Domov

Zoznamovací dotazník

Fotozoznamka

Lifestyle magazín

Registrovať teraz

Ktoré ovocie si zamilovať v zime?

23.november 2018
Ktoré ovocie si zamilovať v zime?

Zima sa blíži, určite ste si sami všimli, pokiaľ ste sa aspoň pozreli z okna. Neustále niekde čítate, že by ste mali dostať do svojho tela každý deň nejaké ovocie. Ako to ale urobiť, keď v zime si žiadne zo stromu neodtrhneme?

V nedávnom článku 12 potravín, ktoré vám pomôžu v boji s nádchou a nachladnutím ste sa mohli dozvedieť, že nás s jesenným a zimným obdobím začínajú ohrozovať nachladnutia, nádcha a chrípka. Proti nim môžete bojovať s potravinami spomenutými v článku. Bol ale spomenutý tak isto vitamín C, ktorý sa hojne objavuje v ovocí. A ovocie bude práve témou dnešného článku. Neobsahuje iba vitamín C, ale aj ďalšie veľmi dôležité vitamíny. Len v zimnom období je trochu ťažšie sa k nemu dostať, pretože si žiadne neodtrhnete na záhrade ani pri ceste prírodou. Samozrejme v dnešnej dobe nie je problém si ovocie kúpiť v akomkoľvek obchode. Ktoré si ale vybrať, aby ste sa zamerali priamo na tieto vitamíny, ktoré sú najviac potrebné? A ktoré ovocie zoženiete iba v zime a v inom období už veľmi (alebo vôbec) nie?

Keď sa povie zimné obdobie a jedlo, väčšine ľuďom sa vybavia predovšetkým horúce polievky a tradičné pokrmy, ktoré sa konzumujú v období Vianoc. Keď sa zameriame na ovocie, väčšinou každý povie mandarinky, ktoré máme spojené s mikulášskou nádielkou ešte z doby, keď sme boli deti. V tomto období okolo sv. Mikuláša mandarinky voňajú snáď všade. No a tým naša fantázia zimného ovocia asi končí. Je to ale škoda a vôbec to tak nemusí byť!

Vitamín C je v zime vitamínom číslo 1

Ako to s tým vitamínom C vlastne je? Zlepšuje imunitný systém a znižuje úrovne voľných radikálov v tele, ktoré mu škodia, môžeme ho teda nazvať antioxidantom, ktorý účinne bráni chorobám. Denne by ste mali prijať 75 mg tohto vitamínu, najlepšie z potravín (potravinový doplnok je lepší ako nič, ale získanie vitamínu z potravín je stále lepším spôsobom).

Pomaranče

Nekupujte pomarančové džúsy, miesto toho dajte prednosť celým pomarančom. Dostanete do seba menej cukru a viac vlákniny, ale predovšetkým veľa vitamínu C. "Rada kombinujem pomaranče napríklad s pistáciami, aby som tak vytvorila perfektne vyvážené a nutrične nabité raňajky," hovorí Mia Zarlengo, R.D. Nedávna štúdia publikovaná v časopise The American Journal Of Clinical Nutrition, ktorá trvala 15 rokov, potvrdila, že ten, kto konzumuje pravidelne potraviny bohaté na flavonoidy (napríklad pomaranče), je menšia šanca, že sa u ňho prejaví makulárna degenerácia. Jeden priemerný pomaranč obsahuje približne 70 mg vitamínu C, čo je skoro jedna celá denná dávka.

Sezóna: od decembra do mája

Priemerný pomaranč: 63 kcal, 0 g tuku, 15 g sacharidov, 12 g cukru, 0 mg sodíka, 3 g vlákniny, 1 g proteínu, 70 mg vitamínu C

Hrušky

V podstate sa dajú zohnať po celý rok, ale ich sezóna je práve na jeseň a v zime sa na toto obdobie sa oplatí počkať, pretože obsahujú najviac vláknin (majú dokonca viac ako jablká) a vitamínov.

Sezóna: od októbra do začiatku jari

Priemerná hruška: 84 kcal, 0 g tuku, 23 g sacharidov, 14 g cukru, 1 mg sodíka, 5 g vlákniny, 0 g proteínu, 7,7 mg vitamínu C

Brusinky

Brusinky má väčšina ľudí spojené s liečením zápalu močových ciest, ale nie len k tomu sa používajú! Konzumácia brusiniek má veľa blahodárnych účinkov na telo, vrátane zníženia hladiny cholesterólu a rizika ochorenia obehovej sústavy, pozitívne pôsobí aj pri diabete alebo zápaloch.

Sezóna: od októbra do decembra

1 hrnček brusiniek (100g): 46 kcal, 0 g tuku, 12 g sacharidov, 4 g cukru, 2 mg sodíka, 4 g vlákniny, 0 g proteínu, 14 mg vitamínu C

Nezapomínejte na vitamín C, v zimě vám může velmi pomoci!

Granátové jablká

Granátové jablká vám poskytnú veľkú dávku antioxidantov, ktoré vás chránia proti voľným radikálom, ktoré vám spôsobujú starnutie a rôzne ochorenia. Toto zimné ovocie má tak isto vysoké hodnoty vláknin a draslíka. Navyše chutia naozaj skvele a konzumujú sa ako semienko vo vnútri, tak aj dužina okolo neho, nič iné ale nie.

Sezóna: od októbra do januára

1/2 polovica hrnčrka semienok: 72 kcal, 1 g tuku, 16 g sacharidov, 12 g cukru, 3 mg sodíka, 4 g vlákniny, 1 g proteínu, 8,9 mg vitamínu C

Kaki

Toto lahodné sladké zimné ovocie je nabité množstvom rôznych vitamínov a minerálov, ktoré majú na náš organizmus veľa pozitívnych zdravotných vplyvov. Výskum uvedený v časopise Advances in Horticultural Science tvrdí, že obsahuje aj veľmi veľa antioxidantov, ktoré zabraňujú vznik kardiovaskulárnych ochorení. V tejto oblasti bude ale potrebné vykonať ďalšie výskumi, aby sa táto hypotéza mohla potvrdiť.

Sezóna: od októbra do januára alebo februára

Priemerné kaki: 118 kcal, 0 g tuku, 31 g sacharidov, 21 g cukru, 2 mg sodíka, 6 g vlákniny, 1 g proteínu, 66 mg vitamínu C

Mandarínky

Mandarínky sú veľmi obľubeným zimným ovocím, ktoré má výhodu, že si ho môžete vziať kdekoľvek so sebou. Mandarínky majú rovnaké zdravotné benefity ako pomaranče, majú tak isto vyššiu hodnotu vitamínu C ako veľa iných druhov ovocia. Využite tieto dve skvelé vlastnosti a vezmite si do školy alebo do práce zdravú desiatu.

Sezóna: od novembra do februára

Priemerná mandarinka: 35 kcal, 0 g tuku, 9 g sacharidov, 7 g tuku, 1 mg sodíka, 1 g vlákniny, 1 g proteínu, 36,1 mg vitamínu C

Grepfruit

Grepy sú veľmi bohaté na vitamíny A, C, antioxidant lykopen a vlákninu. Vďaka tomu môžu poslúžiť ako veľmi dobrá náhrada za pomaranče, keď na ne budete mať chuť. Ak ale beriete antibiotika alebo iné lieky na predpis, mali by ste sa poradiť so svojím lekárom, pretože grepfruity sú známe tým, že negatívne reagujú s niektorými látkami.

Sezóna: od januára do mája

Celý grepfruit: 103 kcal, 0,3 g tuku, 26 g sacharidov, 19 g cukru, 0 mg sodíka, 4 g vlákniny, 2 g proteínu, 38,4 mg vitamínu C

Zaujíma vás, aké potraviny obsahujú viac vitamínu C ako pomaranče?

Nie je to len vyššie zmienené ovocie, ktoré je bohaté na vitamín C. Tento vitamín nájdete aj v ďalších potravinách. Niektoré síce v zimnom období v obchodoch nekúpite alebo kúpite, ale za veľmi prehnané ceny (napr. jahody), ale zase si ich môžete užiť v inom období. Dávajte dobrý pozor, pretože hodnoty vitamínu C sa budú pohybovať veľmi vysoko!

Červená paprika

Červené papriky sú pekne farebné, chrumkavé a dokonca aj nízkokalorické. No a ako bonus aj dosť nabité vitamínom C! Polovica hrnčeka nakrájanej papriky obsahuje 95 mg tohto vitamínu!

Vitamín C nenajdete pouze v ovoci, ale i v dalších potravinách

Papája

Každý hrnček plný kúskov papáji obsahuje 88 mg vitamínu C. A nie len to, navyše sa vaše telo môže tešiť aj na vlákninu a vitamín A.

Kvajáva

Toto letné tropické ovocie, ktoré len tak v bežnom obchode v dedine nezoženiete, je nabité vitamínom C. Každý hrnček tohto ovocia obsahuje 377 mg! To je päťkrát viac, ako je denná odporučaná dávka.

Brokolica

Možno ju neznášate, ale dáme vám dôvody, prečo by ste ju mali začať milovať. Vitamín C obsahuje jeden hrnček 81 mg, ale naviac obsahuje aj 3 g proteínu. A to sa len tak nevidí.

Jahody

Je pomerne známy fakt, že jahody obsahujú veľké množstvo vitamínu C. Konkrétne ide o 98 mg na jeden hrnček nakrájaných jahôd. To zvládne zniesť každí na posedenie, no nie?

Žlté kiwi

Ak niekde v obchode narazíte na žlté kiwi, určite si ho dajte do košíka. Chutí trochu ako zrelý ananás a neprekvapí vás len dobrou chuťou, ale aj svojím zložením. V každom kúsku sa ukrýva 130 mg vitamínu C, čo je ešte raz toľko, čo v klasickom zelenom kiwi.

Pálivé zelené chilli papričky

Urobiť si v zime niečo, čo vás zahreje, je potrebné. A pálivé jedlá majú práve túto zahrievaciu funkciu. Využite to, pretože jedna paprička v sebe obsahuje 109 mg vitamínu C. Navyše pálivé jedlá zrýchľujú váš metabolizmus, takže to sa bude hodiť po vianočných hodoch, keď si dáte nejaké chudnúce predsavzatie.

Kaleráb

Niekto má kaleráb rád, niekto nie, ale skutočnosťou zostáva, že jeden hrnček obsahuje 84 mg vitamínu C, a to nie je málo.

Kapusta sitinová

Ľudia ktorí sú odkázaní na diéty, alebo sami nejaké dobrovoľne skúšajú, sú radi za každé nové jedlo, ktoré si môžu dovoliť. Väčšina ľudí môže jesť kapustu sitinovú. Dva hrnčeky (ktoré ľahko zaschnú do malej porcie, ktorú zje jeden človek) ponúkajú 78 mg vitamínu C.

Ananás

Opäť jedno tropické ovocie, ktoré je bohaté na vitamín C, aj keď omnoho menej ako kvajáva. Jeden hrnček ananásu obsahuje 79 mg vitamínu C. Je tak isto vynikajúcim zdrojom mangánu, minerálu, ktorý pomáha vytvárať kosti a podporuje zdravý metabolizmus.

Nezabudnite počas jesenného a zimného obdobia doplňovať do svojho tela vitamín C, ktorý vám veľmi pomôže, rovnako tak ako ďalšie látky, ktoré sú v ovocí a zelenine obsiahnuté. Budete sa cítiť celkovo lepšie, nebudete unavený a vďaka tomu môžete prežiť šťastnejšiu zimu. A viete, vďaka čomu ďalšiemu môže vaša zima byť šťastnejším obdobím? Vďaka online zoznamke, na ktorej sa môžete zoznámiť s opačným pohlavím, ktorý bude celý podľa vaších predstáv. Tak sa zaregistrujte a až nájdete toho správneho, nezabudnite si vziať na rande ovocie!

[Lil]

Zdroj: https://ndb.nal.usda.gov

Zdieľajte tento článok na: