Predtým sa o bezlepkovej diéte hovorilo aj niečo vedelo, ale bolo len málo možností a len málo potravín, ktoré vám mohli umožniť bezlepkovú diétu dodržiavať. Príznaky pre bezlepkovú diétu má snáď každý z nás, ale viete, kedy sa naozaj jedná o alergiu?
Prístup k celiakii, bezlepkovej strave, sa dramaticky zmenil pred niekoľkými rokmi. Ľudí, ktorí zistia, že majú alergiu na lepok, stále pribúda. Jedinou možnosťou, ako túto citlivosť na lepok ovládať je to, že musíte okamžite zmeniť zloženie svojho jedálnička. Ak máte len trochu podozrenie, že by ste mohli mať alergiu na celiakiu, váš lekár vám určite ponúkne veľa možností na vyšetrenie, aby vaše podozrenie vyvrátil alebo potvrdil. Diagnostikovať celiakiu môže byť ťažké, pretože sa u ľudí objavujú rôzne a rozdielne príznaky. Existuje vraj viac ako 200 známych symptómov, ktoré sa môžu vyskytnúť v tráviacom systéme alebo iných častiach tela a môžu byť predzvesťou celiakie. U niektorých sa rozvinie už v detskom veku, u iných až v dospelosti. Dôvody výskytu nie sú zatiaľ úplne známe. Niektorí ľudia aj napriek tomu nemusia mať žiadne príznaky celiakie a jediné, čo im môže celiakiu odhaliť je pozitívny krvný test. Niektorí môžu mať negatívny krvný test, ale zase naopak môžu mať pozitívnu črevnú biopsiu. Avšak, všetci ľudia, ktorí celiakiou trpia alebo majú ešte len príznaky, majú zvýšené riziko dlhodobých komplikácií. Keď už vám alergiu na lepok zistia, je dobré, aby sa nechali vyšetriť aj vaši priami príbuzní.
Lepok je všeobecný názov pre proteíny nájdené v pšenici, raži, jačmeni a ostatných zrnách. Lepok pomáha potravinám udržiavať ich tvar, pôsobí ako tzv. lepidlo, ktoré drží pohromade jedlo. Lepok možno nájsť v mnohých druhoch potravín, a to aj tých, v ktorých by to málokto očakával. Existuje veľa položiek potravín, ktoré môžu obsahovať lepok, často v skrytej alebo veľmi neočakávanej podobe.
Iba jedna tretina ľudí vyhľadá odbornú pomoc, aby sa nechala vyšetriť.
Na trhu sú najrôznejšie výživové doplnky, ktoré sú vhodné pri celiakii, je dobré ich užívať a to predovšetkým v dôsledku poškodeného tenkého čreva a jeho neschopnosti správne absorbovať dostatočné množstvo živín, ktoré vaše telo potrebuje. Liečba prísnej bezlepkovej diéty si preto žiada aj dopĺňanie určitých minerálov a doplnkov. Nemusí to tak byť samozrejme u každého.
Bezlepkové rožky
Cesto by malo vystačiť na 12 rožkov.
Približná výživová hodnota v jednej porcii: 206 kalórií, 46g sacharidov, 1g tuku, 2g bielkovín, 407mg sodíka, 3g cukru.
Zloženie:
Postup:
V malej miske zmiešajte droždie a teplú vodu. Nechajte droždie pôsobiť tak, aby sa rozpustilo vo vode (asi 5 minút). Pridávajte bezlepkovú múku, cukor a soľ do misy. Použite miešač na cesto. Pridajte vodu s droždím (kvások) a nalejte ho do stredu. Za použitia stredných otáčok, miešajte, kým nebude mať cesto hladkú formu. Zakryte cesto fóliou a nechajte ho 10 minút odpočinúť. Rozdeľte cesto na 12 rovnako veľkých kúskov. Zmotajte každý kúsok cesta do valca; utvorte rovnako veľké štvorčeky, navlhčite ich konce a spojte zmotaním. Umiestnite bagety na plech a zakryte ich fóliou. Umožnite cestu kysnúť 30-40 minút, alebo kým sa jeho objem nezvýši o 30%. Keď cesto nakysne, uveďte dva litre vody do varu, pridajte repkový olej a následne predhrejte rúru na 400 stupňov Celzia. Ponorte bagety do vody na 30-45 sekúnd. Vyberte ich z vody a položte na vymastený plech. Potom ich pečte 15-18 minút, alebo kým nie sú zlatisté. Podávať ich môžete ako obyčajné rožky s maslom.
Zdroj: http://www.proalergiky.cz/alergie/clanek/projevy-celiakie-pokazde-jinak