Vajcia v rôznych premenách, bylinky, farebný šalát, plnka, šťavnaté mladé mäso alebo pečivo symbolického tvaru z nášho menu uspokojí všetky chute a rozjasní vaše tváre. Šťastnú a chutnú Veľkú noc!
Prepláchnite 300 g listov žeruchy a nechajte poriadne odkvapkať, poprípade ju zľahka dosušte. Nakrájajte na menšie prúžky 150 g údeného lososa. V miske zmiešajte 2 lížce citrónovej šťavy, 2 lyžice sladkej smotany a 2 lyžice sladkej smotany a 2 lyžice kyslej smotany. Dochuťte 1 lyžičkou worcester omáčky. Pridajte 1 hrsť nadrobno nasekaného kôpru a dochuťte soľou a korením. Časť žeruchy nasypte na tanier, prelejte omáčkou, poukladajte prúžky lososa, dozdobte 50 g čiernych vykôstkovaných olív a posypte zvyšnou žeruchou.
Ak žerucha nie je váš favorit, využite valeriánku.
Nakrájajte 1 kg jahňacieho mäsa na medailóniky, ľahko ich naklepte, osoľte a okoreňte. Potrite 4 rozotretými strúčikmi cesnaku, vložte do misky a zalejte 200 ml oleja. Dajte odležať do chladničky na 90 minút. Mäso obaľte v hladkej múke, sprudka ho na panvici orestujte a odložte bokom. Vo výpeku orestujte 150 g zelenej papriky, pokrájanej na hrubšie plátky, na kolieska pokrájanú 1 cibuľu, 4 strúčiky cesnaku, nakrájané na plátky, a 200 g šampiňónov, nakrájaných na plátky. Mäso vráťte k zmesi do panvice a podlejte 80 ml bieleho vína. Dochuťte štipkou bazalky a tymiánu a duste domäkka. Občas podlejte horúcou vodou. Na záver pridajte 1 lyžičku zmesi provensálskych byliniek a 1 lyžičku masla na zjemnenie.
Recept je možné veľmi dobre použiť aj na iný druh mäsa.
V hrnci rozohrejte 2 lyžice masla, prisypte 2 lyžice hladkej múky, usmažte svetlú zápražku a zalejte ju 1l vody. Premiešajte, osoľte a okoreňte. Nechajte prejsť varom tak, aby sa v jiške netvorili hrudky. Na panvici rozohrejte 1 lyžicu masla a nechajte na ňom zľahka ovädnúť 3 hrsti zmesi nasekaných byliniek (sedmokrásky, žihľavy, púpavy, pažítku a petržlenovú vňať). Bylinky vsypte do polievky a nechajte ich prejsť 5 minút varom. V 50 ml mlieka rozšľahajte 1 vajce a vmiešajte ho do polievky. Pridajte 2 lyžice kyslej smotany na zjemnenie a podávajte dozdobené čerstvou petržlenovou vňaťou.
Namiesto zmesi byliniek použite len žihľavy, polievka tým určite príliš neutrpí.
Ušľahajte 6 vajec so 150 g cukru do hladkej peny. Opatrne vmiešajte 180 g hladkej múky, hrsť nasekaných vlašských orechov a 2 lyžice kakaa. Cesto nalejte na plech vyložený papierom na pečenie a v rúre predhriatej na 180 stupňov pečte asi 15 minút. Hotový korpus poprášte trochou múky, preklopte na druhý papier na pečenie a nechajte vychladnúť. Zmiešajte 150 g zmäknutej hery (alebo masla) so 100 g práškového cukru a 50 ml vaječného likéru a vyšľahajte dohladka. Pridajte nadrobno pokrájaných 100 g hrozienok.
Z korpusu zložte papier, na ktorom sa piekol, a povrch potrite krémom. Stočte plát do oválnej rolády a dajte do chladničky stuhnúť. Asi 500 g polovičiek kompótových marhúľ zlejte a nechajte odkvapkať. Roládu pokrájajte na kolieska. V kastróliku rozohrejte 1 lyžicu masla a postupne pridávajte bielu čokoládu. Každé koliesko rolády polejte bielou čokoládou a ozdobte polovicou marhule.
Na kvások budeme potrebovať 1 lyžicu cukru krupice, 1 lyžicu hladkej múky, 1 lyžicu mlieka, 1 kocku droždia. Na cesto si pripravíme 3 žĺtky, 1 lyžičku citrónovej kôry, 100 g masla, 150 g cukru krupica, 500 g polohrubej múky, 1/2 lyžičky soli, 200 ml mlieka, 150 g nasekaných mandlí, 1 vajce na potretie, 50 g mandľových plátkov, práškový cukor na posypanie. Pri príprave kvásku postupujte tak, že si z cukru, múky a ľahko zahriateho mlieka a droždia pripravíte kvások. Nechajte ho na teplom mieste vykysnúť.
V mise zmiešajte 3 žĺtky, citrónovú kôru, zmäknuté maslo, cukor, múku, soľ a mlieko. Pridajte kvások a mandle. Vymiešajte hladké cesto (asi 20 minút), aby sa na ňom robili bublinky, a nechajte ho na teplom mieste 1,5 hodiny kysnúť. Z cesta vytvorte 2 bochníky a položte ich na plech vyložený papierom na pečenie. Bochníky navrchu narežte do tvaru kríža, potrite vyšľahaným vajcom a posypte mandľovými plátkami. Vložte do rúry predhriatej na 180 stupňov. Pečte asi 30 minút, priebežne skúšajte cesto drevenou špajlou. Mazance podávajte posypané práškovým cukrom.
Do cesta pridajte navyše ešte 100 g kandizovaného ovocia.
Potravinársku fóliu dobre pomažte olejom. Fóliu položte na šálku pomazanú stranou nahor, ľahko zatlačte dovnútra a do šálky rozklepnite vajcia. Osoľte ich a okoreňte. Cípy fólie spojte, vajcia utesnite, aby nevznikla vzduchová bublina, a dobre zaviažte povrázkom. Vo veľkom hrnci priveďte do varu vodu, zmiernite žiar na minimum, voda nesmie klokotať. Vložte balíček s vajcom a povarte ich 4 minúty, potom ich vylovte dierovanou naberačkou. Odstrihnite uzlík, vyklopte vajcia z fólie a ihneď podávajte.
Takto jednoducho môžete pripraviť aj niekoľko stratených vajec súčasne.
Servírujte na plátku opečeného toastového chleba s lístkami špenátu.
Naporcujte 500 g ľubovoľného jahňacieho mäsa na plátky. V mištičke zmiešajte 4 lyžice ríbezľového džemu, rozotretý 1 strúčik cesnaku a 1 lyžicu nasekaného rozmarínu a dochuťe soľou a korením. Mäso touto zmesou potrite a dajte ho zapiecť do rúry predhriatej na 190 stupňov na 30 minút. Pór pokrájajte na kolieska s hrúbkou asi 1 cm. Uvarte 400 g ošúpaných zemiakov. Na panvici rozohrejte 1 lyžicu masla a pór v ňom asi 5 minút opekajte. Zemiaky s pórom ušľahajte na kašu a na záver do nej primiešajte 4 lyžice žervé.
V kastróliku rozohrejte 4 lyžice ríbezľového džemu so 100 ml zeleninového vývaru a zvarte zmes do konzistencie omáčky. Mäso servírujte s kašou, preliaté marmeládovou omáčkou a dozdobené čerstvým rozmarínom.
Marmeládu nahraďte kompotovanými brusnicami.
Prepláchnite 3 hrsti žihľavy, osušte ich a pokrájajte na menšie kúsky. Na panvici rozohrejte 1 lyžicu oleja s 1 lyžicou masla, pridajte nadrobno pokrájaný zväzok jarnej cibuľky a žihľavy, poprášte 1 lyžicou hladkej múky a dochuťte soľou a korením. Všetko premiešajte a zalejte 1 lyžicou mlieka. Na inej panvici rozohrejte opäť 1 lyžicu masla. Z 10 rozšľahaných vajec pripravte omelety, potrite ich pripravenou žihľavovú zmesou a preložte na polovice. Prepláchnite 250 g polníčka, pokvapkajte 1 lyžicou olivového oleja a 1 lyžicou citrónovej šťavy a naservírujte k omeletám.
Valeriánku nahraďte rukolou a pridajte pokrájané cherry paradajky.
Nakrájajte na kocky 8 žemlí a nasypte ich do väčšej misky. Poriadne rozšľahajte 6 žĺtkov v 300 ml mlieka, pridajte štipku soli a korenia a žemle touto zmesou prelejte. Zľahka povarte 500 g údeného mäsa, nechajte ho chvíľku vychladnúť a pokrájajte na menšie kocky. Na panvici rozpáľte 1 lyžicu masti a na ňom údené mäso opečte. Nechajte vychladnúť a zmiešajte so zmesou z žemlí. Zo 6 bielkov ušľahajte tuhý sneh. Do zmesi prisypte 1 a 1/2 hrste nadrobno nasekaných byliniek (žihľavy, petržlenu a pažítky) a nakoniec vmiešajte ušľahaný sneh z bielkov. Zapekaciu misu vymažte masťou, vysypte strúhankou a zmes do nej vlejte. Rúru predhrejte na 200 stupňov a plnku pečte 50 minút dozlatista.
Pre vegetariánov nahraďte údené maslo varenými vajcami.
Pripravte si 10 vajec, 300 g cukru, 1/2 citróna, 300 g polohrubej múky, 1 vanilkový cukor, 300 g hrozienok, 5 lyžíc ovocnej marmelády, 200 g horkej čokolády, 50 ml mlieka, maslo + hladká múka na vysypanie formy. Zmiešajte 5 žĺtkov s cukrom do peny, pridajte 5 vajec a citrónovú šťavu. Postupne primiešajte múku, vanilkový cukor a hrozienka. Vyšľahajte zo zvyšných bielkov tuhý sneh a opatrne ho vmiešajte do cesta. Rúru predhrejte na 170 stupňov. Formu na baránka vymažte maslom a vysypte múkou.
Cesto nalejte do formy a pečte asi 45 minút. Baránka nechajte vychladnúť, vyklopte z formy, pozdĺžne rozkrojte, pomažte marmeládou a opäť spojte. Vo vodnom kúpeli rozohrejte čokoládu a zrieďte ju mliekom do potrebnej konzistencie. Baránka prelejte čokoládovou polevou. Po jej zaschnutí mu na krk uviažte mašličku.
Do cesta vmiešajte na kúsky pokrájanú čokoládu.
Tentoraz si pripravte na kvások 1 lyžicu cukru krupice, 1 lyžicu hladkej múky, 50 ml smotany, 1 kocku droždia. Na cesto si vyberieme 60 g cukru, 500 g hladkej múky, 2 žĺtky, 150 g masla, kôru z 1/2 citróna, šťavu z 1/2 citróna, 1 vanilkový cukor, štipku soli, 250 ml 12% smotany na varenie, 150 g maku a na dokončenie 100 g maku a 1 vajce.
Kvások si vypracujte z cukru, múky, ľahko zahriatej smotany a droždia. Nechajte ho na teplom mieste vykysnúť. Pripravte si cesto na judáša tak, že v mise zmiešate cukor s múkou, pridáte žĺtky, zmäknuté maslo, citrónovú kôru a šťavu, vanilkový cukor a štipku soli. Pridajte vyplývajúci kvások, prilejte smotanu a vypracujte hladké cesto. Najlepšie sa vám to bude robiť v robote, pretože je potrebné, aby bolo cesto naozaj dobre prepracované, na povrchu hladké a lesklé a tvorili sa na ňom pľuzgiere.
Primiešajte do cesta 150 g maku a nechajte cesto na teplom mieste minimálne 45 minút kysnúť, ale pokojne aj dlhšie - záleží tiež na teplote, pri ktorej cesto nechávate kysnúť. Rúru predhrejte na 160 stupňov. Po vykysnutí z cesta z neho tvorte valčeky a vždy dva vzájomne prepleťte a na koncoch k sebe pritlačte. Pripravené judáše nechajte na plechu ešte asi 15 minút kysnúť. Potom ich povrch potrite vyšľahaným vajíčkom, vložte ich do rúry a pečte asi 25 minút.
Judáša podávajte preliatého rozohriatym medom. Podľa tradície vám to zaručí zdravie a ochráni pred žihadlami včiel a uštipnutím hadom.
Ako trávite a čo jete na Veľkú noc vy? Slávite ju s rodinou, s partnerom alebo nemáte partnera a ste na sviatky sami? Mrknite na zoznamku, trebárs nie ste jediní, kto trávi Veľkú noc sám. A kto vie, možno nájdete svojho ideálneho partnera.
[ivi]