Domov

Zoznamovací dotazník

Rýchlozoznamka

Lifestyle magazín

Registrovať teraz

Všetky články Všetko o zoznamovaní Zdravie a krása Voľný čas Recenzie

Vitamín E: antioxidanty vs. voľné radikály

20.január 2017
Vitamín E: antioxidanty vs. voľné radikály

Vitamín E predstavuje základný antioxidant, ktorý je prítomný v bunkových membránach a chráni bunky pred poškodením voľnými radikálmi. To je všeobecne známa pravda. Je ale skutočne situácia s antioxidantmi a voľnými radikálmi natoľko čiernobiela, že jeden je dobrý a druhý zlý? Alebo ide len o veľmi zjednodušený pohľad na celú vec?

Antioxidanty! V priebehu posledných desaťročí sa na nás toto slovo valí zo všetkých strán. Elixír života, tajomstvo večnej mladosti, v obchodoch nájdeme potraviny "s vysokým obsahom antioxidantov" alebo "s prídavkom antioxidantov". Naproti tomu voľné radikály sú označované za chemických zabijakov a zhubnosť života. Než sa budeme oháňať takými silnými slovami, pozrime sa najskôr, ako taký antioxidant, ako je vitamín E, v tele funguje a akú funkciu majú voľné radikály.

Voľné radikály sú molekuly, odvodené od zlúčenín kyslíka, ktoré majú jeden voľný, nepárový elektrón. To znamená, že sú vysoko nestabilné. V snahe stať sa stabilnejšími sa voľné radikály pohybujú v tele a hľadajú zlúčeniny, s ktorými môžu reagovať a vytvoriť tak chýbajúci elektrón. Počas tohto procesu môžu poškodiť čokoľvek, čo im príde do cesty - bielkoviny, tuky, cukry, bunky aj genetickú informáciu v DNA vo vnútri buniek.

Toto pôsobenie voľných radikálov dokázal už na konci 50. rokov Američan Denham Harman. Z laboratórnych štúdií potom vyplynulo, že strava bohatá na antioxidanty dokáže pôsobenie voľných radikálov efektívne potlačiť. Antioxidanty potláčajú voľné radikály tým, že im poskytnú chýbajúci elektrón. Antioxidanty vyhľadajú voľné radikály v tele skôr než stihnú spôsobiť nejaké poškodenie bunkám. Tým antioxidanty chránia naše telo v podstate pred všetkými degeneratívnymi chorobami a pôsobia proti starnutiu.

Rozdiel medzi voľnými radikálmi a normálnou molekulou

Srdcovo-cievny systém

Ako už bolo spomenuté, vitamín E je základným antioxidantom v našom tele. Chráni steny tepien a cholesterol v našom krvnom riečisku od poškodenia voľnými radikálmi a tým pôsobí preventívne proti srdcovým chorobám vrátane mŕtvice. Vitamín E tiež znižuje nadmernú agregáciu krvných doštičiek, čo je ich tendencia zhlukovať sa k sebe, pri čom sa tvoria krvné zrazeniny, ktoré opäť zvyšujú riziko infarktu a mŕtvice. Vitamín E je z tohto dôvodu zvlášť dôležitý pre diabetikov a ženy užívajúce hormonálnu antikoncepciu, kedy je tendencia k nadmernej agregácii krvných doštičiek zvýšená. Vitamín E tiež pôsobí proti kôrnateniu ciev a proti upchatiu tepien.

Vitamín E dokáže ochrániť LDL (low-density lipoprotein) cholesterol, ktorý je často nazývaný ako "zlý" cholesterol, pred chemickými zmenami pôsobením voľných radikálov, vďaka ktorým by sa stal toxickým pre tepny. Táto forma cholesterolu však nie je zo svojej podstaty zlá, pretože malé množstvo je potrebné pre prepravu vitamínu E (aj ďalších vitamínov, proteínov a triglyceridov) krvným riečiskom k bunkám. LDL cholesterol sa teda stáva škodlivým pre naše tepny až vtedy, keď sa objaví nedostatok vitamínu E v našom tele.

Prevencia rakoviny, hormonálny systém

Rakovina je choroba, pri ktorej je narušený normálny rast a vývoj bunky. Väčšinou rakovina začína, keď voľné radikály poškodia DNA vo vnútri bunky. Zhubné nádory potom bývajú výsledkom nahromadenia takto poškodených buniek, ktoré sa nekontrolovateľne delia a majú tendenciu sa šíriť, čím nádor narastá. DNA si môžeme predstaviť ako súbor biologických inštrukcií pre normálne fungovanie bunky. Ak je DNA poškodené, tieto inštrukcie sú zmenené, sú mätúce, nepresné. Ale aj keď sa bunka stane rakovinovou, imunitný systém je často schopný ju zničiť skôr než sa začne deliť a rakovina potom neprepukne. Avšak pokiaľ poškodenie prebehne v dostatočnom množstve buniek, rakovinové bunky tak môžu prevážiť, poraziť imunitný systém a rakovina tak prepuká.

Vitamín E znižuje riziko vzniku rakoviny hneď niekoľkými spôsobmi. Ako súčasť bunkových membrán chráni tieto membrány pred poškodením voľnými radikálmi vzniknutými z chemikálií, toxínov, rôznych typov žiarenia a ďalších zdrojov. Vitamín E tiež predchádza tomu, aby dusitany (zlúčeniny v údených, nakladaných a konzervovaných potravinách) v našom tele tvorili nitrozamíny - látky, ktoré sú silne rakovinotvorné. Vitamín E môže tiež pomôcť telu zrýchliť metabolizmus, aby sa tak mohlo rýchlejšie zbaviť karcinogénnych alebo rakovinotvorných látok.

Najdôležitejším spôsobom, ako vitamín E pomáha odvrátiť rakovinu, je posilnenie imunitného systému. Ako je spomenuté vyššie, rakovinové bunky sa môžu rozvinúť, ale rakovinové nádory sa neuchytia, ak bude náš imunitný systém dostatočne silný a tieto bunky vyhľadá a zničí. Ukázalo sa, že vitamín E podporuje imunitný systém napríklad zvyšovaním aktivity takzvaných NK buniek (natural killer - prirodzený zabijak), ktoré sú schopné rozoznať rakovinové bunky a zabiť ich skôr ako sa rozšíria.

Vitamín E je tiež veľmi dôležitý pre správnu činnosť nervového systému. Je nevyhnutný pre správne fungovanie hypofýzy a tým aj produkciu hormónov v celom organizme. Podporuje správny vývoj a funkciu pohlavných žliaz, tvorbu reprodukčných buniek a plodnosť.

Harmonizačný mechanizmus nášho tela

Vyššie sme si popísali, ako vitamín E, ako antioxidant, v našom tele funguje. A čo voľné radikály? Najprv je dôležité si uvedomiť, že voľné radikály sú vedľajšími produktmi normálneho bunkového procesu, teda sú prirodzenou súčasťou života. Skúsme sa teda na túto problematiku pozrieť celkom logicky. Nič, čo matka Príroda vytvorila ako súčasť nášho tela, predsa nemôže byť zo svojej podstaty zlé. Nízka hladina voľných radikálov je pre naše telo nevyhnutná. Okrem iného pomáhajú signalizačným systémom v tele pri reakcii buniek na záťaž, majú nezastupiteľnú úlohu pri boji nášho imunitného systému s infekciou a plnia celý rad ďalších funkcií.

Ďalšie voľné radikály sú tiež produkované pôsobením znečisťujúcich látok, chemikálií a škodlivého žiarenia na náš organizmus. Dnešný spôsob života spolu so súčasným stavom znečistenia životného prostredia, často nakláňa pomyselnú váhu s voľnými radikálmi na jednej strane a antioxidanty na druhej, k prevažujúcim voľným radikálom. Takže začneme dopĺňať antioxidanty rôznymi vitamínovými prípravkami a tým sa nadbytočných voľných radikálov zbavíme, povedali by sme. Avšak rola antioxidantov nie je v skutočnosti tak jednostranná, ako sa doteraz predpokladalo. Voľné radikály môžu nášmu telu naozaj veľmi uškodiť (ako bolo popísané vyššie), ale len ak sú obranné mechanizmy nášho tela oslabené oxidačným stresom.

Vitamín E vo forme tabletiek

V našom tele prebiehajú medzi voľnými radikálmi a antioxidantmi úplne prirodzené procesy. Ide o veľmi komplikovaný samoregulačný systém, ktorý udržuje krehkú rovnováhu medzi týmito dvoma látkami. Túto harmóniu zaisťuje séria enzýmov a antioxidantov, ktoré sú v tele prítomné a ktorým napomáhame v ich práci tým, že konzumujeme v strave niektoré minerálne látky (selén, železo, zinok, a pod.) A hotové antioxidanty.

Problém nastáva, ak si myslíme, že sme schopní tento komplexný mechanizmus ovládnuť príjmom vysokých dávok antioxidantov v podobe potravinových doplnkov, s ktorými sa v poslednej dobe naozaj roztrhlo vrece. V tejto súvislosti je potrebné rozlišovať, ktorý vitamín je vhodné dopĺňať prostredníctvom vitamínových doplnkov a ktorý nám obstará vyvážená strava. Niekedy má dokonca užívanie potravinových doplnkov priamo opačný efekt a presne to naznačujú intervenčné štúdie u antioxidačných prípravkov.

Pilulky vs. vyvážená strava

Módna vlna "zdravých" antioxidačných piluliek predstavuje v skutočnosti obrovský globálny biznis. Každý rok sú uvádzané na trh doplnky stravy na báze antioxidantov a len v Spojených Štátoch predstavuje obrat tohto odvetvia 28 miliárd dolárov ročne. Avšak v skutočnosti ide len o hlboké nepochopenie a prekrútenie vedeckých dôkazov.

Súčasné výskumy už dokazujú, že vysoké dávky antioxidantov majú pozitívny vplyv najmä v laboratórnych podmienkach. V prostredí reálneho organizmu však môžu mať vysoké dávky týchto látok presne opačný efekt, môžu sa začať správať ako takzvané prooxidanty. Všetko záleží na rovnováhe.

Nemožno tiež predpokladať, že veľké dávky jednej alebo viacerých výživných látok uspokoja našu potrebu antioxidantov. K tomu je tiež treba pripísať, že konkrétne vitamín E sa objavuje v našom tele v celkovo ôsmich rôznych formách a každá má svoje dôležité funkcie. V potravinových doplnkoch je ale využívaný len typ alfa tokoferol. Ak prijímame vysoké dávky jedného druhu vitamínu E, v našom tele potom nezostáva miesto pre jeho ostatné typy.

Zdroje vitamínu E v potrave

Vyššie uvedené argumenty teda hovoria za to, že každodenné užívanie prípravkov na báze vysokých dávok antioxidantov (400 IU denne a viac) nie je dobrý nápad. To je napokon fakt známy už niekoľko rokov. Riešením je zásobenie organizmu nutričným kokteilom vitamínov, minerálov a fytonutrientov prostredníctvom vyváženej stravy, ktorá je bohatá na ovocie a zeleninu. Všeobecne možno tiež povedať, že zlý vplyv môžu mať iba vitamíny vo forme potravinových doplnkov, nie tie, získané z potravy. Preto je teda konzumácia aj veľkého množstva ovocia a zeleniny úplne správna.

Najbohatšími zdrojmi vitamínu E v potrave sú rastlinné oleje - slnečnicový, ľanový, konopný, tekvicový, olivový, ďalej zelená listová zelenina, kukurica, paprika, paradajky, orechy, pšeničné klíčky alebo avokádo. Skúste pri zoznamovaní pozvať váš náprotivok napríklad na večeru bohatú na vitamín E.

Zdroje

J. Challe, M. D. Smith: User 'Guide to Vitamín E; G. Matten, A. Goggins: Klamstvá o zdraví. Zdroj obrázkov: shutterstock.com.

[Mon]

Zdieľajte tento článok na: