Domov

Zoznamovací dotazník

Fotozoznamka

Lifestyle magazín

Registrovať teraz

Čo sa skrýva za vašou chuťou na sladké?

29.jún 2016
Čo sa skrýva za vašou chuťou na sladké?

"Mám na niečo chuť!" Kto by to nepoznal. Ale viete, že za chuťou po niečom dobrom, sa môže skrývať aj niečo iné?

Potraviny sa k vám prihovárajú cez svoje chute, vaše telo vás cez tieto chute chce na niečo upozorniť. Šťavnaté ovocie vo vás môže vyvolať radosť, zatiaľ čo horiace chilli naopak varovania. Mozog vysiela signály k vášmu telu, ak vyžaduje nejakú určitú energiu vo forme potravy. Na jazyku sa nachádzajú tzv. receptory chuti. Váš jazyk je pokrytý tisíckami malými tzv. papilly, ktoré sú viditeľné voľným okom. V každej skupine papillov sú stovky chuťových pohárikov. Existuje tam medzi 2000 až 5000 chuťových pohárikov, ktoré sú umiestnené na zadnej a prednej časti jazyka. Ďalšie sú umiestnené na stranách a zadnej časti. Každý chuťový pohárik obsahuje 50 až 100 buniek chuťových receptorov. Ste schopní svojou chuťou rozpoznať: sladké, slané, horké a kyslé. Horké a kyslé potraviny sú na chuť nepríjemné, zatiaľ čo slané a sladké poskytujú príjemný pocit vašim chuťovým pohárikom. V niektorých publikáciách sa môžete dočítať, že existuje už aj piata chuť - tzv. mäsitá (z japončiny: umami = chutné). Už na začiatku dvadsiateho storočia, fyziológovia a psychológovia vedeli, že sú štyri základné chute: sladkosť, kyslosť, slanosť a horkosť. V tejto dobe o mäsitej chuti nikto nepremýšľal ako o piatej základnej chuti, napriek tomu bola navrhnutá a teraz sa objavuje úplne bežne. Sme totiž schopní "mäsitú" chuť rozpoznať.

Trocha histórie

Aristoteles bol prvý, ktorý stanovil dve najzákladnejšie chute. Bola to chuť sladká a horká. On sám bol jedným z prvých, kto vytvoril a zaviedol zoznam týchto základných chutí.

Ak vás "prenasleduje chuť" na sladké, existuje pár osvedčených tipov, ako tieto chute zahnať:

  • Na ráno si doprajte výdatné raňajky, ktoré budu zdravé, vyvážené a plné zdravých sacharidov. Ak pridáte aj bielkoviny a dostatok vlákniny, nebudete mať po zvyšok dňa tak veľkú chuť na sladké.
  • Pravidelná a vyvážená strava dokáže vo vašom tele udržať hladinu cukru v rovnováhe a nehrotí tým pádom na veľké výkyvy čo sa týka energie. Keď budete jesť každé dve až tri hodiny a miesto sladkého si budete vyberať potraviny s nižším glykemickým indexom, nielen že nebudete mať chuť na sladké, ale máte aj reálnu šancu znížiť vašu celkovú váhu.
  • Dajte si pozor na pokušenie vo forme najrôznejších lákadiel. Vyhýbajte sa cielene cukrárňam, pekárňam a nenakupujte si domov nič, čo je sladké. Keď doma čokoládu mať nebudete, tak ju ani nezjete.
  • Žujte. Niekto môže mať len potrebu niečo "žuť". Skúste si teda nakúpiť žuvačky a zamestnajte svoje chute inak. Ak ani žuvačka nepomôže, nakrájajte si uhorku. Šalátová uhorka vás osvieži a pomôže vám zahnať chuť na sladké.
  • Udržujte dostatočný a aj možno nadpriemerný pitný režim. Samozrejme sa tým myslí čistá voda alebo bylinkové čaje. Bylinkové čaje vám môžu pomôcť prekonať chuť na sladké vďaka svojej chuti. Popíjaním zeleného čaju môžete zároveň svojmu telu dodať aj potrebné antioxidanty.
  • Chuť na sladké môže mať svoje spojenie aj so stresom a najrôznejšími stresovými situáciami. Podvedome môžete sladkým zaháňať svoje rozčúlenie a neistotu, ale aj napríklad nudu. Skúste sa zamyslieť nad situáciami, kedy najčastejšie maškrtíte a pokúste sa týmto situáciám predchádzať.

Sladká chuť v ústach môže tiež mať jednu z niekoľkých závažných príčin. Sladká chuť v ústach môže byť spôsobená aj najrôznejšími zdravotnými problémami. Rôzne metabolické problémy môžu spôsobiť sladkú chuť v ústach a to môže byť aj známkou začínajúceho diabetes - cukrovky. Ďalej je možné, že sladká chuť v ústach môže byť príznakom neurologických problémov, ako je mŕtvica, kŕčové stavy alebo epilepsie. Pacienti si dokonca ani nemusia byť vedomí toho, že majú záchvat epilepsie alebo mŕtvice, pretože to môže byť jediným z príznakov.

V prípade, že máte chuť na sladkosti, tak má vaše telo nedostatok:

  • Chrómu, ktorý môžete doplniť, ak budete konzumovať viac syra, kuracieho mäsa, hroznového vína alebo brokolice.
  • Uhlíka, ktorý sa ukrýva v čerstvom ovocí.
  • Fosforu, ktorý sa nachádza a obsahujú ho potraviny ako napríklad: hovädzie mäso, kuracie mäso, vajcia, mlieko, orechy, ryby a zelenina.
  • Síry, ktorú môžete konzumovať v kapuste, chrene, brusniciach alebo karfiole.
  • Tryptofánu, počuli ste o ňom niekedy? Ten obsahujú hrozienka, syr, zemiaky alebo dokonca špenát.

Čo vám chýba, keď sa môžete utĺcť po pečive a obilninách?

Chýba vám dusík. Na zahnanie chuti po pečive a obilninách sa odporúča konzumovať viac mäsa, rýb, fazule a orechov.

Čokoláda. Máte na ňu šialenú chuť?

Potom máte nedostatok horčíka. Ten je obsiahnutý v ovocí, najrôznejšej zelenine a orechoch.

Samozrejme môžete mať chuť aj na slané a všelijaké zemiačiky i krekry

V tom prípade do vášho jedálnička pridajte chlorid a kremík. Viete, kde sa dajú nájsť? Chlorid obsahujú vo väčšej miere ryby a kozie mlieko. Kremík je zase obsiahnutý v orechoch a to predovšetkým v kešu.

Prepadol vás hlad na hamburger, cheeseburger, pizzu a iné tučné jedlá?

Signalizuje to nedostatok vápnika. Ten ľahko dostanete do svojho tela konzumáciou mlieka, syrov a listovej zeleniny.

Ste chorí a nechutí vám, viete prečo?

Keď ste prechladnutí alebo vás trápia alergie, váš nos je upchatý a tak si môžete všimnúť, že vaše jedlo vám veľmi nechutí, respektíve všetko chutí tak nejako rovnako. Niekto to prirovnáva ku žuvaniu pilín. To preto, že horná časť vašich úst nemôže prijímať vône, ktoré aktivujú čuchový receptor, ktorý informuje tiež váš mozog na vytvorenie pocitu najrôznejšej chuti. Takže tá pizza aj hamburgery jednoducho nebudú tak dobré, ako keď budete zdraví.

Nie každý má tú možnosť vychutnávať všetko úplne bez problémov, existujú aj poruchy chuti

Patria medzi ne:

Ageusia - úplná strata chuti

Hypogeusia - znížené vnímanie chuti

Dysgeúzia - skreslenie chuti

Parageusia - pretrvávajúca abnormálna chuť

Hypergeusia - abnormálne zvýšené vnímanie chuti

Zdroj: https://en.wikipedia.org/wiki/Taste

[kač]

Zdieľajte tento článok na: