Prínosy púpavy sú obrovské. Jej účinky vám môžu pomôcť od pečeňových ochorení, cukrovky, poruchy močenia, akné, žltačky, rakoviny a anémia. Pomáha udržiavať vaše kosti zdravé, pomáha v starostlivosti o pleť a tiež v chudnutí.
Púpava je skutočne odvodená zo starého francúzskeho označenia: dent de lion. Tieto typy listov sa nazývajú "ozubené listy". Púpavy sú trvalky a bylinné kvety, ktoré rastú veľmi dobre v miernom podnebí. Púpavy sú kvety, ktoré sa odborne nazývajú: púpava lekárska, je to bežná rastlina z čeľade astrovité. Môžu byť považované za burinu, obzvlášť pre tých, ktorí chcú mať anglický a čistý trávnik. Mnoho ľudí púpavy zo svojich trávnikov vyťahuje a hádže do odpadkov, lenže by ste ich mali skôr používať na prípravu zdravotných elixírov. Obsahujú vitamín A, vitamín C, železo, vápnik a detoxikačné látky.
Antioxidanty, ako je vitamín C a luteolín, udržujú funkciu pečene v optimálnom chode a chráni pred starnutím. Púpava pomáha pri udržiavaní správneho toku žlče, zároveň stimuluje pečeň a podporuje trávenie.
Púpavy pomáhajú znižovať usadzovaniu toxických látok v obličkách a močovom ústrojenstve. Dezinfekčné vlastnosti púpav tiež pomáhajú k lepšiemu fungovaniu močového systému. Vlastnosti púpav sú veľmi silné.
Púpava je užitočná aj pri liečbe kožných ochorení, a to predovšetkým u tých, ktoré sú spôsobené mikróbmy a hubovými infekciami. Šťava z púpav môže byť použitá nielen na svrbenie, kožné ochorenia, ekzémy, ale aj iných nepríjemností koži.
Moč sa údajne skladá až zo štyroch percent tuku, takže čím viac budete chodiť na záchod, tým viac vody a zároveň i tukov sa bude strácať z vášho tela. Púpavy podporujú močenie, a tak pomáhajú pri odvodňovaní a to bez toho, aby spôsobili akékoľvek vedľajšie a nežiaduce účinky. Púpavy majú nízky obsah kalórií a navyše získate veľké množstvo priaznivých vedľajších účinkov.
Púpavy majú vysoký obsah antioxidantov, vitamínu C a luteolín. Vitamín C tiež detoxikuje telo, ktoré ďalej chráni pred rozvojom nádorov a rôznych druhov rakoviny. Luteolín je jeden zo základnej zložky rakovinových buniek, ktorý spôsobuje, že keď sa na ne viaže, robí ich neúčinnými a neschopnými akékoľvek ďalšej produkcie. Toto bolo preukázané najviac u rakoviny prostaty a existuje veľa ďalších štúdií.
Púpava obsahuje veľa vlákniny, a tým spôsobuje, že je prospešná pri trávení a pri správnom fungovaní vašich čriev. Výťažky z púpav sú bežne predpisované pre deti, ktoré majú zápchu, pretože majú pomerne upokojujúce účinky na žalúdok. Sú tiež používané k stimulácii chuti do jedla, a to najmä po nejakej traume alebo chirurgickom zákroku.
Džús z púpav môže pomôcť diabetikom. Stimuluje výrobu inzulínu z pankreasu, a tak udržiava nízku hladinu cukru v krvi. Diabetici sú viac náchylní k problémom s obličkami a diuretické vlastnosti púpavy môžu pomôcť odstráneniť ukladanie cukru v obličkách. Zároveň horká chuť púpavy znižuje hladinu cukru v krvi.
Púpava je skvelou liečbou na nepríjemné akné. Akné vzniká v čase, keď telo prechádza mnohými fyziologickými a hormonálnymi zmenami. Záplava hormónov, ktoré spôsobujú zmeny v tele, musia byť regulované, a ak nezostanú v zdravom pomere, majú tendenciu ukladať do tela toxické látky. Tieto nepríjemné toxické látky majú potom tendenciu vystupovať mazovými žľazami na vašu kožu. Hormonálne zmeny spôsobujú, že žľazy vylučujú viac mastnoty, ktorá pri zmiešaní s mŕtvou kožou blokuje póry. Toxické látky nemôžu uniknúť, a preto nakoniec vyústia v akné. Všetko navyše zhoršujú mikrobiálne infekcie. Ak máte podobné problémy, skúste mydlo z púpavy. Takéto mydlo vám môže pomôcť potlačiť mikrobiálne infekcie a príznaky akné znížiť. A ak použijete zrovna púpavové mydlo, zlepšíte aj celkový vzhľad vašej pleti, čo sa týka jazvičiek a zápalových vyrážok.
Púpava je bohatá na vápnik, ktorý je nevyhnutný pre rast a silu kostí a chráni kosti pred poškodením súvisiacim s vekom. Také poškodenie je často spôsobené voľnými radikálmi a prejavuje sa krehkosťou, slabosťou a zníženou hustotou kostí.
Všetky nazbierané kvety umyjete naraz pod tečúcou vodou a vložíte do zhruba štvor litrového hrnca, toto celé zalejete vodou. S citrónamy budete postupovať obdobne. Poriadne ich umyjete, nakrájate na kolieska a bez kôstok ich pridáte do hrnca s umytými púpavamy. Toto celé dáte variť. Až sa všetko dostane do bodu varu, budete variť ďalších pätnásť minút. Keď bude všetko prevarené, stiahnete hrniec zo sporáka a uložíte ho niekam do ďalšieho dňa, aby sa všetko poriadne vylúhovalo. Druhý deň celý obsah hrnca precedíte cez nejaké plátno. Vznikne vám šťava, do ktorej pridáte dva kilogramy cukru kryštál a za veľmi častého miešania všetko povaríte ešte zhruba ďalšiu hodinu a pol. Celá zmes sa musí začať ťahať. Na samotný záver všetko nalejete do pred vymytých, vysušených pohárov a všetko uzavrite viečkom.
Púpavový čaj údajne natoľko ovplyvňuje nádorové bunky, že sa veľmi krátko na to začnú rozpadať.
Najjednoduchší spôsob, ako si vytvoriť púpavový čaj, je preliať cez nazbieraných osem púpavových kvetov uvarenú vodu. Celé to potom nechať vylúhovať zhruba päť minút. Ak si chcete tento zázračný čaj variť po celý rok, nie je nič jednoduchšie, než si kvety púpav nazbierať a usušiť.
Rovnako ako u kvetov, môžete vykopaný a dobre očistený koreň preliať vriacou vodou a nechať vylúhovať. Ale môžete ho i vopred usušiť v sušičke potravín alebo zpražit. Pražiť ho je najlepšie v rúre, ak je nasekaný na malé kúsky.
Všetko dohromady si dajte do malého kastrólika a priveďte na miernom ohni do varu.
Púpavy nielen, že žiaria ako slniečka a ukazujú nám, že jar je tu a zima už je preč, ale majú aj mnoho pozitívnych účinkov. Nielen, že teda potešia vaše oči svojou krásnou slniečkové farbou, ale dokážu vás aj vyliečiť. Pre niekoho síce môžu predstavovať skôr burinu a škodca toho ukážkového trávniku, ale zrovna tak mu potom môžu treba pomôcť od chorôb. Prospejte teda svojmu zdraviu a začnite smotánku lekársku používať aj v kuchyni, či už ako med, šťavu, čaj alebo jej listy ako šalát, ktoré obsahujú dokonca o polovicu viac železa ako listy špenátu. Skúste potom ponúknuť nejakú púpavovú dobrotu vášmu potencionálnemu partnerovi, z Bratislavy, Trnavy alebo Košíc.
[kač]