Domov

Zoznamovací dotazník

Fotozoznamka

Lifestyle magazín

Registrovať teraz

Pripravte pre seba a svojho partnera domácu zmrzlinu

17.august 2018
Pripravte pre seba a svojho partnera domácu zmrzlinu

Zmrzlina je veľmi obľúbeným letným dezertom pre rýchle osvieženie. Avšak zmrzlinu si nemusíme dopriavať len v lete, ale kedykoľvek počas roka. A pretože za väčšinu kvalitných, dobrých zmrzlín zaplatíte celkom veľkú sumu peňazí a tie najlepšie jedlá sú tie, ktoré si sami pripravíte doma, máme tu dnes pre vás tipy na prípravu domácej zmrzliny pre každú príležitosť.

Varíte alebo pečiete radi? Potom vás iste bude baviť aj príprava vašej vlastnej domácej zmrzliny. Investovať budete len do ingrediencií, z toho niektoré možno máte doma alebo ich bežne kupujete. Ďalej okrem ingrediencií potrebujete čas, aby ste mohli pripraviť zmrzlinu nielen pre seba a svojho partnera, ale aj pre celú rodinu alebo ak čakáte návštevu. Príprava nie je tak ťažká, ako sa na prvý pohľad niekomu môže zdať a všetko úsilie, ktoré do svojej tvorby vložíte, bude nakoniec ocenené. Okrem svojich blízkych potešíte aj svoje chuťové bunky, a to sú hneď dva dôvody k úsmevu.

Aké recepty teda môžete vyskúšať?

Vanilková zmrzlina

Začneme klasikou, s ktorou nemôžete nikdy šliapnuť vedľa, pokiaľ teda čírou náhodou niekto z vašich blízkych vanilkovú zmrzlinu naozaj nemusí. Zmrzlinu môžete podávať samotnú alebo napríklad s inými dezertmy ako sú palacinky, vafle, apod. To záleží len na vás. Ako ju môžete pripraviť?

Receptov je naozaj veľmi veľa, niektoré z nich zahŕňajú varenie základu. My tu pre vás máme jednoduchý recept, ktorý nevyžaduje postup s varením, zvládne ho teda naozaj každý.

Ingrediencie na zhruba 1l zmrzliny

  • 2 šálky smotany
  • 2 šálky plnotučného mlieka
  • 1/2 až 3/4 šálky cukru (možno použiť akýkoľvek)
  • 2 lyžice vanilkového extraktu
  • štipka soli
  • 1 vanilkový struk (možno vynechať)

Najprv zmiešajte mlieko spolu s cukrom a vanilkovými semienka (ak ich máte k dispozícii). Zmes rozmixujte v mixéri do hladka, potom pridajte zvyšok ingrediencií. Zmes vložte do nádoby a nechajte na niekoľko hodín zamraziť (najlepšie cez noc). Pri podávaní si zmrzlinu môžete ďalej ochutiť podľa seba - rôzne polevy, oriešky, ovocie, apod.

Kokosovo-citrónová zmrzlina

Ingrediencie

  • 1,5l kokosového mlieka
  • 1/4 šálky medu
  • 2 lyžice bieleho rumu (možno vynechať)
  • 2 citróny, citrónová kôra

Nechajte kokosové mlieko vychladiť 4 hodiny v mrazničke. Akonáhle ho vyberiete, odmerajte si polovicu, nalejte do hrnca a varte spolu s medom zhruba 20-25 minút kým nezhustne. Nezľaknite sa, keď sa farba zmení na zlatistú, to je úplne v poriadku. Uvarením týchto dvoch ingrediencií získate zdravšie "kondenzované mlieko," pochutnať si teda môžu aj vegáni (s púpavovým medom).

Zvyšok vychladeného mlieka opatrne vložte do misky (krémovú hmotu). Mixujte 3-5 minút, kým krém nezmení svoju formu na ľahkú a nadýchanú. Pridajte kondenzované kokosové mlieko, ktoré ste uvarili, vytlačenú citrónovú šťavu a citrónovú kôru. Môžete, ale nemusíte, pridať tiež biely rum. Zmes šľahajte 2-3 minúty a potom vložte do nádoby s uzáverom, ktorú použijete na zmrazenie (cez noc).

Zmrzlinu môžete konzumovať priamo z mrazničky, môže sa však stať, že to bude dosť ťažké, pretože kokosové mlieko je veľmi tuhé, keď je ľadovej. Pre krémovejšiu konzistenciu môžete dať zmrzlinu do misky a minútu mixovať, aby sa zmäkčila. Ak sa začne roztekať, vráťte ju na pár minút do mrazničky (asi 10-15 minút), aby opäť trochu stuhla. Potom ju môžete podávať.

Kokosovo-citrónová zmrzlina je výborná pre letné osvieženie

Čokoládovo-mandľová zmrzlina

Ingrediencie

  • 4 banány
  • 1/2 šálky kakaového prášku
  • šálka mandľového mlieka
  • šálka kokosového krému
  • 1/2 šálky čokoládových kvapiek
  • čokoládová ryža na posypanie

Rozmixujte banány, kakaový prášok, mandľové mlieko a kokosový krém do hladkej hmoty, potom pridajte čokoládové kvapky a dajte zmraziť. Akonáhle bude zmrzlina dostatočne tuhá, môžete ju podľa ľubovôle posypať ďalšími čokoládovými kvapkami a čokoládovou ryžou.

Mango-kokosová zmrzlina

Ingrediencie

  • 400 ml kokosového mlieka
  • 3 až 4 šálky nakrájaného, ​​zmrznutého manga
  • 1/4 šálky javorového sirupu alebo medu

Všetky suroviny pridajte do misky, v ktorej ich rozmixujete do hladkej hmoty. Ak chcete, môžete v zmesi nechať väčšie kúsky manga. Zmes potom nalejte do akejkoľvek nádoby s uzáverom a na pár hodín umiestnite do mrazničky. Pred servírovaním nechajte zmrzlinu 15 až 30 minút rozmraziť. Vzhľadom k tomu, že táto zmrzlina nemá žiadnu náplň, trvá trochu dlhšie, než sa rozmrazí a časom zjemní.

Čoko-avokádová zmrzlina

Ingrediencie

  • 1 zmrznutý banán
  • 1 zmrznuté a olúpané avokádo
  • 2 lyžice kakaa (alebo kakaového prášku)
  • 2 lyžice javorového sirupu

Rozmixujte všetky suroviny, kým nebudú mať konzistenciu zmrzliny (2 až 5 minút). Túto zmrzlinu môžete podávať hneď po rozmixovaní a pridaní niektorých doplňujúcich ingrediencií - polevy, čokoládová ryža, oriešky, apod. Nie je potreba čakať niekoľko hodín, než hmota zmrzne.

Nemáte partnera? Zoznámte sa s niekým na zoznamke a pozvite ho na zmrzlinu. Môžete vyskúšať aj niektorú z dnešných receptov a priniesť so sebou na rande domácu zmrzlinu. Láska prechádza žalúdkom, teraz v lete sa však vskutku hodí zmrzlina. Skúste to a uvidíte!

[rox]

Zdieľajte tento článok na: