom alebo iba zaliate mliekom, dochutené medom, oriešky atď.
Ovsené vločky nemusíte jesť len na raňajky. Môžete si z nich urobiť aj zdravú desiatu. Čo napríklad zdravé sušienky, aj vašim deťom budú stopercentne chutiť. Vy, ak nemáte radi sladké, si ich môžete opiecť na panvici s vajíčkami.
Ako už bolo napísané, sú skvelým zdrojom energie. Obsahujú vlákninu, a to v podstate niečo okolo 13%. Sú zdrojom minerálov, vitamínov, kyseliny listovej, ale obsahujú aj malé množstvo omega 6 a omega 3 mastných kyselín. Z minerálov, ktoré obsahujú, je to napríklad horčík, draslík, zinok aj vápnik.
Pomáhajú s posilňovaním imunitného systému, pri ťažkostiach s črevami a dokážu utlmiť zvýšenú činnosť štítnej žľazy aj znížiť cholesterol v tele vďaka beta-glukánom. Sú ideálne pri redukčných i iných diétach. Ovsené vločky vám pomôžu schudnúť tým, že sa cítite plnšie. A deje sa to preto, že spomaľujú vyprázdňovanie žalúdka a zvyšujú tak produkciu tzv. hormónu sýtosti.
Sú bežne dostupné na kúpu v supermarketoch. Predávajú sa lisované, celé ale aj drvené, ktoré sú označované ako jemné. Na trhu môžete kúpiť už aj rovno hotové kaše, ktoré sú aj ochutené. Ich cena nie je nijako závratná. Existuje mnoho variantov a prípadných príchutí, ktoré môžete zakúpiť určite aj vo vašom obľúbenom obchode, ktorý každý deň navštevujete. Skladujte ovsené vločky vo vzduchotesnej nádobe v chlade, suchu a tme, kde ich môžete skladovať približne dva mesiace.
Jedna malá rada na začiatok, vždy je dobré ovsené vločky prvýkrát namočiť, môže to byť do mlieka alebo aj vody, aby zmäkli. Dobré je pridávať škoricu, údajne aj kvôli tomu, aby vám napríklad upečený dezert nezačal plesnivieť.
Budete potrebovať:
Ovsené vločky, zhruba tak 100 gramov namočíme spoločne s asi tak dvoma lyžicami mixu sušených húb. Necháme to odpočinúť zhruba hodinu. Ak je vody veľa, časť zlejeme. Vedľa na panvici osmažíme najemno nakrájanú cibuľku a všetko potom zmiešame na panvici dohromady. Vznikne nám hustá kaša, ktorú je potrebné podľa chuti osoliť a okoreniť. Keď táto opražená kaša vychladne, primiešame jedno vajíčko a štipku majoránky. Podľa chuti sa hodí aj cesnak a pre lepšiu konzistenciu trocha strúhanky. Z celej zmesi môžeme urobiť karbonátky a rovno ich opiecť na panvici do zlatista. Možné je obaliť ich tiež v strúhanke a následne opiecť. Najlepšou prílohou sú zemiaky alebo zemiaková kaša, rovnako ako u klasických masových fašírok. A hodí sa určite aj horčica.
Na cesto budete potrebovať:
Vajíčka rozdelíme na žĺtky a bielky. Žĺtky rozšľaháme a vyšľaháme s cukrom do peny. Potom pridáme 6 lyžíc vlažnej vody, 6 lyžíc oleja, približne 60 gramov rozomletých vlašských orechov, 100 gramov mletých, rozmixovaných a na sucho opražených vločiek. Všetko zmiešame a pridáme ešte múku zmiešanú s kypriacim práškom. Keď všetko spojíme dohromady, vmiešame úplne nakoniec sneh ušľahaný z bielkov. Celé cesto nalejeme následne na plech, ktorý vyložíme papierom na pečenie. Piecť budeme zhruba asi 20 minút pri teplote 170 - 180 stupňov. Než vytiahneme z rúry hotový korpus je vhodné ho vyskúšať tým, že do neho zapichneme špilku, keď sa na ňu nebude nič lepiť, je korpus naozaj hotový.
Na krém budeme potrebovať:
Salko aj maslo vyšľaháme a vmiešame rozomleté orechy, najlepšie vlašské. Na vychladnutý korpus natrieme vyšľahaný krém. Takto hotový korpus s krémom, môžeme vylepšiť ešte tým, že ho posypeme poslednými zvyškami rozomletých orechov.
Budeme potrebovať
Ovsené vločky, 100 gramov, namočíme vo vode alebo v mlieku. Pridáme celé vajce, cukor alebo proteín. Všetko zmiešame dohromady a môžeme pridať aj nastrúhané jablko, namiesto cukru či proteínu, môžeme použiť aj roztlačený banán. Do cesta sa hodí aj biely jogurt a trocha škorice. Celá zmes by mala mať konzistenciu trochu tečúcu, zhruba ako obvyklé palacinkové cesto. Tieto palacinky budeme vyprážať úplne rovnako ako tie klasické. Pridať si k nim môžeme ovocie, marmeládu, oriešky a množstvo ďalších dobrôt, ktoré vás napadnú.
Ovsené vločky sú naozaj veľmi zdravé a dá sa z nich vytvoriť veľa výborných jedál. Inšpiráciu môžete nájsť v najrôznejších kuchárskych knihách alebo na internete. Keď k zdravej strave pridáte aj trochu iného a zdravého životného štýlu, urobí to s vašou psychikou i zdravím divy. Iný životný štýl vám môže tiež pomôcť k nájdeniu toho, čo vás urobí v živote naozaj šťastnými a čo vám pomôže nájsť novú lásku. Rovnaké záujmy sú neoddeliteľnou súčasťou skvelého fungovania akéhokoľvek vzťahu, preto neváhajte a urobte niečo pre seba, a to nielen pre svoje zdravie.
[Kač]