O melónu možno povedať, že je to zázrak prírody: zelenina sladšia ako niektoré druhy ovocia, plná dôležitých stopových látok a vitamínov pre náš organizmus. Melón nám poskytne osvieženie v sparných letných dňoch, zaženie chuť na sladké, podporí diétu a omladí pleť.
Pomerne dlho lekári špekulovali o prospešnosti melóna pre náš organizmus. Väčšinový názor predpokladal, že nejde o nič iné ako sladkú vodu. Výskumníci však stále prinášajú nové zistenia o blahodárnych účinkoch melónu na náš organizmus.
Hoci u nás najrozšírenejším druhom je melón vodný, existuje nepreberné množstvo druhov melónu pochádzajúcich pôvodom z Afriky a Ázie. Obchody v Slovenskej republike prevažne ponúkajú melón vodný čiže červený melón, ktorý sa vyznačuje hrubou silnou zelenou kôrou a ružovou až červenkastou dužinou s čiernymi semienkami. Ďalšou rozšírenou odrodou je cukrový žltý melón, ten je menší, má tuhú žltú šupku a ľahko zelenkavú dužinu. Možno ste sa už stretli s melónom gália, ktorý je typický popraskanou tuhou šupkou. Medzi menej časté patrí melón kantalup, ktorý je malý guľatý, šupku má ľahko popraskanú ozdobenú slabými zelenými prúžkami. Veľmi netradičným v našich obchodoch je tvarom pretiahnutý melón so zelenou šupkou - piel de sapo, aj melón ogen alebo charetais je v našich obchodoch skôr vzácnosťou.
Melóny všeobecne sú bohatým zdrojom kyseliny listovej, železa, vitamínov A, B a C. Obsahujú len veľmi málo cukru, podľa druhu 3 až 12%, teda naozaj zanedbateľné množstvo. U nás najrozšírenejší melón vodný má 93% vody a približne 3% cukru, nemusíte sa báť, že po ňom priberiete, aj keď chuťovo je veľmi sladký.
Vďaka značnému množstvu stopových prvkov a vitamínov melóny podporujú naše zdravie. Odporúčajú ich dietológovia a sú vhodnou súčasťou jedálnička pri letnom detoxe. Melón vodný pomáha v liečbe a prevencii ochorení močového mechúra, obličiek, vďaka betakaroténu podporuje zrak, pomáha stimulovať mozog k vyplavovaniu serotonínu, melatonínu a dopamínu, navyše celkovo melón posilňuje imunitný systém. Vhodný ich aj pri ochorení čriev, pretože vláknina posilňuje črevné steny a podporuje trávenie. Navyše pôsobí ako prevencia rakoviny, pretože detoxikuje organizmus od voľných radikálov. Určite by sme objavili ešte mnoho ďalších zdravotných ťažkostí, pri ktorých melón môže veľmi podporiť liečbu.
Pre svoje čistiace a regenerujúce vlastnosti sa melón používa na výrobu kozmetických prípravkov. Omladzujúce schopnosti melónu užívali už Egypťanky v staroveku. Nemusíte práve utrácať tisíce za drahé krémy a kôry, aby ste svojej pleti dodali blahodárne účinky tejto zeleniny. Pleťovú masku si jednoducho pripravíte doma, podľa druhu pokožky zvolíte, či využijete semienka alebo skôr dužinu. Danú časť potom rozmixujte s jogurtom alebo tvarohom, hmotu naneste na tvár a po 20 až 30 minútach umyte vlažnou vodou. Melón v kombinácii s mliečnym výrobkom vás príjemne ochladí v horúcich dňoch, osvieži a hydratuje vašu pleť.
"Do hlavy a do melónu nevidíš." (Staré južanskej príslovie)
Väčšina ľudí sa zhoduje na dvoch základných postupoch ako vybrať ten pravý. Prvým z nich je poklepanie na kôru, pokiaľ sa ozve dutý zvuk (pekne dutý), je to správny kúsok a šup s ním do košíka. Ak je tón príliš vysoký, tiahly alebo hlboký, skúste siahnuť po inom. Druhý trik sa skrýva vo stláčaní melónu, stláčate ho rukami proti sebe z dvoch strán a počúvame, či vŕzga.
Experimentujte, aj keď akýkoľvek melón je lahodný sám o sebe, skúste nové spôsoby prípravy a servírovania.
Jednoduchý recept na dezert v sparných letných dňoch, vytvorte si tortu z melóna. Z dužiny vyrežte valec, ten potrite našľahanou šľahačkou alebo ľahko osladeným tvarohom, posypte mandľami a dozdobte lesnými plodmi alebo iným ovocím. Rýchle jednoduché a výborné. Tí tvorivejší môžu týmto spôsobom niekomu vyrobiť aj tortu poschodovú.
Veľmi obľúbenou chuťovkou v štátoch južnej Európy alebo vo Francúzsku je cukrový žltý melón podávaný s parmskou šunkou alebo lososom údeným za studena. Pripravte si tento recept u seba doma a nemusíte ani jazdiť na dovolenku za jedlom.
[paf]