Ak ste niekedy zablúdili do Talianska, určite ste si to všimli. Žijú si tam tak nejako veselšie, príjemnejšie a majú stále dobrú náladu. Odkukali sme od Talianov pár trikov, ktoré sa dajú ľahko aplikovať aj v slovenskej zamračenej kotline a ktoré nám môžu výrazne osladiť život a vykúzliť častejšie úsmevy na tvári. Vyskúšajte!
Nie nadarmo sa o Talianoch hovorí, že vedia žiť. A nepotrebujú k tomu tučné konta. Pozrite sa napríklad na to, ako stolujú a čo jedia. Na jedlo a rodinu si čas urobia vždy. Všetci sa rozprávajú a pochutnávajú si na úplne obyčajných a pritom kvalitných jedlách. Veľakrát z vlastných zdrojov.
Prečítajte si rozhovory s talianskymi hviezdami, pozrite sa na reklamy oplývajúce talianskymi starčekmi, z ktorých čipernosť by si nezadal hociktorý slovenský mladík, všetci sa zhodujú v jednom: tajomstvom nehynúcu krásu hviezd a čipernosť starčekov je olivový olej, ktorý funguje univerzálne, čiže zvonku i zvnútra. Krásne hviezdy si z neho robia zábaly na vlasy, pleťové masky a peelingy, pridávajú ju do šalátov a ktovie kam ešte.
Smažia na ňom, varia, pečú. Ťažko odhadnúť, či si aj čiperní starčekovia robia vlasové zábaly, každopádne olivový olej preukázateľne svedčí všetkým. Kúpte si fľašu extra panenského olivového a hurá na to!
V Taliansku je rodina absolútne na prvom mieste a akokoľvek sú vzťahy s okolím vrelé, priatelia sú až na tom druhom. Taliani milujú deti, sú k nim nesmierne láskaví a tolerantní, aj chlapíci, ktorých by ste večer v osamelej ulici stretnúť nechceli, sú voči deťom nežní a otvorene dobrí. Taliani sú navyše bez rozdielu láskaví ku všetkým deťom, ich spontánne úsmevy a pohladenie vydrilované slovenské detičky často privádza do rozpakov.
Rodinné putá sú v Taliansku pevné, často môžeme stretnúť početnú rodinu láskyplne obskakujúcu staručkú babičku, ktorá si s mladými užíva pobyt na pláži alebo večer v reštaurácii, prípadne po taliansky pred ňou. Čas od času si uvedomiť, ako veľmi je rodina dôležitá, by prospelo k duševnej pohode aj nám, viac sa stretávať, byť si bližší, byť voči sebe tolerantnejší. Rodina je predsa rodina - to najdôležitejšie na svete.
Ťažko by sa hľadal znalec, ktorý by neocenil skvelé talianske vína - Taliansko má na pestovanie vína ideálne podmienky a produkuje bohatú štruktúru najrôznejších odrôd: má rôznorodu mikroklímu, vynikajúcu pôdu a žijú tu tisícky veľkých aj malých pestovateľov.
Ak neveríte sluchu kuvikom, ktorí rovnako ako manžel tety Kataríny, strýko František zo Saturnina, verí, že by ich jediny pohár alkoholu mohol na mieste zabiť, a prikláňam sa skôr k verzii, že víno okrem alkoholu obsahuje aj antioxidanty, pomáha odbúravať negatívny cholesterol, pôsobí proti zhlukovaniu krvných doštičiek, takže chráni proti upchatiu tepien a hlavne sa nad fľaškou dá krásne posedieť s partnerom alebo priateľmi, dopraje si občas niektoré z vynikajúcich talianskych vín, nebudete ľutovať.
To, že sú štipľavé papričky prirodzeným afrodiziakom a povzbudzujú sexuálnu túžbu síce vedecky tak celkom dokázané nie je (keby to naozaj bezchybne fungovalo, dve tretiny populácie konzumujú výhradne pálivé jedlá), ale to, že je sex jedným zo základných kameňov spokojného života, dáva líčkám peknú farbu a chuť do života, dokázané je, tak prečo si život pálivými papričkami neokoreniť?
Trocha pálivej mletej papriky do polievky alebo na cestoviny vás síce počas obeda v sexuálnych bohov nepremení, ale môže vo vás zapáliť vášeň, keby pre nič iné, tak aspoň pre pálivé jedlá. A pálivé papričky sú okrem iného aj výborným prostriedkom k prevencii chrípkových ochorení. Skrátka skúste si to po taliansky trochu ochutiť.
Sophia Loren verná svojim koreňom tvrdí, že za všetko, čo je na nej krásne, vďačí špagetám. Ak sa kvôli konzumácii cestovín hrozíte priberaniu na váhe, vedzte, že odporúčaná dávka zhruba osemdesiat gramov v surovom stave z vás tlsťocha neurobí. Ako ale cestoviny správne pripraviť? No predsa po taliansky "al dente" alebo "na skus" alebo "na zub", teda nie úplne do mäkka, ale aby už neboli tvrdé.
Keby už pre nič iné, tak preto, že čím dlhšie cestoviny varíte, tým vyšší bude ich glykemický index, čo nie je vo vašom záujme. Okrem klasických špagiet existujú samozrejme aj hŕba ďalších druhov: fettucine, tagliatelle, penne, macaroni, bucatini...
Správne pripravené cestoviny sú vďačnosťou, ľahko pripraviteľné a nesmrteľnou lahôdkou, ako ostatne vie celý svet.
K talianskemu štýlu života neodmysliteľne patrí pitie kávy - pijú ju ženy, muži (a dokonca aj deti), čo na tom, že štyri kávy sú odporúčané maximálnou zdraviu prospešnou hranicou? Ostatne názory týkajúce sa účinku kávy na zdravie sa beztak líšia a menia ako na hojdačke, raz prospieva, druhýkrát škodí... Každopádne káva v rozumnom množstve zlepšuje krvný obeh, posilňuje srdce, správne pripravená podporuje trávenie, zvyšuje výkony antioxidantov v krvi a môže pôsobiť aj proti stresu.
V Taliansku je malé silné čierne espresso klasickou bodkou za každým jedlom, tak zabudnite na narýchlo urobenú žbrndu a vychutnajte si šálku poctivého silného malého espressa.
Možno to stopercentne neplatí pre veľké mestá, ale ľudia v Taliansku (a všeobecne okolo Stredozemného mora) menej ponáhľajú, slovenskú uštvanosť si uvedomíte práve tam. Na naše staré známe "nemám čas" sa nehrá, alebo keď, tak obrátene: Taliani skrátka nemajú čas na hlúposti, využívajú ho k tomu, čo je skutočne dôležité: rodina, priatelia a čas zmysluplne strávený tým, čo chcú naozaj robiť.
Áno, všetci musíme chodiť do práce a plniť svoje povinnosti, je ale hlavne otázkou miery, zdravého úsudku a bdelej úvahy, ako tráviť zvyšný čas. Taliani si ho každopádne vedia užiť.
Je všeobecne známe, že najlepším zdrojom vitamínu D je slnko a Taliani majú k našej závisti slnka habadej, dokonca toľko, že dodržiavajú popoludňajšiu pauzu na odpočinok: obchody, kancelárie aj mnohé reštaurácie okolo jednej hodiny zatvárajú a otvoria až v štyri alebo v päť (všeobecne platí, že čím viac na juh, tým dlhšia siesta). Nie je ťažké odhadnúť, ako by sa na vyžadovanie siesty počas letných mesiacov tvárili slovenskí zamestnávatelia, ale Talianov môžete napodobniť aspoň v ich podvečerných posedeniach s príjemne hrejúcim slnkom v tvári.
Pochytať trochu podvečerného vitamínu D, uvoľnenia a pohody môžete pokojne, aj keď nemáte záhradu, napríklad na balkóne alebo môžete ísť v talianskych stopách a posedieť nad pohárom vína na záhradke v reštaurácii a chytať posledné lúče. Čím viac kontaktu so slniečkom budete mať, tým jasnejšia bude aj vaša životná perspektíva.
V Taliansku je dlhodobo in takzvaná záhradná terapia, a to úplne kdekoľvek. Vo veľkých mestách ste si mohli všimnúť záplavy strešných záhrad a terás alebo toho, že si ľudia z balkónov robia úplne zelené oázy. Ak máte možnosť zriadiť si niekde aspoň malú zeleninovú alebo bylinkovú záhradku, zaistíte si tým vynikajúci antistresový prostriedok, počítajú sa aj bylinky v kvetináči. Starať sa o rastlinky, zašpiniť si aspoň trochu ruky zeminou, stráviť s nimi chvíľku ticha, to je skvelá upokojujúca a ozdravná kúra.
Keď dáte veci do poriadku, vyhádžete starý bodrel a miesto zbytočností budete mať okolo seba voľné miesto, je to pocit na nezaplatenie. Talianky sú k upratovaniu skvelo motivované: často a nečakane sa vzájomne navštevujú a kvôli neporiadku doma sa nehodlajú dostať do rečí. Skúste vyhádzať nepotrebné veci, upratať v zásuvkách a skriniach, nenosené oblečenie darujte na charitu. Nemusíte urobiť všetko počas jedného záchvatovitého víkendu, kedy sa v pondelok budete vyčerpane uisťovať, že nikdy viac, nech vás tie veci napríklad pochovajú, upratovanie si môžete rozložiť a postupovať pomaly, dôsledne a systematicky podľa časových možností.
Uvidíte, že až sa pozriete na svoj čistý a vyprataný byt či dom, budete sa cítiť oveľa ľahšie a lepšie - čistý domov = čistá myseľ. A pozvite si po taliansky neplánovanú návštevu, navarte hrniec cestovín, podávajte silné espresso, tiramisu, paradajky s mozzarellou a vlastnoručne vypestovanú bazalku a talianske víno. Cítite ten príval pozitívnej energie?
V Taliansku vzniklo hnutie Slow Life, ktorého cieľom je sprostredkovať nový spôsob života a nahradiť uponáhľané, hektické dni plné stresu novou kvalitou. Hnutie sa riadi jednoduchým mottom: "Každý by sa mal vedieť uvoľniť a naplno prežiť svoj vlastný život!", symbolom hnutia je mimochodom slimák. Hnutie nabáda, ako nájsť správny pomer medzi jednotlivými aktivitami, rovnováhu medzi rodinou, prácou, priateľmi a zábavou, a získava si čimďalej viac priaznivcov po celom svete.
Slow Life neznamená, že máme žiť ako slimáci, ale nabáda k bohatšiemu životu, zbavovanie sa zbytočných činností a vychutnávanie si tých, ktoré život človeka pozitívne rozvíjajú, kladie dôraz na vnútornú harmóniu - keď ju dokážeme nájsť, stáva sa život krajším.
Urobte si rovnako ako Taliani radosť rýchlymi jednoduchými jedlami z perfektných surovín.
Doba prípravy: 30 minút
Suroviny na 4 porcie: 8 paradajok, 2 lyžice bazalkového pesta, 1 baklažán, 1 cuketa, 50 g strúhaného parmezánu, olej na vymastenie pekáča
Špičky paradajok pozdĺžne zrežte. Odklopte ich a lyžičkou z paradajok vydlabte kúsok dužiny. Bazalkové pesto zmiešajte so strúhaným syrom. Do každej paradajky vložte lyžičku zmesi a priklopte, potrite olejom. Pečte na 200 stupňov asi 15 - 20 minút.
Žite svoj život so všetkým a najlepšie sa zoznamujte a užívajte si lásku!
[ivi]