Jahody sa môžu líšiť v závislosti na tom, kde sa pestujú. Sú afrodiziakom a obsahujú viac vitamínu C než pomaranč. Pomáhajú dokonca aj v boji proti rakovine.
Zakúsnutie sa do zrelej jahody môže byť skvelý pôžitok. Ale pokiaľ máte jahodovú alergiu, jesť tieto bobule môže spôsobiť rad problémov. Môžete si všimnúť vyrážky, podivný pocit v ústach alebo dokonca závažnejšie reakcie, ako je nebezpečná a niekedy aj smrteľná anafylaxia. Pokiaľ ste alergickí na jahody, budete sa musieť tomuto ovociu vyhnúť a možno aj ďalšiemu podobnému, aby sa zabránilo alergickej reakcii.
Príznaky potravinovej alergie sa môžu prejaviť počas niekoľkých minút alebo až dvoch hodín po použití určitého jedla.
Príznaky alergie na potraviny zahrňujú:
Môžete byť schopní liečiť mierne alebo stredne závažné alergie pomocou antihistaminik. Tie sú dostupné v lekárni na voľný predaj a môžu znížiť príznaky. Voľno predajné lieky ale nepomôžu, pokiaľ máte závažnú alergickú reakciu.
Závažná alergia na jahody môže mať za následok život ohrozujúcu alergickú reakciu nazývanú anafylaxia. Anafylaxia spôsobuje niekoľko symptónov súčastne a vyžaduje okamžitú liečbu.
Príznaky závažnej alergickej reakcie tahrňujú:
Alergická reakcia na jahody znamená, že máte potravinovú alergiu. Potravinové alergie sú celkom bežné. Alergie na ovocie a zeleninu sú stále bežné, ale vyskytujú sa menej často, oproti ostatným alergiám.
Potravinové alergie sa objavujú, keď imunitný systém reaguje na potravu, ktorú ste jedli. Niekedy stačí aj púhy dotyk. Váš imunitný systém omylom identifikuje toto jedlo ako niečo zlé, ako sú baktérie alebo vírus. V reakcii na to vaše telo vytvára chemický histamín a uvoľňuje ho do krvného obehu. Histamín môže spôsobiť mnoho príznakov, ktoré sa pohybujú v rozsahu závažnosti.
Čerstvé letné jahody sú jedným z najobľúbenejších, osviežujúcich a výživných plodov. Majú silný obsah antioxidantov a nezvyšujú rýchlo hladinu cukru v krvi človeka, čo je ideálnou voľbou pre tých, ktorí majú cukrovku a je to zároveň bezpečné, chutné doplnenie akejkoľvek stravy.
Ovocie a zelenina všetkých druhov, vrátane jahôd, ponúkajú mnoho výhod pre zdravie. Svetová zdravotnícka organizácia hovorí, že konzumácia 400 gramov ovocia a zeleniny denne môžu znížiť riziko srdcových ochorení, cukrovky a rakoviny. Sacharidy v jahodách sa skladujú prevažne z vlákniny a jednoduchých cukrov. Majú relatívne nízky GI a nemali by pôsobiť veľké zvýšenie hladiny cukru v krvi.
Jahody poskytujú rad potencionálnych výhod a môžu podporiť obranyschopnosť organizmu proti roznym ochoreniam. Existuje viac ako 600 odrôd jahôd.
Jesť jahody môže pomôcť predchádzať srdcovým ochoreniam. Jahody môžu mať preventívny účinok proti srdcovým ochoreniam v dôsledku ich vysokého obsahu polyfenolov. Polyfenoly sú rastlinné zlúčeniny, ktoré sú dobre pre vaše telo. Jahody znižujú riziko typu infarktu známy ako infarkt myokardu. Obsahujú aj protizápalové činidlo, ktoré znižuje riziko aterosklerózy a obsah vlákniny a draslíku v jahodách tiež podporuje zdravie srdca.
Bolo zistené, že mierne znižujú riziko mozgovej príhody.
Silné antioxidanty v jahodách môžu pôsobiť proti voľným radikálom. To naznačuje, že temto faktor by mohol inhibovať rast nádoru a znížiť zápal v tele. Zatiaľčo žiadne ovocie nepôsobi ako priama liečba rakoviny, jahody a podobné plody by mohli pomôcť znížiť riziko, že sa u niektorých ľudí vyvinie ochorenie.
Vzhľadom k ich vysokému obsahu draslíku môžu jahody priniesť výhody ľuďom, ktorí majú zvýšené riziko vysokého krvného tlaku tým, že pomáhajú vyrovnať účinky sodíka v tele. Nízky príjem draslíka je rovnako dôležitým rizikovým faktorom pre vysoký krvný tlak ako vysoký príjem sodíka. Jahody sú sladké a zároveň aj skvelým spôsobom, ako pomôcť ľuďom konzumovať viac draslíka v ich strave.
Jesť potraviny, ako sú jahody, hrozno, melón, ktoré majú vysoký obsah vody a vlákniny môžu pomôcť hydratovať telo a udržovať pravidelné pohyby čriev. Vláknina je nevyhnutná je nevyhnutná pre minimalizáciu zápchy. Vláknina vo výžive je dôležitá pre krmenie priateľkých baktérií v črevách a zlepšenie zdravia tráviacého ústroja. Sú tiež užitočné pri chudnutí a pomáhajú predchádzať mnohým ochoreniam.
Premýšľate o to, prečo sú jahody tak veľkou časťou Valentína? Mnohé kultúry považujú jahody za prírodné afrodiziakum, zvlášť keď sa ponorí do čokolády. Táto viera je tak silná, že sú dokonca symbolom Venuše a Ríma a v niektorých krajinách sú dávané ako darčeky novomanželom.
Zatiaľčo vaša myseľ môže najprv myslieť napríklad na pomaranče, pokiaľ ide o vitamín C, jahody sú ďalším veľkým zdrojom tohoto vo vode rozpustného vitamínu. Pravdepodobne už viete, že vitamín C je vhodný pre váš imunitný systém, ale vedeli ste tiež, že je skvelý aj pre vašu pleť, krvné cievy, kosti, zuby a kolagén? Navyše pomáha telu absorbovať foláty (kyselina listová) a železo, ktoré sú tiež dôležité pre vaše telesné funkcie. Lekári a dietológovia vždy doporučujú konzumovať vitamín C pravidelne, pretože je to vitamín, ktorý vaše telo nemôže uložiť. Vylučujeme všetok, ktorý nepoužívame, čo je ďalší dôvod, prečo by sa jahody mali stáť súčasťou vašej potravinovej každodennej rutiny.
A v zrovnaní s pomarančami, môžu skutočne poskytnúť viac vitamínu C a dokonca aj menej kalórií.
Máte chvíľku voľného času? Neváhajte a vyrazte na samozber jahôd. Môžete si potom upiecť napríklad tvarohové knedlíky s jahodami, jahodovú bublaninu, jahodové rezy alebo jahodový koláč.
Rozmiešajte vajcia s tvarohom a vypracujte hladké cesto. Pridať môžete aj niekoľko kociek zo žemle. Do vypracovaného cesta zabaľte vždy po jednej jahode (bez stopky). Všetky hotové a zabalené knedlíky môžete nakoniec obaliť v krupici. Potom ich vložte do vriacej vody. Hrniec by mal byť väčší pretože knedlíky po uvarení budú plávať smerom hore, a navyše trochu narastú.
Jahody sú plné vitamínov a navyše sú sladké a šťavnaté a skvelé chutia. Pridajte ich do svojho jedálnička. Všade teraz prebiehajú samozbery, tak si môžete zájsť urobiť zásoby do mrazáku alebo aby ste si urobili skvelé domáce marmelády. Vyrazte, možno tak niekde stretnete niekoho, s kým tam pôjdete budúci rok ako pár. A ak na náhody neveríte, skúste vedu - vedecký zoznamovací dotazník.
[kač]