Raňajky sú základom pre úspešný štart do nového dňa. Správny začiatok je základ všetkého. Čo si teda pripraviť na zdravé raňajky?
Ak chcete zmeniť svoj život a s tým spojený životný štýl, začnite hneď od rána. Nehovorí sa len tak, že raňajky sú najdôležitejšie jedlo dňa. Práve raňajky totiž ovplyvňujú celý váš deň. Ako môžu takéto zdravé raňajky vyzerať? Tu je niekoľko tipov na plnohodnotné zdravé raňajky.
Zmiešame 50 gramov jemne pomletých ovsených vločiek, pridáme dve lyžice bieleho jogurtu, lyžicu kokosu, lyžicu škorice, jedno vajce a 2 lyžice vody. Všetko zmiešame a necháme chvíľku odležať a postupujeme ďalej ako u klasických palaciniek, osmažením či upečením v toastovači alebo panvičke. Ozdobíme jogurtom alebo tvarohom, ovocím a prípadne ďalšími dobrotami, čo máme doma a na ktoré máme chuť.
Na výrobu nátierky použijeme termizovaný syr alebo tvaroh. Zmiešame s tuniakom, sardinkami alebo makrelou. Pozor dajte na drobné kostičky. Zmiešame a pridáme nakrájanú cibuľku, korenie a môžeme pridať aj kyslú uhorku. Na záver pokvapkáme citrónom. Natrieme na celozrnný chlieb a máme hotovo.
Vlastnú zmes vytvoríme zmiešaním vločiek, orieškov, kukuričných lupienkov a sušeného ovocia, najlepšie neprisladeného. Všetko zamiešame do tvarohu či bieleho jogurtu. Príprava vás vyjde na minimum času.
Vaječný bielok je zdrojom veľmi kvalitných bielkovín, tuku obsahuje iba 0,03% a zeleninovej oblohy si môžeme dopriať koľko chceme.
V toustovači zapečieme dva plátky tmavého viaczrnného alebo celozrnného toastového chleba medzi ktoré dáme po jednom plátku eidamu a kuracej šunky. Tousty sú najlepšie čerstvé, studená verzia je pre tých, ktorí ráno nestíhajú.
Ak nemáte ráno na raňajky skoro vôbec čas a vlastníte kuchynský odšťavovač alebo mixér, neexistuje nič lepšie, než si namiešať akékoľvek ovocie, pridať k nemu jogurt a vziať nápoj so sebou na cestu do školy či do práce. Každý deň môžete vyskúšať nové kombinácie.
Olúpeme pol kila jabĺk a nakrájame na kocky, dáme do hrnca a pridáme trochu vody. Jablká rozvaríme. V miske vedľa si rozrobíme vanilkový puding s troškou cukru a nalejeme zmes do hrnca s rozvareným jablkami. Za stáleho miešania uvaríme jablkový puding, ktorý následne prelejeme do mištičiek, ktoré sme na dne vyukladali piškótami.
Zmiešame 300gr ovsených vločiek so studenou vodou, pridáme lyžicu škorice, sušené ovocie, slnečnicové semienka. Poriadne zamiešame, necháme chvíľu odležať a potom zo zmesi vytvarujeme kolieska do tvaru sušienok a dáme piecť na pečiaci papier do trúby. Pečieme na 180 ° C, kým nebudú mať peknú medovú farbu.
Do hrnca dáme 1 hrnček okrúhlej hnedej ryže, škoricu, hrozienka, prípadne kardamón a zalejeme 4 hrnčekami vody. Privedieme do varu a zakryté varíme, kým sa voda nevyparí. Pridáme kokosové mlieko a povaríme ďalších 5 minút. Posypeme mletou škoricou a podávame.
Dobrú chuť
[kač]