Káva je v skutočnosti veľmi zdravá a môže vám pomôcť zlepšiť vaše zdravie. Tí čo pijú kávu, majú oveľa nižšie riziko niektorých závažných ochorení. Káva je jedným z najzdravších nápojov na svete. Zlepšuje hladinu energie, nálady a fungovanie mozgu.
Káva je viac než len čierna voda. Väčšina ľudí pije viac ako jednu šálku denne. V kávových zrnách sa nachádzajú živiny, ktoré sa dostanú do konečného šálkového nápoja. Káva obsahuje niekoľko dôležitých živín, vrátane riboflavínu, kyseliny pantoténovej, mangánu, draslíka, horčíka a niacínu.
Správna šálka kávy obsahuje:
Káva môže znížiť riziko vzniku cukrovky typu 2. Diabetes 2. typu je obrovský zdravotný problém, ktorý v súčasnosti postihuje asi 300 miliónov ľudí na celom svete. Je to ochorenie týkajúce sa zvýšenia hladiny cukru v krvi v súvislosti s rezistenciou na inzulín alebo neschopnosťou vylučovať inzulín. Konzumenti kávy majú výrazne znížené riziko vzniku cukrovky 2. typu. Štúdie ukazujú, že ľudia, ktorí pijú viac kávy majú o 23 až 50% nižšie riziko vzniku tejto choroby, jedna štúdia ukazuje dokonca zníženie o 67%.
Poživatelia kávy majú oveľa nižšie riziko vzniku Alzheimerovej choroby, čo je najčastejšou príčinou demencie po celom svete. Alzheimerova choroba je jednou z najčastejších neurodegeneratívnych ochorení a je najčastejšou príčinou demencie po celom svete. Toto ochorenie zvyčajne postihuje ľudí nad 65 rokov. V súčasnosti neexistuje žiadny známy liek na Alzheimerovu chorobu. Avšak, existuje niekoľko vecí, ktoré je možné urobiť, aby sa predchádzalo a prípadne i zabránilo ochoreniu. Dôležitá je akákoľvek prevencia, predovšetkým jesť zdravo a cvičiť, ale pitie kávy môže byť tiež neuveriteľne efektívne. Niektoré štúdie ukazujú, že konzumenti kávy majú dokonca až 65% nižšie riziko vzniku Alzheimerovej choroby.
Kofeín môže znižovať aj riziko vzniku Parkinsonovej choroby. Parkinsonova choroba je druhé najčastejšie ochorenie, hneď po Alzheimerovej chorobe, čo sa týka demencie. Táto choroba je sbôsobená tým, že umierajú neuróny v mozgu. Rovnako ako u Alzheimerovej choroby nie je známy žiadny liek, takže je dôležité zamerať sa na prevenciu. Konzumenti kávy majú oveľa nižšie riziko vzniku Parkinsonovej choroby, zníženie rizika je v rozmedzí od 32-60%.
Šálka kávy má aj ochranné účinky na pečeň. Pečeň je veľmi dôležitý orgán, ktorý vykonáva veľa dôležitých funkcií vo vašom tele. Bežné choroby majú obrovský vplyv na pečeň. Je veľa možností, ktoré vám pomôžu ochrániť sa pred cirhózou. Ľudia, ktorí pijú viac šálok za deň, majú až o 80% nižšie riziko.
Káva pomáha ľuďom, aby sa cítili menej unavení a zvyšuje im ich energetickú hladinu. Obsahuje stimulant zvaný kofeín, ktorý je v skutočnosti najčastejšie užívanou psychoaktívnou látkou na svete. Potom, čo sa napijete kávy, kofeín sa vstrebáva do krvného riečišťa a odtiaľ až do mozgu. Kofeín blokuje tzv. neurotransmiter v mozgu, čo vedie k stimulačnému účinku. Všetky odborné štúdie ukazujú, že káva zvyšuje rôzne aspekty fungovania mozgu. Medzi tieto aspekty patrí pamäť, nálada, bdelosť, energetická hladina reakčných časov a ďalšie všeobecné funkcie.
Káva môže pomôcť aj s rýchlejším spaľovaním tukov. Niekoľko štúdií ukazuje, že kofeín môže zvýšiť spaľovanie tukov v tele a zvýšiť rýchlosť metabolizmu. Kofeín sa vyskytuje v takmer každom spaľovači tukov, ktorý je na trhu dostupný. Kofeín je jedným z mála prírodných látok, ktorý preukázateľne funguje na podporu spaľovania tukov. Niektoré štúdie ukazujú, že kofeín môže zvýšiť rýchlosť metabolizmu o 3-11%. Iné odborné štúdie dokazujú, že kofeín môže tiež špecificky zvyšovať spaľovanie tuku až o 10% u obéznych jedincov a 29% u štíhlych ľudí. Tieto účinky sa ale s dlhodobým konzumovaním kávy znižujú.
Káva pomáha v boji proti depresii a vy sa môžete cítiť šťastnejší. Depresia je závažná duševná porucha, ktorá dokáže poriadne otráviť váš život. Podľa Harvardskej štúdie publikovanej v roku 2011, vraj ženy, ktoré pijú 4 alebo viac šálok denne mali o 20% nižšie riziko toho, aby sa dostali do depresie.
Šálka kávy je aj výborná prevencia proti rakovine. Rakovina je jedna z popredných svetových príčin úmrtí. Káva chráni pred rakovinou pečene aj rakovinou hrubého čreva. Rakovina pečene je údajne treťou najčastejšou príčinou úmrtí na svete a rakovina hrubého čreva na štvrtom. Štúdie ukazujú, že konzumenti kávy majú až o 40% nižšie riziko rakoviny pečene. Štúdie zistili, že tí, ktorí pili 4-5 šálok kávy denne mali o 15% nižšie riziko vzniku rakoviny hrubého čreva.
Ako iste všetci viete, kofeín pomáha zvyšovať krvný tlak. Účinok je pozvoľný, ale obvykle zmizne, keď sa pije káva pravidelne. Existujú dôkazy, že ženy, ktoré pijú kávu, majú znížené riziko srdcových ochorení, dokonca vraj až o 20%.
Konzumenti kávy majú celkovo menšiu pravdepodobnosť chorôb, a preto sa teda údajne môžu dožiť vyššieho veku. Existuje skutočne niekoľko štúdií, ktoré ukazujú, že ľudia ktorí pijú kávu majú nižšie riziko úmrtia. V dvoch veľmi veľkých štúdiách, bolo preukázané u pitia kávy 20% nižšie riziko úmrtia u mužov a 26% nižšie riziko úmrtia u žien.
Kupujte čerstvú kávu
Určite najlepšia káva je káva čerstvo zomletá. Ak si chcete naozaj pochutnať, nekupujte ju v supermarketoch, ale v špecializovaných obchodoch. Vzduch a jasné svetlo sú na chuť kávy to najhoršie. Ak budete chcieť kupovať v supermarkete, zamerajte sa na vákuovo utesnené vrecká.
Udržujte kávové zrná "čerstvé"
Poháre alebo keramické dózy s gumovým tesnením sú najlepšou voľbou. Odborníci dôrazne varujú pred ukladaním kávy do chladničky. V najlepšom prípade kupujte menšie množstvo častejšie, aby ste ju mohli uchovávať v bežnej izbovej teplote a nestratila svoju úžasnú arómu.
Vyberte si dobrú kávu podľa vás
Najdôležitejším je samozrejme aj výber kávy. V špecializovaných obchodoch vám vždy veľmi radi poradia a odporučia, ktorá pre vás bude najvhodnejšia. V každom prípade hľadajte 100% čisté kávové zrná odrody Arabica. Lacné alternatívy môžu obsahovať nekvalitné zrnká kávy.
Melte sami
Najlepšia káva je vždy ihneď po zomletí. Ak doma mlynček nevlastníte, doprajte si šálku kávy ihneď čo prídete z obchodu, aróma bude najlepšia a najintenzívnejšia.
Voda
Áno, aj voda je strašne dôležitá, ak si chcete naozaj pochutnať. Zvoľte vodu balenú a nie z vodovodu, ktorá obsahuje stopy chlóru.
Nešetrite s kávou
Štandardné množstvo na prípravu jednej "dobrej kávy" sú 2 lyžice na necelých 200ml. Ak budete s kávou šetriť, nikdy nedosiahnete toho správneho zážitku a chuti.
Teplota vody
Voda, ktorá je príliš horúca bude extrahovať zlúčeniny v káve, ktoré budú skôr horké, než príjemné. Väčšina kvalitných kávovarov dokáže teplotu správne regulovať sama. Správna teplota vody na zaliatie dobrej kávy je cca 90 ° C, ak by ste váhali, ako túto teplotu odhadnúť, tak je to 45 sekúnd od samotného varu vody, kedy sa kanvica vypne. Ohrievanie alebo dlhotrvajúce varenie zmení aj tú najlepšiu kávu na podivne chutnajúcu.
Čisté zariadenie
Udržujte váš kávovar, kanvicu a všetko náčinie a riad na prípravu, čisté. Aspoň raz za mesiac preveďte vášmu kávovaru generálne upratovanie.
Zdroj: https://riordanclinic.org/2018/03/13-health-benefits-of-coffee-based-on-science/
[kač]