Domov

Zoznamovací dotazník

Fotozoznamka

Lifestyle magazín

Registrovať teraz

Ako na hamburger

9.september 2014
Ako na hamburger

Dobrý burger si ukuchtíme doma v kuchyni alebo si zaň riadne zaplatíme v burger reštaurácii. Dôležité je vedieť, aj ako hamburger zjesť, proti sebe sedia dve skupiny stravníkov, jedna preferuje príbor, a druhá radšej je rukami

Kde sa vzal hamburger?

Pokrm skladajúci sa z mäsa vloženého medzi dvoma žemľami sa objavil niekoľko storočí pred založením reťazca McDonald. Korene tohto jedla by sme údajne našli v Rusku v 12. storočí, kedy Moskvu okupovali Mongoli, ktorí sa stravovali naškrabaným mäsom. Obyvatelia Moskvy si jedlo prispôsobili a nazvali ho "tatárskym steakom". Vďaka rozmachu obchodných ciest a stykov sa zhruba v 16. storočí dostal "tatársky burger" do Hamburgu, kde sto či dvesto rokov neskôr získal svoj názov "hamburger steak". Jedlo sa prostredníctvom obchodovania so zaoceánskymi mestami, najmä s New Yorkom dostalo do Ameriky, kde sa stalo veľmi populárne.

Pripravte si domáci burger

Hamburgery nemusia byť vždy vyslovene nezdravou stravou, akou nás zaplavujú fast foody typu McDonald, KFC, Burger King a ďalšie. Domáci hamburger môže byť pravým opakom a nezaplatíte zaň toľko, ako v burger reštaurácii. Navyše si môžete kombinovať svoje najobľúbenejšie ingrediencie podľa vlastnej chuti. Niekto má rád plesňové syry, iný si navrch pridá vajíčko vo forme volského oka.

mlete_maso

Dôležité je vybrať vhodnú žemľu na hamburger a správne mäso. Kto neholduje hovädziemu, môže si namlieť napríklad morčacie alebo kuracie. Mäsové placky môžete upiecť v rúre, osmažiť na panvici alebo dať na gril, záleží len na okolitých podmienkach. "Vyslovene nemám rada jedlo z fast foodov. Keď priateľ navrhol, že by sme si mohli ukuchtit domáci burger, bola som dosť skeptická, "priznáva sa Aneta (36 rokov), ale podľa jej slov bol výsledok fantastický! "Teraz už hamburger patrí k mojim obľúbeným jedlám," dopĺňa s úsmevom a hovorí, že už sa teší na víkendové grilovanie s priateľmi, kedy si zase dajú "tie vynikajúce burgery".

Ako chytiť hamburger

Večná dilema tých, ktorí chcú dodržiavať v reštauráciách etiketu. Mali by sme si vziať príbor a ukrajovať vkusné malé kúsky alebo chytiť hamburger rukami? "Ako k jedlu tak k (...)." Príbor nám rozhodne zabezpečí, že naše obleky a kravaty zostanú nepoškvrnené a môžeme sa z obeda vrátiť rovno do kancelárie a nebehať po obchodoch, či nemajú náhodou kravatu podobnú tej našej.

Ako sa zachovať na rande? Teraz si dovolím apelovať najmä na dámy, aby sa nebáli vziať hamburger rukami. Pokiaľ si ruky umyjete na toalete alebo hygienickým gélom, nemusíte sa báť žltačky alebo kvapôčkových infekcií a pochutnať si na jedle. Ak budem písať za všetkých pánov, nikoho z nás "nerajcuje" žena kosť a koža, ktorá u taniera vyzerá, ako by sa ho bála a uždibuje príborom kúsky menšie než malé. Dámy, nepozerajte na etiketu, riadne sploštite žemľu (prípadne celý hamburger) a s chuťou sa zahryznite.

Z neznámeho dôvodu si muži spájajú chuť k jedlu s chuťou k sexu a nikoho z nás nepoteší pohľad na vychudnutú "vychrtlinu". Samozrejme sa od vás neočakáva, že zjete porciu pre drevorubača. Stačí, keď bude vidieť, ako si pochutnávate na svojom malom "burgríku" a nebojíte sa, že vás uhryzne.

[fap]

Zdieľajte tento článok na: