Zvládať rodinu, domácnosť a prácu so sebou často nesie niekoľko hamletovských otázok - variť či nevariť? Starať sa o domov, denne nakupovať, alebo sa radšej venovať home office? K tomu sa pridávajú aj etické, ekologické a celospoločenské problémy, ktoré siahajú ďaleko za kuchynskú linku.
"Starším gazdinám to ani tak zle pokladati nemožno, ale dievčatká majú pilné na to hľadieti, aby sa vždy novým veciam naučili a vlastné skúsenosti potom umenie toto po sebe najpotrebnejšie viac vzdelávali, nevyslovene smutný je stav mladej gazdinej, ktorá vydati sa ani trochu polievky uvariti nevie." Mravoličné slová k tretiemu vydaniu preslávenej Domácej kuchárky M. D. Rettigovej nám možno pripadajú úsmevné a väčšina žien by jej do záhrobia najskôr poslali korenistý odkaz, ale Magdaléna Dobromila má vo všeličom pravdu.
Čo sa však ani za tie roky nezmenilo, je jadro veci. Ak má byť náš život, či už single, v páre, alebo v rodine, pokiaľ možno bez zádrhelov, musíme svoju domácnosť, ktorej srdce leží v kuchyni, podrobiť manažérskym postupom. Pokiaľ ich neovladáme, potrebujeme ich tak isto ako "dievčatka" dôb M. D. R. návody a informácie. A to ako ženy, tak aj muži.
Zrekapitulujeme si to: 19. storočie je už síce minulosťou, ale doby, keď ženy boli zvrchovanými vládkyňami svojej domácnosti, ktorá tvorila hlavnú náplň ich života, ešte niesu tak vzdialené. Samozrejme, ako bola starostlivá domáca príprava na varenie a vedenie domácnosti, doplňovalo aj inštitucionalizované vzdelávanie, najrôznejšie spolky, kurzy a literatúra. To všetko malo cieľ vychovať z dievčat dobré gazdiné.
Po 2. svetovej vojne začali ženy vo veľkom opúšťať domácnosť čo bol hlavný pracovný priestor, aby k nemu pribrali ďalšie, zárobkové činnosti. Zrodila sa dichotómia a tzv. multiasking. Žena z domova od tých čias odchádza kvôli zamestnaniu a vracia sa kvôli ďalšej práci. Tento stav je dnes vo väčšine sveta normou, s ktorej bolo a je nevyhnutné sa vyrovnať. Zhruba koniec a prelom tisícročia tak aj u nás nastolili úplne iné parametre.
Pribudlo žien v manažerských pozíciách, v cela pozmenených partnerských aj rodových vzťahov, s oveľa lepšími finančnými možnosťami. Napriek tomu je aj vo futuristických kuchyniach dneska potrebné variť a pre mnohé z nás zostáva domov a všetko s ním spojené tým najoceňovanejším a chceme v ňom byť v kľude a pohode. A je jedno, kto stojí za nákupmi a za kuchynskou linkou. Či muž alebo žena. A kto by nechcel dokázať, že doma je tak isto schopný ako v zamestnaní? Nehľadiac na to, že niekedy človek nemá inú voľbu.
Áno, dnešné dievčatá a chlapci sa môžu naučiť variť polievku jedným kliknutím, ale zvládnuť takto celú rodinu a domácnosť je cez všetku prístrojovú vybavenosť tak isto náročné, ako to bolo vždy. Not easy, Dobromila!
Deti, k tomu náročná práca, nedostatok finacií, ešte náročnejšia práca, ďalšie dieťa, tlaky v zamestnaní, permanentný nedostatok času, ambície jesť zdravo, kombinácia rôznych faktorov môže byť nekonečná. O niektorých z nich sa dávnym gazdinám ani nezdálo a mužom vôbec nie. Vegetariánstvo, vegánstvo, raw food, intolerancia laktózy či lepku, alergia..., ale mnohé z nich zostávajú rovnaké a logicky majú aj rovnaké riešenie.
Máme šancu poučiť sa z dávnych príručiek a k tomu máme dokonalé informačné možnosti, aké poskytuje internet. A tak je tu taký život, ktorý nás obvykle vyučuje po svojom. Býva to tvrdé, ale o kachle sa človek spáli väčšinou iba raz. Ak tak či tak, k nejakému systému by sme časom mali dospieť. Pretože o to tu v podstate ide. Vniesť poriadok niekam, čo je zo svojej podstaty dielom náhody.
Zľahčiť a zprehľadniť chod domácnosti svojím spôsobom znamená zľahčiť a zprehľadniť si život. Každý z nás je samozrejme iný, žijeme rôzne životy a máme odlišné potreby, ale všeobecné zásady oceníme všetci. Preto si načrtneme niekoľko užitočných smerníc a vytýčiť prehľadné body, ktoré vám pomôžu zvládnuť všetko lepšie a predovšetkým si aj ujasniť, čo je naozaj dôležité a čo trebárs môže čakať alebo sa úplne vynechať. Cieľ je jasný, váš kľudnejší život a spokojnejší život.
Domácnosť je najväčším odberateľom energií a vody, a to má samozrejme dopad nie len finančný, ale aj ten globálny, dnes skloňovaný vo všetkých pádoch. Šetrné nakladanie so zdrojmi je v súastnosti proste nutnosť.
Situácie so zásobami pitnej vody je hockde tak katastrofálne, že sa začína hovoriť aj o vodnej stope. Z priezkumu napríklad vyplýva, že na vypestovanie 1 paradajky (plodu, nie rastliny) je potrebné 13 litrov vody.
Aj keď sme skutočnými vládcami svojej domácnosti, ešte to neznamená, že občas nevládne ona nám. Tu je pár tipov, ako sa s ňou spriateliť.
Kuchárka je sprievodcom pre neplytvanie všetkými zakladnými skupinami potravín: pečivom, mäsom, strukovinami, ryžou a obilninámi, mliečnými výrobkami, zemiakmi a zeleninou. Základom knihy je cez 40 veľkých receptov z českej svetovej kuchyne - z autorkynej domácej skúsenosti a rodinných pokladov, z ciest a z inšpirácie zahraničními kuchármi - a k tomu autorka sype z rukáva početne užitočných variácií a „metamorfóz“, vďaka ktorým budete môcť chutne a vtipne „zrecyklovať zvyšky“ a ešte rozšíriť svoj kuchársky repertoár.
Nájdite si tie rituály, ktoré vás budú robiť šťastnejšími a venujte im dostatok času. Usmievajte sa na ľudí okolo seba a choďte si za svojím šťastím - v Bratislave, Košiciach, Prešove, Banskej Bystrici, Nitre, Žiline, Trnave, Trenčíne.
Zdroj: https://www.databazeknih.cz/
[ivi]