Domov

Zoznamovací dotazník

Fotozoznamka

Lifestyle magazín

Registrovať teraz

Na Veľkej noci si pochutíme!

2.apríl 2021
Na Veľkej noci si pochutíme!

Vajcia v rôznych premenách, bylinky, farebný šalát, plnka, šťavnaté mladé mäso alebo pečivo symbolického tvaru z nášho menu uspokojí všetky chute a rozjasní vaše tváre. Šťastnú a chutnú Veľkú noc!

Žeruchový šalát s lososom

Prepláchnite 300 g listov žeruchy a nechajte poriadne odkvapkať, poprípade ju zľahka dosušte. Nakrájajte na menšie prúžky 150 g údeného lososa. V miske zmiešajte 2 lížce citrónovej šťavy, 2 lyžice sladkej smotany a 2 lyžice sladkej smotany a 2 lyžice kyslej smotany. Dochuťte 1 lyžičkou worcester omáčky. Pridajte 1 hrsť nadrobno nasekaného kôpru a dochuťte soľou a korením. Časť žeruchy nasypte na tanier, prelejte omáčkou, poukladajte prúžky lososa, dozdobte 50 g čiernych vykôstkovaných olív a posypte zvyšnou žeruchou.

Tip

Ak žerucha nie je váš favorit, využite valeriánku.

Jahňacie medailónky

Nakrájajte 1 kg jahňacieho mäsa na medailóniky, ľahko ich naklepte, osoľte a okoreňte. Potrite 4 rozotretými strúčikmi cesnaku, vložte do misky a zalejte 200 ml oleja. Dajte odležať do chladničky na 90 minút. Mäso obaľte v hladkej múke, sprudka ho na panvici orestujte a odložte bokom. Vo výpeku orestujte 150 g zelenej papriky, pokrájanej na hrubšie plátky, na kolieska pokrájanú 1 cibuľu, 4 strúčiky cesnaku, nakrájané na plátky, a 200 g šampiňónov, nakrájaných na plátky. Mäso vráťte k zmesi do panvice a podlejte 80 ml bieleho vína. Dochuťte štipkou bazalky a tymiánu a duste domäkka. Občas podlejte horúcou vodou. Na záver pridajte 1 lyžičku zmesi provensálskych byliniek a 1 lyžičku masla na zjemnenie.

Tip

Recept je možné veľmi dobre použiť aj na iný druh mäsa.

Bylinková polievka

V hrnci rozohrejte 2 lyžice masla, prisypte 2 lyžice hladkej múky, usmažte svetlú zápražku a zalejte ju 1l vody. Premiešajte, osoľte a okoreňte. Nechajte prejsť varom tak, aby sa v jiške netvorili hrudky. Na panvici rozohrejte 1 lyžicu masla a nechajte na ňom zľahka ovädnúť 3 hrsti zmesi nasekaných byliniek (sedmokrásky, žihľavy, púpavy, pažítku a petržlenovú vňať). Bylinky vsypte do polievky a nechajte ich prejsť 5 minút varom. V 50 ml mlieka rozšľahajte 1 vajce a vmiešajte ho do polievky. Pridajte 2 lyžice kyslej smotany na zjemnenie a podávajte dozdobené čerstvou petržlenovou vňaťou.

Tip

Namiesto zmesi byliniek použite len žihľavy, polievka tým určite príliš neutrpí.

Sladké vajcia

Ušľahajte 6 vajec so 150 g cukru do hladkej peny. Opatrne vmiešajte 180 g hladkej múky, hrsť nasekaných vlašských orechov a 2 lyžice kakaa. Cesto nalejte na plech vyložený papierom na pečenie a v rúre predhriatej na 180 stupňov pečte asi 15 minút. Hotový korpus poprášte trochou múky, preklopte na druhý papier na pečenie a nechajte vychladnúť. Zmiešajte 150 g zmäknutej hery (alebo masla) so 100 g práškového cukru a 50 ml vaječného likéru a vyšľahajte dohladka. Pridajte nadrobno pokrájaných 100 g hrozienok.

Čo jete na Veľkú noc?

Z korpusu zložte papier, na ktorom sa piekol, a povrch potrite krémom. Stočte plát do oválnej rolády a dajte do chladničky stuhnúť. Asi 500 g polovičiek kompótových marhúľ zlejte a nechajte odkvapkať. Roládu pokrájajte na kolieska. V kastróliku rozohrejte 1 lyžicu masla a postupne pridávajte bielu čokoládu. Každé koliesko rolády polejte bielou čokoládou a ozdobte polovicou marhule.

Mazanec s mandľami

Na kvások budeme potrebovať 1 lyžicu cukru krupice, 1 lyžicu hladkej múky, 1 lyžicu mlieka, 1 kocku droždia. Na cesto si pripravíme 3 žĺtky, 1 lyžičku citrónovej kôry, 100 g masla, 150 g cukru krupica, 500 g polohrubej múky, 1/2 lyžičky soli, 200 ml mlieka, 150 g nasekaných mandlí, 1 vajce na potretie, 50 g mandľových plátkov, práškový cukor na posypanie. Pri príprave kvásku postupujte tak, že si z cukru, múky a ľahko zahriateho mlieka a droždia pripravíte kvások. Nechajte ho na teplom mieste vykysnúť.

V mise zmiešajte 3 žĺtky, citrónovú kôru, zmäknuté maslo, cukor, múku, soľ a mlieko. Pridajte kvások a mandle. Vymiešajte hladké cesto (asi 20 minút), aby sa na ňom robili bublinky, a nechajte ho na teplom mieste 1,5 hodiny kysnúť. Z cesta vytvorte 2 bochníky a položte ich na plech vyložený papierom na pečenie. Bochníky navrchu narežte do tvaru kríža, potrite vyšľahaným vajcom a posypte mandľovými plátkami. Vložte do rúry predhriatej na 180 stupňov. Pečte asi 30 minút, priebežne skúšajte cesto drevenou špajlou. Mazance podávajte posypané práškovým cukrom.

Tip

Do cesta pridajte navyše ešte 100 g kandizovaného ovocia.

Stratené vajce

Potravinársku fóliu dobre pomažte olejom. Fóliu položte na šálku pomazanú stranou nahor, ľahko zatlačte dovnútra a do šálky rozklepnite vajcia. Osoľte ich a okoreňte. Cípy fólie spojte, vajcia utesnite, aby nevznikla vzduchová bublina, a dobre zaviažte povrázkom. Vo veľkom hrnci priveďte do varu vodu, zmiernite žiar na minimum, voda nesmie klokotať. Vložte balíček s vajcom a povarte ich 4 minúty, potom ich vylovte dierovanou naberačkou. Odstrihnite uzlík, vyklopte vajcia z fólie a ihneď podávajte.

Takto jednoducho môžete pripraviť aj niekoľko stratených vajec súčasne.

Tip

Servírujte na plátku opečeného toastového chleba s lístkami špenátu.

Ako doma spracovávate veľkonočné vajíčka?

Rozmarínové jahňacie

Naporcujte 500 g ľubovoľného jahňacieho mäsa na plátky. V mištičke zmiešajte 4 lyžice ríbezľového džemu, rozotretý 1 strúčik cesnaku a 1 lyžicu nasekaného rozmarínu a dochuťe soľou a korením. Mäso touto zmesou potrite a dajte ho zapiecť do rúry predhriatej na 190 stupňov na 30 minút. Pór pokrájajte na kolieska s hrúbkou asi 1 cm. Uvarte 400 g ošúpaných zemiakov. Na panvici rozohrejte 1 lyžicu masla a pór v ňom asi 5 minút opekajte. Zemiaky s pórom ušľahajte na kašu a na záver do nej primiešajte 4 lyžice žervé.

V kastróliku rozohrejte 4 lyžice ríbezľového džemu so 100 ml zeleninového vývaru a zvarte zmes do konzistencie omáčky. Mäso servírujte s kašou, preliaté marmeládovou omáčkou a dozdobené čerstvým rozmarínom.

Tip

Marmeládu nahraďte kompotovanými brusnicami.

Omeleta so žihľavovou náplňou

Prepláchnite 3 hrsti žihľavy, osušte ich a pokrájajte na menšie kúsky. Na panvici rozohrejte 1 lyžicu oleja s 1 lyžicou masla, pridajte nadrobno pokrájaný zväzok jarnej cibuľky a žihľavy, poprášte 1 lyžicou hladkej múky a dochuťte soľou a korením. Všetko premiešajte a zalejte 1 lyžicou mlieka. Na inej panvici rozohrejte opäť 1 lyžicu masla. Z 10 rozšľahaných vajec pripravte omelety, potrite ich pripravenou žihľavovú zmesou a preložte na polovice. Prepláchnite 250 g polníčka, pokvapkajte 1 lyžicou olivového oleja a 1 lyžicou citrónovej šťavy a naservírujte k omeletám.

Tip

Valeriánku nahraďte rukolou a pridajte pokrájané cherry paradajky.

Veľkonočná plnka s údeným mäsom

Nakrájajte na kocky 8 žemlí a nasypte ich do väčšej misky. Poriadne rozšľahajte 6 žĺtkov v 300 ml mlieka, pridajte štipku soli a korenia a žemle touto zmesou prelejte. Zľahka povarte 500 g údeného mäsa, nechajte ho chvíľku vychladnúť a pokrájajte na menšie kocky. Na panvici rozpáľte 1 lyžicu masti a na ňom údené mäso opečte. Nechajte vychladnúť a zmiešajte so zmesou z žemlí. Zo 6 bielkov ušľahajte tuhý sneh. Do zmesi prisypte 1 a 1/2 hrste nadrobno nasekaných byliniek (žihľavy, petržlenu a pažítky) a nakoniec vmiešajte ušľahaný sneh z bielkov. Zapekaciu misu vymažte masťou, vysypte strúhankou a zmes do nej vlejte. Rúru predhrejte na 200 stupňov a plnku pečte 50 minút dozlatista.

Tip

Pre vegetariánov nahraďte údené maslo varenými vajcami.

Piškótový baránok s hrozienkami

Pripravte si 10 vajec, 300 g cukru, 1/2 citróna, 300 g polohrubej múky, 1 vanilkový cukor, 300 g hrozienok, 5 lyžíc ovocnej marmelády, 200 g horkej čokolády, 50 ml mlieka, maslo + hladká múka na vysypanie formy. Zmiešajte 5 žĺtkov s cukrom do peny, pridajte 5 vajec a citrónovú šťavu. Postupne primiešajte múku, vanilkový cukor a hrozienka. Vyšľahajte zo zvyšných bielkov tuhý sneh a opatrne ho vmiešajte do cesta. Rúru predhrejte na 170 stupňov. Formu na baránka vymažte maslom a vysypte múkou.

Upečiete si na Veľkú noc baránka?

Cesto nalejte do formy a pečte asi 45 minút. Baránka nechajte vychladnúť, vyklopte z formy, pozdĺžne rozkrojte, pomažte marmeládou a opäť spojte. Vo vodnom kúpeli rozohrejte čokoládu a zrieďte ju mliekom do potrebnej konzistencie. Baránka prelejte čokoládovou polevou. Po jej zaschnutí mu na krk uviažte mašličku.

Tip

Do cesta vmiešajte na kúsky pokrájanú čokoládu.

Makové judáše s medom

Tentoraz si pripravte na kvások 1 lyžicu cukru krupice, 1 lyžicu hladkej múky, 50 ml smotany, 1 kocku droždia. Na cesto si vyberieme 60 g cukru, 500 g hladkej múky, 2 žĺtky, 150 g masla, kôru z 1/2 citróna, šťavu z 1/2 citróna, 1 vanilkový cukor, štipku soli, 250 ml 12% smotany na varenie, 150 g maku a na dokončenie 100 g maku a 1 vajce.

Kvások si vypracujte z cukru, múky, ľahko zahriatej smotany a droždia. Nechajte ho na teplom mieste vykysnúť. Pripravte si cesto na judáša tak, že v mise zmiešate cukor s múkou, pridáte žĺtky, zmäknuté maslo, citrónovú kôru a šťavu, vanilkový cukor a štipku soli. Pridajte vyplývajúci kvások, prilejte smotanu a vypracujte hladké cesto. Najlepšie sa vám to bude robiť v robote, pretože je potrebné, aby bolo cesto naozaj dobre prepracované, na povrchu hladké a lesklé a tvorili sa na ňom pľuzgiere.

Primiešajte do cesta 150 g maku a nechajte cesto na teplom mieste minimálne 45 minút kysnúť, ale pokojne aj dlhšie - záleží tiež na teplote, pri ktorej cesto nechávate kysnúť. Rúru predhrejte na 160 stupňov. Po vykysnutí z cesta z neho tvorte valčeky a vždy dva vzájomne prepleťte a na koncoch k sebe pritlačte. Pripravené judáše nechajte na plechu ešte asi 15 minút kysnúť. Potom ich povrch potrite vyšľahaným vajíčkom, vložte ich do rúry a pečte asi 25 minút.

Tip

Judáša podávajte preliatého rozohriatym medom. Podľa tradície vám to zaručí zdravie a ochráni pred žihadlami včiel a uštipnutím hadom.

Ako trávite a čo jete na Veľkú noc vy? Slávite ju s rodinou, s partnerom alebo nemáte partnera a ste na sviatky sami? Mrknite na zoznamku, trebárs nie ste jediní, kto trávi Veľkú noc sám. A kto vie, možno nájdete svojho ideálneho partnera.

[ivi]

Zdieľajte tento článok na: