Domáca čokoládová zmrzlina s čučoriedkami
Potrebujeme: 150ml smotany na šľahanie, 50g nerafinovaného cukru, 100g čokolády na varenie, 100g mliečnej čokolády, 285ml plnotučného mlieka, 100g čučoriedok
Postup: Mlieko s cukrom privedieme k varu a vmiešame do neho na kúsky nalámanú čokoládu. Zmes dáme dolu z platničky a miešame až do úplného rozpustenia čokolády. Necháme vychladnúť. Medzitým si vyšľaháme smotanu, vmiešame ju do vychladnutého čokoládového krému a pridáme čerstvé čučoriedky. Potom všetko vlejeme do nádoby a dáme zamraziť. Počas mrazenia je vhodné zmes niekoľkokrát dôkladne premiešať. Zhruba po piatich hodinách je zmrzlina pripravená na servírovanie.
Mrazený jahodový krém
Potrebujeme: 50g práškového cukru, 25g bielkov, 25g jahôd
Postup: Bielky ušľaháme s cukrom, pridáme rozmixované jahody a necháme zamraziť. Nie je potrebné používať zmrzlinovač, zmes počas mrazenia pravidelne miešame.
Ovocný sorbet
Potrebujeme: 550g glukózo-fruktózového sirupu (liter tohto sirupu vyrobíme varením 450g cukru, 450g vody, 60g glukózy a 40g fruktózy), 80g vody, 360g jahôd (či iného sezónneho ovocia), 10g citronovej šťávy
Postup: Najprv si z cukru, rovnakého dielu vody, glukózy a fruktózy uvaríme sirup a necháme ho vychladiť. Potom pridáme zvyšok vody, čerstvé rozmixované ovocie a citrónovú šťavu a necháme mraziť a šľahať v zmrzlinovacom stroji.
Smotanová vanilková zmrzlina
Potrebujeme: 180g cukru, 18g dextrózy, 46g sušeného mlieka, 567g mlieka, 166g smotany, 22g žĺtkov, 1/2 vanilkového lusku
Postup: Všetko sa zmieša a pasteruje na 85 °C (a to vrátane vanilky - pred mrazením nezabudnite vybrať). Následne sa zmes nechá schladiť a vloží sa do zmrzlinovača - bez neho tento recept radšej neskúšajte, hotový produkt by skôr než zmrzlinu pripomínal ľadovú tehlu.
Jahodový "mrož"
Potrebujeme: 0,5kg jahôd, asi 5 lyžíc medu, (podľa chuti) šťavu z polovice citrónu, 0,25kg tvarohu alebo mascarpone (toho trochu menej), dreň z vanilky (nemusí byť)
Postup: Všetko riadne premixujeme a naplníme do pripravených téglikov (napríklad od jogurtu a pod.). Ak máte šikovné formičky vhodné do mrazničky, môžete použiť aj tie. Ak pridáte silnejšie napichovátka alebo malú lyžičku, môžete mať svoje domáce nanuky - namočené do rozpustenej čokolády budú chutiť ešte lepšie.
Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Zmrzlina
http://www.lidovky.cz/jak-vyrobit-domaci-zmrzlinu-letni-recepty-fjq-/dobra-chut.aspx?c=A110718_163149_dobra-chut_glu
[kač]