Aké známe aj neznáme ovocie môžete mať na vašom sviatočnom stole? Ochutnali ste už trebárs dračie ovocie? A ako je ktoré z nich prínosné pre vaše zdravie?
Objavte jedinečne vyzerajúce a jedinečne chutné exotické ovocie počas Vianoc. Nemusíte mať na stole iba klasické pomaranče, mandarinky a jabĺčka. Môžete skúsiť aj niečo iné neobvyklé.
Avokádo je potravina s vysokým obsahom tuku. Väčšina tuku v avokáde je kyselina olejová (mono-nenásytená mastná kyselina), ktorá je tak isto hlavnou zložkou olivového oleja. Kyselina olejová bola spojená s pomocou proti častému výskytu zápalu a preukázala tak isto priaznivý účinok na gény spojené s rakovinou. Vláknina je ďalšia živina, na ktorú je avokádo relatívne bohaté. Avokádo môže znížiť celkovú hladinu cholesterolu. Znížte hladinu triglyceridov v krvi dokonca až o dvadsať percent. Vyvolá nižší LDL cholesterol až o dvadsaťdva percent, a naopak zvýši dobrý choresterol (HDL) až o jedenásť percent. Bolo zistené, že ľudia, ktorí jedia avokádo častejšie, sú oveľa zdravší než ľudia, ktorí toto ovocie zo svojho jedálnička vypúšťajú. Nie len že je avokádo vysoko výživné, ale môže tak isto dramaticky zvýšiť nutričnú hodnotu iných rastlinných potravín, ktoré konzumujete. Výťažky z avokáda, môžu znížiť aj osteoartrózu. Avokádo môže pomôcť aj pri chudnutí, a to tým, že vás udrží dlhú dobu sýtych a že potom budete jesť menej kalórií. Obsahuje tak isto vysoký obsah vlákniny a nízky obsah sacharidov, čo môže podporiť úbytok hmotnosti.
Granátové jablko môže byť tým pôvodným zakázaným ovocím. Prečo by sme mohli myslieť, že toto jablko je to pôvodné zakázané ovocie, môže byť preto, že latinský preklad granátového jablká je "jablko s mnohými semenami". Granátové jablká majú spojitosť aj s vojnou. Granáty boli údajne navrhnuté podľa nich. Vo vnútri granátu sú drobné kúsky šrapnelov, ktoré vyzerajú podobne ako semená, ktoré sa nachádzajú v tomto lahodnom ovocí. Kedy je granátové jablko pripravené k jedlu? Keď na ňho klepnete, malo by to urobiť taký ako trochu dutý (kovový) zvuk. Granátové jablko obsahuje vitamín C, K, vlákninu, tri typy antioxidačných polyfenólov, ktoré zabíjajú voľné radikáli, ktoré pomáhajú proti rakovine a udržujú vaše telo zdravé.
Ananásy majú nízky obsah kalórií, ale majú neuveriteľne pôsobivý výživový profil. Obsahujú stopové množstvo vitamínov A a K, fosfóru, zinku a vápnika. Sú obzvlášť bohaté na vitamín C, ktorý je nevyhnutný pre rast a vývoj, zdravý imunitný systém a pomoc pri vstrebávaní železa zo stravy, a mangán, ktorý je potrebný pre vaše každodenné a zdravé fungovanie. Mangán potom zase pomáha rastu, udržuje zdravý metabolizmus a má antioxidačné vlastnosti. Ananásy môžu znižovať riziko chronických ochorení, ako sú srdcové ochorenia, cukrovka a niektoré druhy rakoviny. To preto, že môžu minimalizovať oxidačný stres a znížiť zápal. Jedna z týchto zlučenín je skupina tráviacich enzýmov nazývaná bromelain, ktorá môže tak isto pomôcť práve v boji proti rakovine. Bromelain bol používaný k zmierneniu príznakov revmatoidnej artritídy, ktorá zahrňuje zápal kĺbov. Užívanie doplnku tráviacého enzýmu obsahujucého bromelain pomáha zmierniť bolesti rovnako účinne ako bežné lieky na artritídu, ako je napríklad diklofenak.
Kaki môže byť jedené čerstvé, sušené alebo varené a je bežne používané po celom svete v želé, nápojoch a môže byť jedené v koláčoch a pudingoch. Kaki je nabité veľkým množstvom živín. Toto farebné ovocie má nízky obsah kalórií a je nasýtené vlákninou. Okrem vitamínov a minerálov obsahuje kaki aj širokú škálu rastlinných zlučenín, ktoré môžu pozitívne ovplyvniť vaše zdravie. Obsahuje vysoko dôležité vitamíny a minerály, vrátane vitamínov A, C a B, draslíka a mangánu. Antioxidanty pomáhajú predchádzať alebo spomaľovať poškodenie buniek tým, že pôsobia proti oxidatívnemu stresu a tento stres je spojený s určitými chronickými ochoreniami, vrátane ochorenia srdca, diabetu, rakoviny a neurologických stavov, ako je Alzheimerová choroba. Kaki znižuje krvný tlak, znižuje zápal a znižuje hladinu cholesterolu, je bohaté na vlákninu a pomáha znížiť hladinu cukru v krvi a udržať zdravý tráviaci systém.
Papája je neuveriteľne zdravé tropické ovocie. Je nabitá antioxidantmi, ktoré môžu znížiť zápal, bojovať s ochorením a pomáha udržať si mladý vzhľad. Ovocie má tak isto mnoho čierných semien, ktoré sú jedlé, ale horké. Papája je tropické ovocie s vysokým obsahom vitamínov C a A, rovnako ako vlákniny a zdravé rastlinné zlúčeniny. Obsahuje tak isto enzým nazývaný papain. Papája má silné antioxidačné účinky, ktoré môžu znížovať oxidačný stres a znižovať riziko niektorých ochorení. Môže tak isto pôsobiť na zníženie voľných radikálov, ktoré prispievajú k rakovine. Antioxidanty v papáji môžu znížiť riziko rakoviny, a možno dokonca aj pomalú progresiu rakoviny. Vysoký obsah vitamínu C môže zlepšiť zdravie srdca a znížiť riziko srdcových chorôb. Silné antioxidanty v papáji môžu pomôcť pokožke zotaviť sa z poškodenia slnka a môžu sa brániť proti vráskam.
Dračie ovocie, známe tak isto ako pitahaya aleho jahodová hruška, je tropické ovocie známe svojou červenou kožou a sladkou belostnou bunkou. Dračie plody majú nízky obsah kalórií, a obsahujú nevyhnutné vitamíny a minerály. Obsahujú tak isto značné množstvo zdraviu prospešné vlákniny. Dračie ovocie obsahuje antioxidanty, vitamín C, beta-karotén, lykopén a betalain. Obsahuje veľa antioxidantov znížujúcich riziko chronických ochorení. Dračie ovocie obsahuje probiotika a môže tak potencionálne zlepšiť rovnováhu dobrých baktérií vo vaších črevách. Je jedným z mála čerstvého ovocia, ktoré obsahuje železo a je skvelým zdrojom horčíka, čo je živina potrebná pre viac než šesťsto biochemických reakcií vo vašom tele.
Mango je nie len chutné, ale aj výživné. Je bohaté na vitamín A. Tento vitamín má veľa dôležitých funkcií v tele, najmä pre oči a kožu. To tak isto zvyšuje zdravie vaších kostí, rovnako ako reprodukčný a imunitný sýstem. Mikroživiny v mangu môžu bojovať proti rakovine, a najmä vo výskume rakoviny pŕs. Jedenie manga vykazuje pôsobivé výsledky pri ľuďoch s chronickou zápchou. Je ľahko mäkké na dotyk a má ovocnú vôňu. Hľadajte zrelé alebo skôr zrelé mango v miestnom obchode alebo na trhu. Pochutnajte si na čerstvom, zmrazenom, bez cukru alebo sladenom a sušenom. Pokiaľ máte cukrovku alebo iný zdravotný stav, ktorý vás urobí citlivým na ovocie alebo cukor, poraďte sa s lekárom o tom, čo je pre vás to pravé, a či si na ňom môžete naozaj bez problémov pochutnať.
Doprajte si na Vianoce tak isto niečo neobvyklé. Pochutnajte si na niečom špeciálnom. Okrem týchto druhov ovocia, ktoré sme vám spísali, nájdete na trhu mnoho ďalších. Zistite si informácie ako sa jedia a pochutnajte si. Nakúpiť všetké možné druhy ovocia môžete v Bratislave, Košiciach, Prešove alebo napríklad v Banskej Bystrici.
[kač]