Domov

Zoznamovací dotazník

Fotozoznamka

Lifestyle magazín

Registrovať teraz

Milujete vianočnú vôňu škorice?

27.december 2021
Milujete vianočnú vôňu škorice?

Väčšinou si ju spájame so sladkými pokrmami, ale nevšednú chuť dodá tým slaným. Voňavá škorica so svojou špecifickou chuťou i arómou v sebe ukrýva ešte oveľa viac. Má blahodarné účinky na náš organizmus. Je veľmi účinným liekom a pri pravidelnej konzumácii aj prevencii proti rôznym neduhom.

Za voňavý zázrak považovali škoricu už starí Egypťania a Gréci, ktorí ju využívali ako prírodný liek skoro na všetko a dnes jej všestranné využitie oceňujú nielen gazdinky po celom svete. Čo si budeme nahovárať, jablčnej štrúdli práve vytiahnutej z rúry odolá len pár s najsilnejšou vôľou. Nedávno aj moderná veda potvrdila, že je exotické korenie doslova nabité zdravím. Keď hovoríme o škorici, najčastejšie si predstavíme svetlohnedý prášok alebo rovnako farebnú trubičku. V skutočnosti sa škorica získava zo škoricovníka cejlónskeho (Cinnamomum zeylanicum) alebo zo škoricovníka čínskeho (Cinnamomum cassia).

Stromová kôra

Kto by sa čudoval nad tým, čo je škorica za podivný plod, verte, že sa jedná o vnútornú kôru dvojročných až trojročných škoricovníkov. Cejlónska škorica pochádza zo Srí Lanky a od čínskej, pôvodne pochádzajúcej z Barmy, sa mierne líši. Zároveň je považovaná za tú najkvalitnejšiu a najaromatickejšiu. Po usušení ju tvoria charakteristické tenké zvitky, ktorých okraje sa zvinú dovnútra do dvojruličiek. Naopak čínske zvitky sú hrubšie, hrubšie a majú tmavú červenohnedú farbu. Oba stále zelené stromy sa pochopiteľne pestujú aj v iných tropických krajinách, ale prím hrá škorica z Číny a Srí Lanky.

Bojovníčky proti rakovine

Snáď najhojnejšie sú účinky sušenej kôry zo škoricovníka skloňované v súvislosti s rakovinou. Niektoré štúdie totiž preukázali, že pravidelné užívanie škorice môže potláčať tvorbu a prejavy rakovinového bujnenia. Svetlohnedému voňavému koreniu je pripisovaná schopnosť zastaviť rozširovanie nežiaducich buniek. Podľa štúdií totiž škorica zamedzí prísun živín a kyslíka k nádoru.

Štít imunity

Proti chorobám menšieho kalibru funguje škorica zaručene. Je totiž skvelým bojovníkom proti širokému spektru vírusov, baktérií a plesní. Pomáha pri prechladnutí a kašli a najmä s medom tvorí nerozlučnú dvojicu. Na posilnenie imunity sa odporúča denne konzumovať lyžička mletej škorice zmiešaná s lyžicou medu. Zmes nechajte aspoň 5 minút odstáť a potom pridajte pár kvapiek citrónovej šťavy. Prírodnú medicínu konzumujte ráno a večer. Pokiaľ už bojujete s príznakmi prechladnutia, mali by po troch dňoch kúry odznieť.

Skvelá do chladných dní

Nielenže vás škorica postaví na nohy a zbaví príznakov prechladnutia, prehreje aj telo skrehnuté zimou. Ak vás trápia stále studené nohy aj ruky, až si budete nabudúce robiť šálku čaju, pridajte trochu škorice. Keď v kanvičke necháte lúhovať zvitok pokladu z exotických diaľok dlhšiu dobu, príjemne čaj osladí. Zároveň dokáže toto voňavé korenie odplaviť miernu únavu.

Škorica do vianočného vína patrí

To pravé pre zažívanie

Spolu s posilnením vitality škorice pohladí aj naše zažívanie. Je vernou bojovníčkou s pocitmi plného žalúdka. A ani sužujúce kŕče nebudú mať šancu, keď sa vyzbrojíme čajom. Rovnako škorica mierni prejavy plynatosti, povzbudzuje peristaltiku čriev, zvyšuje produkciu žalúdočných štiav a pomáha pri nechutenstve. Okrem toho škorica pôsobí svojou silou aj pri problémoch v dutine ústnej. Ak nás prepadne bolesť zubov, povaríme kúsok škoricovej kôry, necháme chvíľu odstáť a kloktáme.

Podpora pre srdce aj mozog

Veľa vedeckých štúdií tiež potvrdilo, že škorica prispieva k riedeniu krvi, takže zabraňuje vzniku krvných zrazenín. Pozor by si tak pri väčšej konzumácii mali dať paicenti, ktorí práve lieky na riedenie krvi užívajú. Korenie navyše pomáha predchádzať ochoreniu srdca a kôrnateniu tepien. Dokonca sa o škorici traduje, že čistí krv. Blahodarný účinok na krvný obeh ale nie je zďaleka všetko, čo môže škorica ponúknuť. Už samotná prenikavá nevšedná vôňa zvyšuje aktivitu mozgu, zlepšuje pamäť a zvyšuje pozornosť pri práci.

Krásna pleť

Okrem všetkých spomínaných benefitov nám škorica ponúka ešte oveľa viac. Skvele sa stará o našu pokožku a jej blahodarné účinky sú hojne využívané v kozmetike. Je dokázané, že korenie z exotických diaľok vie regenerovať tkanivá, tiež dokáže zlepšovať celkový metabolizmus buniek, urýchľovať látkovú výmenu a veľmi efektívne potláča prejavy celulitídy.

Zatočte s pomarančovou kožou

Povestná pomarančová koža sa nevyhýba ani tým najštíhlejším z nás a trápi veľa žien. Práve škorica je veľmi účinným bojovníkom proti celulitíde a nie nadarmo ju využívajú kozmetické centrá. Pokiaľ sa zdráhate kozmetické štúdiá navštíviť, môžete si skúsiť jednoducho vyrobiť škoricový zábal sami doma. Postačí vám k tomu téglik bieleho jogurtu, 2 lyžice tvarohu, lyžička olivového oleja a 2 lyžice škorice. Dobre premiešanú zmes naneste na postihnuté partie, zabaľte do fólie, prikryte uterákom a doprajte si aspoň hodinovú relaxáciu.

O pár kíl ľahší

O škorici sa tiež traduje, že pomáha pri chudnutí. Korenie môže byť totiž použité na očistu čriev od parazitov a nežiaducich mikroorganizmov, takže v čistých črevách sa lepšie vstrebávajú živiny a dochádza k dokonalejšiemu tráveniu jedla. Škorica tiež dokáže znižovať hladinu cukru v krvi. Dokonca sa objavujú názory, že pri pravidelnom a dlhodobom užívaní pomáha zlepšovať funkčnosť inzulínu a tým aj zefektívniť našu snahu zbaviť sa nejakého kila navyše.

Dajte šancu škorici

Dobrá správa pre cukrovkárov

Práve fakt, že škorica dokáže znižovať hladinu cukru v krvi, poteší hlavne ľudí s cukrovkou 2. typu. U takto chorých ľudí síce slinivka produkuje normálne množstvo či dokonca nadbytok inzulínu, problém je však v nedostatočnej citlivosti tkanív na účinky inzulínu, navyše viazne uvoľňovanie už vytvoreného inzulínu zo slinivky. Glukóza tak zle preniká do buniek cez ich povrchové membrány a diabetikov často trápi zvýšená hladina cukru v krvi. Práve s tým by mohla škorica pomôcť, podľa výskumov totiž zlepšuje dostatočnú citlivosť buniek na inzulín.

Kto sa jej musí vyhnúť oblúkom

Pri výpočte všetkých skvelých vlastností voňavého korenia má človek tendenciu okamžite so škoricovou kôrou začať. Minimálne ju aspoň začať používať v hojnejšej forme. Majte však na pamäti, že všetkého veľa škodí a aj v prípade škorice by ste nemali prekračovať množstvo 4 až 5 gramov denne. Kto by sa mal škorici úplne vyhnúť alebo jej konzumácii čo najviac obmedziť, sú tehotné ženy. Rovnako tak by si na škoricu mali dať pozor citlivejší jedinci, u ktorých môže korenie vyvolať alergickú reakciu.

Komáre nebudú mať šancu

Mesiace, kedy nás trápia neustále bzučanie a svrbivé štipance od všadeprítomných komárov, sú našťastie za nami. My vám prinášame tip, ako sa nepozvaných hostí zbaviť v nadchádzajúcej sezóne. A nebude tomu inak ako za pomoci pani škorice. Vedecké štúdie preukázali, že škoricová silica komárom rozhodne nevonia, naopak, je im veľmi nepríjemná. Stačí teda mať po ruke fľaštičku so škoricovou silicou a v prípade potreby kvapnúť pár kvapiek na odev. Pokiaľ by ste chceli škoricovú silicu aplikovať priamo na pokožku, odporúča sa použiť silicu veľmi nariedenú. Na to môžete použiť niektorý z obľúbených panenských olejov.

Urobte si zo škorice zábal na celulitídu

Škoricové mazanie

Na unavené a boľavé svaly a kĺby zaberá škoricový olej. Mazanie podporuje prekrvenie a pomáha pri reume. V prípade, že vás sužuje migréna, na úľavu votrite pár kvapiek oleja do spánkov. Ako na to? 3 až 4 zvitky škorice rozdrvte v mažiari a zalejte 100 mililitrami obľúbeného neutrálneho oleja. Nechajte zhruba 10 dní odstáť, potom sceďte a prelejte do malej zatvárateľnej liekovky.

So škoricou alebo bez

Určite máte svoje obľúbené recepty, na ktoré nedáte dopustiť. A ak nie, vyskúšajte napríklad tie naše. Bez vianočných cukroviniek si Vianoce už asi nikto nedokáže predstaviť.

Babičkiné linecké

  • 4 žĺtky, 140 g práškového cukru, 2 vanilkové cukry, nastrúhaná kôra z 1 citróna, štipka mletého klinčeka, 280 g masla, 420 g múky, marmeláda na zlepovanie

Žĺtka ušľahajte s práškovým a vanilkovým cukrom do svetlej peny. Za stáleho šľahania po kúskoch pridávajte maslo. Nakoniec zapracujte múku. Hotové cesto nechajte zabalené vo fólii v chladničke aspoň pol hodiny odpočívať. Potom ho vyvaľkajte na plát 2-3 mm hrubý a vykrajujte z neho rôzne tvary - polovicu z nich s dierkou uprostred. Pečte v rúre vyhriatej na 160 stupňov asi 8-10 minút, do ľahkého zružovenia. Vychladnuté pečivo zlepujte obľúbenou domácou marmeládou.

Vanilkové rožteky

  • 420 g hladkej múky, 1 žĺtok, 340 g masla, 160 g vlašských orechov, 100 g práškového cukru, 1 vanilkový struk alebo vanilkový cukor, štipka soli

Z nastrúhaných alebo mletých orechov, masla, práškového cukru, žĺtka, vyškrabnutých vanilkových semienok alebo vanilkového cukru, štipky soli a múky vypracujte cesto, zabaľte do fólie a nechajte aspoň pol hodiny v chladničke odpočinúť. Z menších kúskov cesta váľajte valčeky široké asi 1 cm a odkrajujte kúsky dlhé asi 5 cm - ohýbajte ich do tvaru rožkov a skladajte na plech vyložený papierom. Pečte v rúre vyhriatej na 170 stupňov asi 8-10 minút, kým mierne nezružovie. Upečené rohlíčky obaľte ešte teplé v práškovom cukre.

Rumové guličky

  • 400 g detských piškótov, 120 g masla, 200 g práškového cukru, 100 g mletých orechov, 50 g kakaa, 80 ml rumu, kokos na obalenie

Maslo utrite s cukrom. Piškóty rozomlite alebo rozdrvte s pomocou valčeka, polejte ich rumom a zmiešajte s orechmi a kakaom. Pridajte maslo s cukrom a vypracujte cesto. Ak sa bude drobiť, pridajte rum alebo maslo. Pokiaľ bude príliš riedke, pridajte piškóty. Z cesta vytvárajte guličky a obaľujte ich v kokose. Do stredu guličky môžete zabaliť višňu naloženú v rume alebo do cesta pridať trochu ovocného sirupu.

Orechové kolieska

  • 240 g hladkej múky, 200 g masla, 120 g mletých orechov, 120 g práškového cukru

Maslo utrite s cukrom, pridajte orechy, múku a vypracujte hladké cesto. Nechajte ho pol hodiny odležať v chlade a potom ho vyváľajte na 3 mm hrubý plát. Vykrajujte kolieska a pečte na plechu v rúre vyhriatej na 180 stupňov.

Nebuďte na Vianoce sami, zoznamujte sa!

[ivi]

Zdieľajte tento článok na: