Všetci sa snažíme využiť každú voľnú chvíľku k práci a zabúdame vychutnávať si dary života. Jedlo sa stáva len palivom, aby sme neskolabovali pod návalom pracovných povinností. Dôsledky sú jasné: poruchy metabolizmu, nekvalitný spánok, srdcové choroby a mnoho ďalších problémov.
Deepak Chopra, lekár a odborník na zdravý životný štýl a spiritualitu, ktorý tento rok v máji zavítal do Prahy, pripomína, že jedlo má ešte ďalší rozmer. Núti svojich čitateľov, pacientov a poslucháčov zamyslieť sa nad významom jedla v našom živote. Do češtiny bolo preložených niekoľko jeho kníh nielen o jedle, ale aj o duchovných otázkach. On sám založil inštitút zdravého životného štýlu - the Chopra Center.
Nemusíme nutne trpieť obezitou, aby sme si začali všímať našich stravovacích návykov. Skúsme sa zamyslieť nad svojím životným štýlom a nad tým, čo pre nás jedlo znamená. Všetci si iste vybavíme niekoľko základných princípov, ktoré je dobré dodržiavať: jesť pravidelne, vyplniť jedálniček ovocím, zeleninou, vlákninou a nezabúdať na dostatočné množstvo tekutín. Chopra ide v súvislosti s vymenovanými zásadami zdravého stravovania ešte ďalej. Zdôrazňuje, že čas venovaný jedlu by pre nás mal byť rituálom a nemali by sme ho len tak bez povšimnutia odbiť. Spomeňme si, ako nás naše babky posielali umyť si pred jedlom ruky, pekne sa usadiť k stolu a vypnúť televíziu.
Zdá sa, že kniha Jesť, meditovať, milovať od Elizabeth Gilbertovej v sebe skrýva viac pravdy, než by sme očakávali. Podľa Chopra zdravé stravovanie mimo iného znamená dodržiavanie niekoľkých rád:
Mali by sme si strážiť pôvod potravín, vyvarovať sa geneticky modifikovaným surovinám. On sám odporúča navštíviť miestne farmárske trhy, diskutovať s ľuďmi, ktorí pestujú predávaný tovar. Mali by sme sa zoznámiť s cestou jedla na náš stôl, s poľnohospodárskymi plodinami nášho okolia atď.
Ak sme si zvykli kupovať konzervované alebo priemyselne vyrábané suroviny, mali by sme ich z nášho zoznamu vyradiť. Obsahujú neprirodzené látky, ktoré nie sú pre naše telo vstrebateľné. Čerstvé potraviny v Choprovom slovníku, tiež okrem iného znamená sezónne potraviny. Tie nerastú vďaka chemickým podporným prostriedkom. Odporúča, aby sme si skúsili vypestovať niečo sami: bylinky, zeleninu alebo ovocie. Nemusíme vlastniť zrovna hektáre pôdy, stačí balkón alebo kvetináč za oknom.
Vyvarujte sa dojedania po niekom, vybielenie chladničky a podobných zlozvykov. Ak už niekto pri stole nemôže je to jeho vec. Plytvanie nie je správne, ale hladujúce deti v Afrike nezachránime tým, že zjeme všetky zvyšky.
Ak niečo začína vo špajzy žiť vlastným životom, nie je práve prínosné pre vaše telo plieseň zoškrabať. Keď si všimnete, že sa potraviny začínajú len nepatrne kaziť, už ich ďalej nespracovávajte. Rozhodne vám nedodajú energiu ani živiny, budete sa po nich cítiť skôr unavení a zvädnutí podobne, ako vyzerala tá mäkká uhorka v chladničke, ktorou ste si rozhodli spestriť šalát.
Nezabúdajte, že jete hlavne i očami. Snažme sa vykúzliť čo najfarebnejší pokrm lákavý pre náš zrak. Rovnako ako vás na prvý pohľad zaujme pekný proťajšok aj náš tanier by mal vyzerať zvodne a neodolateľne. Navyše vaše telo si viac uvedomí, že práve jete. Umožnite, aby strava zaujala čo najviac vašich zmyslov naraz (zrak, čuch, chuť).
Chopra odporúča venovať jedlu maximum pozornosti. Uvedomte si každé sústo, na jedlo by ste si mali vyhradiť dostatočný čas a umožniť, aby sa stalo vaším denným rituálom.
Chopra sám vychádza z Ajurvédy. Tá samotný akt jedenia považuje aj za určitý druh meditácie. Ak si vedome vychutnávate každé sústo, zjete oveľa menšie porcie, čo nie je na škodu najmä u ľudí trpiacich nadváhou. "Nemusíme si strážiť počet kalórií za deň. Musíme si jedlo aj život vychutnať. Ak sa budeme trápiť diétami, budeme viac inklinovať k ich porušeniu. Potom sa zase budeme užierať tým, že sme ju nedodržali a dostaneme sa do začarovaného kruhu. Užívajme si vedome každý kúsok a naše telo nám bude vďačné. Dôležité je zostať neustále bdelý a v harmónii so svojím telom, "zdôrazňuje Deepak Chopra.
[paf]