Domov

Zoznamovací dotazník

Fotozoznamka

Lifestyle magazín

Registrovať teraz

Stravujete sa na princípe JIN a JANG?

16.august 2021
Stravujete sa na princípe JIN a JANG?

Každý lekár alebo odborník na výživu vám dnes potvrdí, že jedlo výrazne ovplyvňuje celkové zdravie. V našom západnom svete potraviny triedime podľa obsiahnutého množstva kalórií, bielkovín, cukrov a tukov... Niektoré diéty odporúčajú vynechať sacharidy, iné obmedzujú nasýtené tuky, ale vždy príde ďalšia módna vlna s nejakým novým nápadom ako jesť.

Stovky, dokonca tisícky rokov je preverené stravovanie podľa tradičnej čínskej medicíny (TČM), a tí, čo sa to držia, netrpia zďaleka toľkými civilizačnými chorobami ako my v západnom svete. Pre TČM je najdôležitejšie, aby si organizmus zachoval rovnováhu. K tomu vo výraznej miere slúži správny výber stravy. Jednotlivé potraviny sú v TČM rozdelené podľa svojich energetických vlastností do troch základných skupín - jin, jang a neutrálne - a vaše telo aj myseľ búdou spokojné a zdravé vtedy, ako sa vaša strava bude skladať zo správnej kombinácie týchto zložiek.

Poďme na to!

Najskôr si rozdelíme potraviny podľa princípu jin a jang a potom si napíšeme, ako si ich správne dávkovať tak, aby sme boli fit.

JIN potraviny

Veľmi zjednodušene ide o potraviny bohaté na draslík a s menším obsahom soli. Sú to hlavne:

  • chemicky spracované potraviny s aditívami, farbivami, konzervačnými látkami a podobne, lieky
  • korenie - škorica, vanilka, kari, čierne korenie, muškátový oriešok, bylinky
  • nápoje - alkohol, káva, víno, pivo, všetky čaje, ovocné šťavy, minerálky
  • sladkosti - cukor, med, umelé sladidlá, čokoláda
  • zelenina - paradajky, uhorky, cukety, brokolica, baklažán, reďkovka, karfiol, paprika, špenát
  • ovocie - pomaranč, grepfruit, citrón, ananás, mango, kiwi, melón, hrušky, jablká, jahody, broskyne, čerešne, maliny, avokádo, banány
  • mliečne výrobky - maslo, smotana, kefír, jogurt, šľahačka, tvaroh, mäkké syry
  • oleje, biela múka, biela ryža, tofu

JANG potraviny

Tieto potraviny obsahujú, naopak, viac sodíka a menej draslíka. Sú to hlave:

  • soľ - všetky druhy, slané zmesi na ochucovanie jedál
  • vajcia, kaviár, vnútornosti rýb
  • slané syry
  • mäso - zverina, hovädzie, bravčové a výrobky z nich, ryby, plody mora

NEUTRÁLNE potraviny

Tieto zložky by mali v našom jedálničku prevládať, tvoriť jeho základ. Ide hlavne o:

  • celozrnné obilné výrobky
  • orechy a semená
  • zemiaky
  • nakladaná zelenina

Takéto delenie potravín sa nám môže zdať síce nezvyčajné, ale má svoju vnútornú logiku a akceptujú ho aj mnohí západní lekári, vrátane našich. Potraviny zo skupiny jin sa označujú ako studené, telo ochladzovacie. Nejde pritom o jedlá teplé či studené na dotyk, ale svojou energetickou podstatou. Neutrálne potraviny, ktoré by mali tvoriť základ našej stravy, budujú našu životnú silu a vyvažujú prípadný nadbytok alebo nedostatok jinu a jangu. Poskladať si správne jedálniček podľa TČM ale nie je veľmi jednoduché.

Stravujete sa podľa JIN a JANG potravín?

Aj jin potraviny majú rôznu úroveň jinu, podobne jang potraviny sú niektoré viac a iné menej jang. Napríklad ovocie je viac jin ako zelenina, ovocné šťavy sú viac jin ako ovocie. Zelenina je síce jin, ale koreňová je najviac jang. Všeobecne čím viac je potravina spracovaná, tým je viac jin. Okrem toho, ženy sú viac jin a muži jang, podľa toho by sa mali aj stravovať. Ako si s tým všetkým poradiť? Telo nám vysiela určité signály, ktoré naznačujú, čo mu chýba a čoho má nadbytok. Ak ste príliš jin, mali by ste to kompenzovať pridaním jang potravín a budete sa nielen cítiť zdravšie, ale aj budete. Naopak, pri nadbytku jang potrebujete pridať potraviny s jin energiou.

Nedostatok JIN

Ak vám chýba jin, môže sa to prejavovať červeným jazykom bez povlaku, pocitom tepla až horúčavy v nohách, rukách aj na hrudi, smädom - hlavne v noci, nepokojom, podráždenosťou, slabosťou, tmavým močom, tvrdou stolicou. Vášmu telu prospejú ľahké jedlá ako krátko povarená zelenina, kompóty, zrelé ovocie z našich zemepisných šírok, biela ryža, pšenica, proso, hrach, zemiaky, ovocné čaje aj šťavy riedené vodou. Vyhnite sa grilovaným a opekanými jedlám, chilli, karí, alkoholu, káve.

Nedostatok JANG

Chýbajúce jang môže signalizovať bledo sfarbený jazyk, zimomravosť, studené ruky a chodidlá, bledosť, chuť na teplé nápoje, na sladké, únava, nesústredenosť, potreba spánku, častejšie močenie. Tento stav by ste mali vykompenzovať konzumáciou teplých raňajok a aspoň jedného ďalšieho teplého jedla počas dňa. Jedlo by malo obsahovať škoricu, zázvor, korenie, celozrnnú ryžu, pohánku, ryby, mäso - ale nie veľa, vajcia, strukoviny, teplé nápoje a kakaové pochúťky.

Ročné obdobia

Stravu je podľa TČM vhodné upraviť aj podľa toho, čo aktuálne ponúka príroda a v akom stave je z hľadiska ročného obdobia náš organizmus.

Na jar

Sú najlepšie ľahko stráviteľné jedlá kyslej chuti. Obmedzte solenie, mlieko a mliečne výrobky. Vhodné potraviny sú špalda, pšenica, nakladaná zelenina, klíčky, čerstvé bylinky, kyslejšie ovocie, šípkový, medový čaj. Najvhodnejšia kuchynská úprava je naparovanie.

V lete

Sú vhodné studené alebo len krátko tepelne upravené jedlá. Vyhnite sa zdĺhavému vyváraniu, pečeniu, údeniu, obmedzte soľ. Používajte viac tekutín. Vhodné potraviny sú pohánka, fazuľa, špenát, rukola, čakanka, grilované mäso, kakao. Pri tepelnej úprave jedla je vhodné len rýchle opraženie.

Stravujete sa na nejakom princípe?

Neskoré leto

Z hľadiska stravovania rozoznáva TČM prechod medzi letom a jeseňou ako piate obdobie. Vhodná kuchynská úprava jedla je krátke povarenie, asi do 10 minút. Uprednostnite jedlá ako kukurica, sladká ryža, quinoa, hrach, sladké ovocie z našich zemepisných šírok, mrkva, tekvica, mlieko, smotana, med, hrozienka, tofu, olej.

Jeseň

Ak máte radi domácu varenú stravu, konečne nadišiel váš čas. Na jeseň sa odporúča pripravovať jedlo dlhším varením. Nemala by v ňom chýbať ryža, biela fazuľa, reďkovka, pór, cibuľa, chren, cesnak, zajačie mäso, chilli, mätový čaj.

Zima

Typickou je pre ňu slaná chuť. Vhodnejšie než čerstvé ovocie je sušené alebo kompóty, pripravujte si hutné polievky, zapečené jedlá. Odporúčajú sa jesť ryby, krúpy, sója, baklažán, používajte morskú soľ, pite minerálky.

Jednostranné stravovanie vyvoláva nerovnováhu energiou jin a jang. Ak si nebudete všímať signálov svojho tela, môže nerovnováha časom prejsť do choroby: naopak, vyvážená strava vám podľa TČM zaručí dobrú kondíciu a zdravie.

Zimná zeleninová polievka na posilnenie imunity

Potrebujeme mrkvu, zemiaky, kapustu, pór, cibuľu, ligurček, trochu zázvoru. Všetko očistíme a varíme vo vode asi hodinu. Potom pridáme trochu citrónu, kôpru, trstinového cukru a čierne korenie. Osolíme a varíme ešte tri minúty.

Nahliadnime do minulosti

Ľudia v našich končinách sa kedysi stravovali v súlade s tým, čo im ponúkala príroda v jednotlivých ročných obdobiach. Napríklad na jar alebo v lete jedli veľa čerstvej zeleniny aj ovocia, v zime ich mali pripravené k jedlu sušené alebo varené, mäso mávali len v nedeľu, cez týždeň prevládali zemiaky, chleba, fazuľa a podobne. Keď si vysvetlíme zásady stravovania podľa jinu a jangu, zistíme, že ide o veľmi podobný model, akým sa stravovali naši predkovia v časoch, keď neexistovali supermarkety plné rovnakého jedla po celý rok.

Vďaka tomu, že dnes nie je problém kúpiť aj počas treskúcej zimy jahody alebo "jarnú" cibuľku, sme úplne stratili cit, ktorý by nám napovedal, ktoré jedlo kedy naše telo potrebuje. Pokiaľ sa ale znova naučíme, ako fungovať v súlade s prírodou, verte, že naše telá budú mať oveľa viac energie a budeme sa cítiť podstatne lepšie.

Pijete smoothies?

Pre telo v kondícii

Potraviny jin ovplyvňujú orgány vo vyššej časti tela - hlavu, mozog, krk, horná časť pľúc, slezinu. Okrem toho tiež účinkujú na šľachy, kosti, krv a telesné tekutiny. Potraviny jang majú vplyv na orgány položené v tele nižšie - spodná časť pľúc, tráviaci trakt, tlustné črevo, reprodukčné orgány. Potom tiež na kožu a svaly. Na srdce majú vplyv obe skupiny. Neutrálne potraviny vyvažujú vplyv jin a jang potravín a mali by byť základom jedálnička.

Či už sa stravujete akokoľvek, mali by ste vždy dbať na kvalitu potravín ktoré jete. Najlepšie je si čo najviac svojpomocne vypestovať a ak nemáte túto možnosť sami, potom sa najviac zamerajte na lokálne farmárske produkty prípadne bio výrobky v supermarketoch.

Smoothie ako aktuálny trend

Výborná olovrant alebo raňajky. Smoothie môže byť čímkoľvek. Názov je odvodený od slova "smooth", teda hladký. Tým sa odkazuje predovšetkým na konzistenciu tohto nápoja. Jedná sa o hustý nápoj. Môže byť ovocný alebo zeleninový. S jogurtom, mliekom, oriešky alebo semienkami. Jedným drinkom môžete vášmu telu zaistiť prísun potrebných vitamínov, minerálnych látok, enzýmov alebo vlákniny. Vďaka pestrej ponuke ovocia a zeleniny môžete skúšať rôzne varianty. Občas zistíte, že aj zelenina, ktorá vám samotná nechutí, môže byť v kombinácii s ďalšími druhmi výborná. Smoothie môže byť cestou za správnym fungovaním vášho tela.

Mixér

Dôležité je vybrať správny prístroj, ktorý vám tento lahodný drink pomôže pripraviť. V súčasnej dobe sú na trhu veľmi výkonné stroje. Výhodou mixérov je aj fakt, že nie je určený len na prípravu smoothies, ale môžete s ním pripraviť aj skvelé omáčky, koktaily, príkrmy, dipy, polievky a ďalšie pokrmy. Vďaka kvalitným nožom a sile motora, ktorá ich poháňa, dokáže mixér s prehľadom rozmixovať semienka, oriešky, ovocie, zeleninu, obilniny, dokonca aj ľad a ďalšie. Nože sú často vyrobené z nerezovej ocele a pokryté vrstvou titánu a zabraňujú stratám enzýmov a vitamínov.

Vďaka tomu vzniká zdravé a energeticky bohaté smoothie. Stroje sú vybavené bezpečnostnou poistkou, ktorá zaručí spustenie mixovania len v prípade správnej polohy fľaše. Väčšia bezpečnosť zaručuje väčšinou protišmyková základňa mixéra.

Nezabudnite tiež na zdravie prospešný pohyb a bežte si s novo nabitou energiou zabehať do parku. A kto vie, možno práve tam sa zoznámite s novým, športujúcim partnerom.

[ivi]

Zdieľajte tento článok na: