Domov

Zoznamovací dotazník

Fotozoznamka

Lifestyle magazín

Registrovať teraz

Všetky články Všetko o zoznamovaní Zdravie a krása Voľný čas Recenzie

Zázvor ako všeliek

5.november 2016
Zázvor ako všeliek

Zázvor a jeho preukázateľné zdravotné prínosy pre vaše zdravie.

Zázvor je podzemný koreň, ktorý môže byť vo vnútri farby žltej, bielej alebo dokonca červenej, veľmi záleží na odrode. Na povrchu má šupku vo farbe svetlo hnedej. Čerstvý koreň zázvoru, ale aj sušený ako korenie, nájdete v každodennej ponuke vašeho obchodu. Zázvor je veľmi aromatický a s veľmi zvláštny chuťou. Zázvor môže byť použitý čerstvý, sušený, v prášku, obaľovaný v cukre, vo forme šťavy, oleja do potravín, ale aj ako účinná zložka súčasťou kozmetiky. Vďaka jeho jedinečnej vôni a chuti je veľmi často využívaný do mnohých receptov.

História

Zázvor pochádza z juhovýchodnej Ázie, kde je bežnou súčasťou ázijskej kuchyne. Zmienka o ňom je už v starovekých čínskych, indických a blízkovýchodných spisoch, kde bol cenený pre svoje liečivé, kulinárske a aromatické schopnosti a vlastnosti. Popularita v Európe sa sústredila v oblasti Stredozemného mora a odtiaľ sa rozšírila aj do iných krajín. Bolo to v minulosti veľmi drahé korenie, kvôli tomu, že sa pôvodne dovážalo z Ázie. Aby bol zázvor k dispozícii, španielskí prieskumníci prepravili zázvor do Západnej Indie, Mexika a Južnej Ameriky, a preto v 16. storočí, začali tieto oblasti vyvážať túto vzácnu bylinu späť do Európy. V súčasnej dobe sú dovozcovia zázvoru: Jamajka, India, Fidži, Indonézia a Austrália. Zázvor má veľmi dlho tradíciu predovšetkým vďaka jeho účinným a zmierňujúcim príznakom na zažívací trakt. V medicíne je využívaný ako vynikajúci liek proti nadúvaniu a upokojeniu črevného traktu. Ďalej má ešte antioxidačné a protizápalové účinky. Zázvor znižuje všetky príznaky vrátane závrate, nevoľnosti, vracania a studeného potu. Zároveň veľmi účinne zmierňuje nevoľnosti a zvracanie počas tehotenstva.

Protizápalové účinky

Zázvor obsahuje veľmi silné protizápalové látky nazývané Gingerols. Pravidelná konzumácia zázvoru môže a pomáha ľuďom s osteoartritídou alebo reumatoidnou artritídou. Dokáže ich bolesti zmierniť a dokonca aj zmenšiť opuchy a zápaly.

Nevoľnosť

Zázvor dokáže účinne zmierniť bolesť rovnako ako ibuprofén. Zázvorový prášok môže výrazne znížiť menštruačné bolesti v priebehu menštruačného cyklu ženy. Tehotné ženy, ktoré trpia rannými nevoľnosťami, môžu používať zázvor na zmiernenie nevoľnosti a zvracaniu, často v podobe zázvorových tabliet, lízaniek alebo cukríkov. Žuvanie surového zázvoru alebo pitie zázvorového čaju je obyčajný a pritom najlepší domáci liek na nevoľnosť aj počas liečby rakoviny.

Zázrak s názvom zázvor

Zázvor poskytuje širokú škálu vitamínov a minerálov ako napríklad:

  • Vláknina
  • Vitamín B6
  • Vápnik
  • Železo
  • Vitamín C
  • Draslík
  • Horčík
  • Fosfor
  • Zinok
  • Kyselina listová
  • Riboflavín
  • Železo

Odporúčané dávky zázvoru:

Deti

Do dvoch rokov je zázvor nevhodný! U starších detí sa odporúča maximálne tretina toho, čo pre dospelého človeka.

Dospelí

Denná dávka čerstvého zázvoru by nemala prekročiť 4 gramy u sušeného 1 gram. Pri predávkovaní sa môžu dostaviť nežiaduce účinky, ako je napríklad hnačka, nevoľnosť alebo problémy so srdiečkom. Dosť závisí na vašom aktuálnom zdravotnom stave a medikácii, ktorú užívate.

V tehotenstve

Odporúča sa pitie zázvorového čaju maximálne dvakrát až trikrát denne. A pokiaľ sa jedná o odvar z čerstvého zázvoru, je potrebné použiť len 4 gramy na liter teplej vody. Samozrejme zase podľa vašej individuálnej znášanlivosti.

Tipy na prípravu a varenie zázvoru

Po odstránení šupky z čerstvého a zrelého zázvoru, po nakrájaní nožom, prepožičia tento koreň vášmu jedlu skvelú chuť i arómu. Môžete ho pridať ihneď na začiatku alebo práve tak aj na konci, kedy bude dodávať svoju typickú štipľavú chuť.

Ako zázvor servírovať?

  • Výborná a osviežujúca je zázvorová limonáda. Jednoduchou kombináciou olúpaného a nakrájaného zázvoru s čerstvo vytlačenou citrónovou šťavou, trstinovým cukrom, medom a vodou vytvoríte skvelú malinovku.
  • Ak varíte ryžu, môžete pridať zázvor alebo trochu nastrúhaného zázvoru pre lepšiu chuť.
  • Keď skombinujete zázvor s cesnakom, olivovým olejom, sójovou omáčkou, vznikne vám vynikajúca zálievka napríklad na šalát.
  • Zázvorový čaj je vynikajúci v čase chrípok a prechladnutí. Je to výborná prevencia, ak zázvor ošúpete, nakrájate, pridáte čerstvú citrónovú šťavu, ale aj pomarančovú šťavu a med. Zázvorový čaj je skvelý spôsob, ako zahriať vaše telo zvnútra.
  • Restovanú zeleninu môžete vylepšiť pridaním čerstvo mletého zázvoru.
  • Máte radi pečené jablká? Alebo štrudľu? Skúste pridať nastrúhaný zázvor aj do tejto jablkovej zmesi.
  • Existuje aj zázvorové pivo, ktoré je veľmi osviežujúce, predovšetkým v letnom obodbí.

Skladovanie

Zázvor je k dispozícii aj v niekoľkých ďalších formách, vrátane kandizovaného alebo nakladaného. Čerstvý zázvor môže byť uchovávaný v chladničke po dobu až troch týždňov, pokiaľ zostane neolúpaný v šupke. Skladovaný v šupke, vydrží v mrazničke až po dobu šiestich mesiacov. Sušený zázvor ako prášok by mal byť uchovávaný v pevne uzavretej sklenenej nádobe na chladnom, tmavom a suchom mieste. V chladničke môže mať dlhšiu trvanlivosť a to asi jeden rok.

Zázvor ako izbová rastlina

Môžete si ju veľmi ľahko vypestovať. Stačí vám k tomu čerstvý, nevyshcnutý koreň s púčikom. Naplňte kvetináč rašelinou a položte na ňu kus koreňa s púčikmi, smerom nahor a koreň zasypte, aby nebol vidieť. Pôdu je potrebné udržovať vlhkú a na teplom a slnečnom mieste. Po niekoľkých mesiacoch začne koreň schnúť, v tú chvíľu môžete časť zjesť a časť znovu zasadiť. V európskych podmienkach vykvitne len výnimočne.

Zázvor môže aj škodiť, pozor na množstvo

Zázvor je síce všeliek, ale môžete sa s ním aj ľahko predávkovať. Nesmiete ho užívať vo väčšom množstve a nie je vhodný len tak pre každého. Zázvoru možno pripísať veľa úžasných účinkov, ale je možné sa s ním aj predávkovať a zároveň je aj potreba dať si pozor na nevhodnú kombináciu s inými liekmi. Deťom do dvoch rokov nie je zázvor určený vôbec! Nie je odporúčaný ani diabetikom. U čerstvého zázvoru by ste nemali prekročiť dennú dávku 4 gramy a u sušeného dokonca 1 gram, pretože má väčšiu silu.

Zázvor v kozmetike a parfumoch

Zázvor je v dnešnej dobe bežnou súčasťou šampónov na vlasy, sprchových gélov, kúpeľových olejov, vonných sviečok, krémov, ale aj parfumov. Z krémov sú to predovšetkým krémy na ruky, tvár ale aj masky. Ako už bolo spomenuté, má dezinfekčné účinky a dokáže výborne prekrviť pokožku, vďaka čomu je práve v kozmetickom priemysle veľmi obľúbený. Vo všetkých vyhlásených a celosvetovo známych drahých parfumoch môžete nájsť práve zázvor.

Zdroj: https://authoritynutrition.com/11-proven-benefits-of-ginger/

[Kač]

Zdieľajte tento článok na: